16.6 C
Athens

Αγγλία 1966: Η κλοπή του «Ζιλ Ριμέ» και ο Πικλς

Ενα κλεμμένο τρόπαιο, μια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε πανικό και ένας σκύλος που έμεινε στην ιστορία

Ηταν 52 χρόνια πριν, στις 20 Μαρτίου 1966, ημέρα Κυριακή, όταν οι άνδρες ασφαλείας στην Κεντρική Αίθουσα του Ουέστμινστερ διαπίστωσαν ότι το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ (Jules Rimet) που δίνονταν στην ομάδα που κατακτούσε το Μουντιάλ, εκλάπη από την έκθεση, στην οποία εκτίθετο.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το είχε πάρει στα χέρια της στις αρχές του 1966, λίγους μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Αγγλίας, που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου το τρόπαιο είχε εκτεθεί στο κοινό στη Μεθοδιστική Κεντρική Αίθουσα του Ουέστμινστερ. Βρισκόταν μέσα σε ένα γυάλινο ντουλάπι με λουκέτο και πέντε φύλακες είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον της φρούρησής του. Ομως, εκείνη την Κυριακή η αίθουσα χρησιμοποιήθηκε για τις υπηρεσίες των μεθοδιστών και οι φύλακες είχαν ρεπό.

Κανείς απ’ όσους βρέθηκαν στην αίθουσα δεν αντιλήφθηκε την κλοπή, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όταν ένα μέλος των Μεθοδιστών, ο Τζορτζ Φράνκλιν παρατήρησε ότι το τρόπαιο δεν βρίσκεται στη θέση του. Αστυνομικοί που ερεύνησαν το χώρο διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε σπάσει το λουκέτο του ντουλαπιού και το είχε αφαιρέσει, ενώ οι πίσω πόρτες του κτιρίου ήταν παραβιασμένες.

Για την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν ένα πολύ ντροπιαστικό γεγονός, ιδιαίτερα επειδή οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν πολύ κοντά. Αποφάσισε λοιπόν να πάρει άμεσα μέτρα για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ζητώντας τη συνδρομή της Σκότλαντ Γιαρντ. Ο ντετέκτιβ Μπιλ Λιτλ ανέλαβε την υπόθεση, ενώ παράλληλα η Ομοσπονδία έδωσε εντολή στον αργυροχόο Τζορτζ Μπερντ να δημιουργήσει μια ρεπλίκα του τροπαίου. Ολα αυτά υπό άκρα μυστικότητα, προκειμένου να μη διαρρεύσει το θέμα.

Η ιστορία, όμως, τελικά διέρρευσε και σύντομα ο Τζο Μίαρς, πρόεδρος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Τσέλσι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο. Ο Μίαρς είχε λάβει προηγουμένως ένα δέμα που περιείχε ένα κομμάτι του τροπαίου Ζιλ Ριμέ και ένα σημείωμα που απαιτούσε 15.000 λίρες.

«Για μένα είναι μόνο ένα ξύσμα χρυσού. Για εσάς είναι πολύ περισσότερα. Δώστε μου 15.000 λίρες μέχρι την Παρασκευή και το κύπελλο θα φτάσει στα χέρια σας το Σάββατο με ταξί», τού είπε.

Το τρόπαιο δεν στοίχιζε περισσότερες από 2.000 λίρες, ήταν ωστόσο ασφαλισμένο για 30.000 λίρες. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ήταν ντροπιαστική για τους Βρετανούς η απώλειά του και θέμα γοήτρου η επιστροφή του.

Η Αγγλική Ομοσπονδία δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον «Τζάκσον», όπως συστήθηκε ο άγνωστος και δέχθηκε τις απαιτήσεις του. Συμφώνησαν μάλιστα η ανταλλαγή να γίνει στο πάρκο Μπάτερσι.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις του αγνώστου, ο Μίαρς επικοινώνησε με την αστυνομία σχετικά με το τηλεφώνημα για τα λύτρα. Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με μια τράπεζα, έφτιαξε ψεύτικες δέσμες χαρτονομισμάτων από συνηθισμένο χαρτί, τοποθετώντας στο πάνω και κάτω μέρος αληθινά χρήματα και τα τοποθέτησε σε μια βαλίτσα. Δύο αστυνομικοί συνόδευσαν τον Μίαρς στο πάρκο, παριστάνοντας τους συνεργάτες του.

Ο ένας απ’ αυτούς οδήγησε το αυτοκίνητο του Μίαρς στο πάρκο, συναντήθηκε με τον «Τζάκσον» και του έδωσε τη βαλίτσα με τα ψεύτικα χρήματα, ζητώντας του να δει το τρόπαιο. Η επιχείρηση «στράβωσε» όταν ο «Τζάκσον» παρατήρησε πως πίσω από το όχημα του Μίαρς, ακολουθούσε ένα φορτηγάκι. Επιχείρησε να το σκάσει, αλλά συνελήφθη.

Λίγο αργότερα ταυτοποιήθηκε ως Εντουαρντ Μπέτσλι, 46 ετών, πρώην στρατιώτης, ενώ ένα από τα μέλη των Μεθοδιστών τον αναγνώρισε ως τον περίεργο άνθρωπο που είδε να μπαίνει στην αίθουσα του Ουέστμινστερ την ημέρα που έγινε η κλοπή.

Κι ενώ Ομοσπονδία και Αρχές βρίσκονταν σε αδιέξοδο, καθώς ο Μπέτσλι δεν έλεγε πού βρίσκεται το τρόπαιο, ένα… σκυλάκι επρόκειτο να δώσει τη λύση! Ο Πικλς, όπως ήταν το όνομα του σκύλου είχε βγει βόλτα με τον ιδιοκτήτη του Ντέιβιντ Κόρμπετ όταν ξαφνικά εντόπισε ένα πακέτο τυλιγμένο σε εφημερίδα, δίπλα στη ρόδα ενός αυτοκινήτου. Αρχισε να γαυγίζει επίμονα κι ο Κόρμπετ είδε το πακέτο και το πήρε στα χέρια του. Εσκισε το χαρτί και είδε ένα άγαλμα μιας γυναίκας με φτερά, που κρατούσε πάνω από το κεφάλι της ένα δίσκο με τις λέξεις Γερμανία, Ουρουγουάη, Βραζιλία. Ετρεξε αμέσως ενθουσιασμένος στο σπίτι του και άρχισε να φωνάζει στη γυναίκα του (που δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο) «Βρήκα το Παγκόσμιο Κύπελλο! Βρήκα το Παγκόσμιο Κύπελλο!».

Αμέσως μετά πήγε στο αστυνομικό τμήμα και το παρέδωσε. Η Αγγλική Ομοσπονδία επιβεβαίωσε πως ήταν το αυθεντικό τρόπαιο Ζιλ Ριμέ, ενώ ο Κόρμπετ έλαβε αμοιβή 6.000 λιρών και την ευκαιρία να συναντήσει τους ποδοσφαιριστές της εθνικής Αγγλίας μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παράλληλα, ο Πικλς έγινε σούπερ σταρ, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές και πήρε μέρος σε κάποιες ταινίες.

Ο Μπέτσλι που καταδικάστηκε για την κλοπή του Ζιλ Ριμέ πέθανε τρία χρόνια αργότερα από εμφύσημα.

Το τρόπαιο πήρε το όνομά του από τον Γάλλο ποδοσφαιρικό παράγοντα Ζιλ Ριμέ που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του το 1930. Αποτελούνταν από επιχρυσωμένο μέταλλο και αναπαριστούσε τη θεά Νίκη.

Ο Γάλλος Ζιλ Ριμέ παρουσιάζει το δημιούργημά του στον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης, Ραούλ Γιουντ. Η Ουρουγουάη είναι η χώρα που κέρδισε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1930

Πάνω του αναγράφονταν τα ονόματα των νικητών της διοργάνωσης από το 1930 μέχρι το 1970 που η Βραζιλία το κράτησε δικό της τιμητικά για τις τρεις κατακτήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1958, 1962, 1970).

Ο Πελέ και ο Ούβε Ζέελερ με το παλιό και το νέο τρόπαιο

Ωστόσο, δεν ευδοκίμησε να παραμείνει στα γραφεία της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας, καθώς το 1983 εκλάπη ξανά και αυτή τη φορά δεν βρέθηκε. Δυστυχώς, δεν υπήρχε ένας… Πικλς για να το ανακαλύψει, σε μια βόλτα με τον ιδιοκτήτη του…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς