16.8 C
Athens

Ανάλυση φάσεων τέλος: Ο Φωτιάς, η Τούμπα και η διόλου τυχαία συγκυρία της αναδίπλωσης Κλάτενμπεργκ

Ο Χρήστος Υφαντής αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την «οργανωμένη αναδίπλωση» Κλάτενμπεργκ για και αναλύει τα δεδομένα που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση ακύρωσης της καθιερωμένης ανάλυσης και κριτικής διαιτητικών αποφάσεων

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Το Σάββατο στην Τούμπα έγινε «κόλπο», ό,τι και να λένε με ύφος χιλίων εργολάβων οι γνωστοί υποτακτικοί. Φυσικός αυτουργός του «κόλπου» με μια απίστευτη διαιτητικά απόφαση ο κ. Βασίλης Φωτιάς, διαιτητής FIFA, προστατευόμενος του κ. Κλάτενμπεργκ και συμπαθής συνεργάτης του ο κ. Τζοβάρας εντεταλμένος για το VAR. Το σκηνικό που στήθηκε τρομάζει για όσα έρχονται στις επόμενες αγωνιστικές.

Η ηθική αυτουργία είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί, πολλές φορές αυτός που λογικά υποδεικνύεται ως «ένοχος» δεν έχει ιδέα για το φόνο και πληρώνει κόλπα άλλων, που για δικούς τους λόγους θέλουν να τον εκθέσουν.

Σημειώνεται, πως ο κ. Φωτιάς, της Ένωσης Πέλλας, είχε προκαλέσει σεισμό στην ΑΕΚ για το ματς του πρώτου γύρου με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο και για την διαιτησία του αναγκάστηκε, φρονίμως ποιών, να τον αποκηρύξει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Στέργιος Αντωνίου, αφού βεβαίως είχαν προηγηθεί διάφορες «ομορφιές», τηλεφωνικές και άλλες, σε βάρος του.

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έλαβε το μήνυμα από τον κ. Φωτιά και τον ομόσταυλο του κ. Τζοβάρα, το επεξεργάστηκε με την φλεγματικότητα της χώρας από την οποία κατάγεται και στην διαιτησία της οποίας διέπρεψε, είδε με τα ματάκια του και διάβασε και όσα απιθάνως απίθανα του «καταλογίστηκαν», σκέφθηκε πολύ καλά και τα μηνύματα του προηγούμενου χρονικού διαστήματος με τα βιτριόλια και τα χαντάκια και το αποφάσισε: «Κριτική και ανάλυση φάσεων τέλος, όποιος θέλει μπορεί να κάνει μια αίτηση στην ΚΕΔ και να του αναλύονται οι φάσεις που ο ίδιος επιθυμεί από τον δικό του αγώνα».

Το πισώπλατο χτύπημα του ευεργετημένου Φωτιά στον ευεργέτη του, Κλάτενμπεργκ

Στην απόφαση του που δημοσιοποίησε η ΕΠΟ δεν διευκρινίζεται αν το επόμενο βήμα μετά την κατάθεση της αίτησης και την επίσημη ανάλυση θα προκύπτει δημοσιοποίηση των φάσεων ή θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΠΑΕ η κοινοποίηση των αναλύσεων. Λογικά, την δημοσιοποίηση θα την επιμελείται η ΚΕΔ γιατί αν αφεθεί στις ΠΑΕ θα κλάψουν μανούλες με όσα θα βάζει κάθε επικοινωνιακός οργανισμός στο στόμα του Άγγλου αρχιδιαιτητή.

Είναι σαφές πως ο κ. Κλάτενμπεργκ αναδιπλώνεται οργανωμένα κι η αναδίπλωση αυτή υπηρετεί ένα σημαντικό στόχο. Στην απόφαση του να σταματήσει την ανάλυση των φάσεων βάσιμα εκτιμάται πως έπαιξαν ρόλο η συγκυρία του πρωταθλήματος, η ένταση των αγώνων που έρχονται, οι μικρές έως ελάχιστες βελτιώσεις στη νοοτροπία των παραγόντων και των κατευθυνόμενων από αυτούς ΜΜΕ (οι οπαδοί είναι πάντα και παντού οι ίδιοι), η UEFA, η κυβέρνηση.

Κυρίως, έπαιξε ρόλο και η δική του επιθυμία να υλοποιηθεί ένα σχέδιο για την διαιτησία σε σχετικά ήρεμα νερά, μακριά από τις άγονες επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις, τις εντάσεις και τις κατά παραγγελία κριτικές διάφορων φαντασμάτων του παρελθόντος, ώστε να μην καεί πριν την ώρα του.

Ο ίδιος εμφανίζεται να μην έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει την δημόσια ανάλυση, η έμφαση στην κόντρα είναι βούτυρο στο ψωμί του, ποτέ δεν την απαρνείται. Στην αρχή μάλιστα έδειξε να δυσανασχετεί με την υπόδειξη «να κάνει πίσω».

Συμφώνησε με τις παραινέσεις από διάφορες πλευρές να κατεβάσει τους τόνους και να μην συνεχίσει να «προκαλεί» για να μην δώσει γήπεδο σε όσους ψάχνονται να καταργήσουν και τον ίδιο και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στη διαιτησία.

Οι ίδιες πλευρές έκριναν πως το σχέδιο για την «επαγγελματική» διαιτησία είναι κάτι πολύτιμο που χρειάζεται να διαφυλαχθεί και να μην εκτεθεί στην καθημερινή αντιπαράθεση διάφορων εργολάβων, που για να δικαιολογήσουν το μεροκάματο ή το παντεσπάνι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ανακαλύψουν πως δεν δόθηκαν στην ομαδάρα τους ίσα με πέντε πέναλτι και το γκολ του αντιπάλου ξεκίνησε από φάουλ στο κέντρο.

Στο πλευρό του βρίσκονται όλοι εκείνοι που θα αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι της παρουσίας του στην Αθήνα (είναι όλοι υπέρ της συνέχισης) και θα στηρίξουν τον σχεδιασμό για την ελληνική διαιτησία, με αυτούς ο κ. Κλάτενμπεργκ διαλέγεται παραγωγικά, εμπιστεύεται την κρίση τους και αξιολογεί θετικά τη στάση τους.

Για τον ίδιο η προοπτική να αφήσει στην ΕΠΟ μια διαιτησία οργανωτικά ανεξάρτητη, που θα λειτουργεί με γνώμονα τους κανόνες του παιχνιδιού και όχι τα τηλεφωνήματα και τις απειλές είναι υπόθεση ζωής, μια ιστορία που ξεπερνάει την απλή διαχείριση και καταλήγει στην πλήρη ανασυγκρότηση του σημαντικότερου, ίσως, παράγοντα που έχει οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην απόλυτη απαξίωση.

Μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά, κανένας από όσους συμμετέχουν δεν κάθεται να μαζεύει τις πέτρες που πετάνε οι διάφοροι, η απόφαση για μια διαφορετική διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο δείχνει να λειτουργεί.

Πού θα καταλήξει η υπόθεση δεν είναι βέβαιο, οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες και οι δεσμεύσεις που διασυνδέουν ΕΠΟ, Ενώσεις, Προέδρους και διάφορες απαιτητικές ομάδες συμφερόντων ισχυρότατες, δεμένες στα χρόνια της «εξυγίανσης» με δεσμούς «ακατάλυτους».

ΠΑΟΚ βόλεϊ: Έφυγαν Κογιάρ, Λι και Φιντόν

Η Λι Ντα Γεόνγκ, η Μάιλα Κογιάρ και η Ζιλιέτ Φιντόν αποτελούν παρελθόν από την ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ που μετά από μια αποτυχημένη...

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για τους φιλάθλους που θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ για τον τελικό Κυπέλλου

Οδηγίες για τη μετακίνηση των φιλάθλων ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ για τον τελικό Κυπέλλου του Σαββάτου (21/5, 20:00) έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. Οι θύρες...

Αναστασιάδης: Η Θεσσαλονίκη θα μπορεί να ελέγχει το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ έχει σταθεροποιηθεί

Για σταθεροποίηση του ΠΑΟΚ και άνοδο του Άρη που σηματοδοτεί αναβάθμιση στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο Άγγελος Αναστασιάδης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε. Μεταξύ...

Ο Δ. Γιαννακόπουλος βλέπει Final Four και εντόπισε «95-5 διαιτησία» υπέρ του Ολυμπιακού (pic)

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπορεί να δηλώνει αποστασιοποιημένος από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου αποστασιοποιημένος από τον... Ολυμπιακό! Έχοντας...

Ολυμπιακός: Με τα πλεονεκτήματά του στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί όλα τα μέλη της περιφέρειας στον ευρωπαϊκό ημιτελικό με την Αναντολού Εφές και να παρουσιάσει όλα τα αγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει δείξει σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν

Η ανακύκλωση σε μια άδεια δεξαμενή και ο μονόδρομος των πέντε ξένων

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για την παλινωδία στο ζήτημα της αύξησης των ξένων στη Volley League και καταγράφει τα επιδερμικά επιχειρήματα της ΕΟΠΕ που αδιαφορεί για το πραγματικό πρόβλημα: αυτό της ανακύκλωσης των Ελλήνων