21.2 C
Athens

Δώδεκα γκολ σε ένα ματς!

Τέτοιο ματς σαν αυτό της 26ης Ιουνίου 1954 στη Λωζάννη, δεν ξανάγινε και ούτε θα ξαναγίνει ποτέ. Η Αυστρία νίκησε με 7-5 την Ελβετία για την προημιτελική φάση του Μουντιάλ όχι στο πόλο, αλλά στο ποδόσφαιρο. Ναι, στο ποδόσφαιρο!

Κάτω από αφόρητη και ασυνήθιστη ζέστη για τα δεδομένα της κεντροευρωπαϊκής χώρας (40 βαθμοί Κελσίου), οι δύο ομάδες πρόσφεραν πλούσιο θέαμα στους 35.000 θεατές. Κι αν οι περισσότεροι, ως Ελβετοί, δεν έμειναν ικανοποιημένοι με την έκβαση του αγώνα, ήταν τυχεροί επειδή παρακολούθησαν το πιο πλούσιο σε γκολ παιχνίδι στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούσαν εξηγούν έως ένα βαθμό το υψηλό σκορ. Λέγεται, μάλιστα, ότι Αυστριακός τερματοφύλακας Κουρτ Σμιντ έπαθε ηλίαση από νωρίς κι ότι μέχρι να έρθει στα ίσα του οι Ελβετοί έκαναν μέσα σε επτά λεπτά (16′ έως 23′) το σκορ 3-0. Η Αυστρία, η οποία ήταν καλύτερη ομάδα, δεν πτοήθηκε καθόλου και μέχρι το 34’ είχε πάρει το προβάδισμα με 5-3! Για τέτοιο πανηγύρι μιλάμε. Στο 41′ ο Μπάλαμαν μείωσε για τους γηπεδούχους και λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου η Αυστρία κέρδισε πέναλτι, αλλά ο Άλφρεντ Κέρνερ νικήθηκε από τον Ελβετό τερματοφύλακα Παρλιέ. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με 5-4 υπέρ της Αυστρίας, με την οποία αγωνιζόταν και ο μετέπειτα καταξιωμένος προπονητής, Ερνστ Χάπελ (τον οποίο βλέπετε και στη φωτογραφία)!

Αν και η Αυστρία έπαιζε ουσιαστικά χωρίς τερματοφύλακα (τότε δεν επιτρέπονταν οι αλλαγές και ο Σμιντ απλά καθόταν κάτω από το τέρμα, με τον μασέρ της ομάδας να του ρίχνει νερό όποτε η μπάλα παιζόταν στην αντίπαλη περιοχή), η Ελβετία δεν κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Ο Βάγκνερ «έγραψε» το 6-4 στο 52′, ο Γιόζεφ Χούγκι απάντησε σχεδόν αμέσως (6-5), αλλά η κούραση από τη ζέστη άρχισε να επιδρά στους παίκτες και έριξε τον ρυθμό του αγώνα. Το γκολ του Προμπστ στο 76′ με το οποίο διαμορφώθηκε το 7-5 αποδείχθηκε και το τελευταίο, αλλά ήταν αρκετό για να δημιουργήσει ένα ρεκόρ, το οποίο μάλλον δεν θα καταρριφθεί ποτέ. Μία ντουζίνα γκολ σε ένα ματς Μουντιάλ!

Για το μυθικό αυτό ποδοσφαιρικό παιχνίδι ο Αυστριακός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Κουρτ Παλμ, έγραψε το 2008 ένα βιβλίο 176 σελίδων με τίτλο «Η θερμή μάχη της Λωζάννης». Συγκίνηση προκάλεσε και το δράμα του Ελβετού άσου, Ροζέ Μποκέ, ο οποίος κατέρρευσε από τη ζέστη κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. Λίγες μέρες αποδείχθηκε ότι έπασχε από μία μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, χάρη στην οποία ξεπέρασε το σοβαρό πρόβλημά του (πέθανε τελικά το 1994).

Αυστρία – Ελβετία 7-5

(25′, 28′, 52′ Βάγκνερ, 27′, 34′ Άλ. Κέρνερ, 32′ Ότσβιρκ, 76′ Πρόμπστ – 16′, 41′ Μπάλαμαν, 17′, 23′, 58′ Γ. Χούγκι)

Αυστρία (Βάλτερ Νάους): Σμιντ, Χάναπι, Μπάρσαντ, Ότσβιρκ, Χάπελ, Κόλερ, Ρ. Κέρνερ, Βάγκνερ, Στόγιασπαλ, Προμπστ, Άλ. Κέρνερ.

Ελβετία (Καρλ Ράπαν): Παρλιέ, Νερί, Κέρνεν, Έγκιμαν, Μποκέ, Καζάλι, Άντενεν, Φονλαντεν, Γ. Χούγκι, Μπάλαμαν, Φατόν.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς