18.1 C
Athens

Ανοιχτός ο διαγωνισμός «Farming by satellite 2020» με έπαθλο 10.000 ευρώ!

Ο διαγωνισμός «Farming by satellite» 2020 είναι ανοιχτός για αιτήσεις. Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο την προώθηση της χρήσης των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Παγκόσμιας Δορυφορικής Πλοήγησης (GNSS) αλλά και των συστημάτων Παρατήρησης της Γης στην ευρωπαϊκή και την αφρικανική γεωργία.

Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (GSA), υπεύθυνος για τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Δορυφορικής Πλοήγησης EGNOS και Galileo, ανακοίνωσε σήμερα τη διοργάνωση του βραβείου Farming by Satellite Prize!

Η εγγραφή στον διαγωνισμό είναι τώρα ανοικτή σε νεαρούς καινοτόμους που θέλουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η δορυφορική τεχνολογία στη γεωργία για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Το βραβείο Farming by Satellite αποτελεί κοινή πρωτοβουλία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), τον οργανισμό της ΕΕ που παρέχει ανεξάρτητη πληροφόρηση για το περιβάλλον στους αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων και στο κοινό. Ο EEA διαχειρίζεται επίσης και την υπηρεσία που προσφέρει τον πρόγραμμα Copernicus για την Παρακολούθηση της Ξηράς και για τον διυπηρεσιακό επί τόπου συντονισμό (In Situ co-ordination).

Η καινοτομία είναι απόλυτα αναγκαία για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και την αντιμετώπιση αναδυόμενων διεθνών προκλήσεων, όπως της αύξησης του πληθυσμού παγκοσμίως και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το βραβείο Farming by Satellite έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των νεαρών επαγγελματιών, αγροτών και σπουδαστών για τη δημιουργία νέων, βιώσιμων, και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων χρησιμοποιώντας τα συστήματα Copernicus, EGNOS και Galileo. Το βραβείο Farming by Satellite 2020 περιλαμβάνει και το Special Africa Prize που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει νέους από την Αφρική να αναπτύξουν δορυφορικές λύσεις για τις ιδιαίτερες ανάγκες και τους πόρους των κοινοτήτων και των εδαφών της ηπείρου.

«Ποιός θα φανταζόταν ότι το Galileo και το Copernicus θα είχαν πείσει νεαρούς αγρότες να γίνουν τεχνολογικά ειδήμονες επιχειρηματίες που θα έφερναν καινοτομία με τη βοήθεια δεδομένων από το διάστημα για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νέους καινοτόμους γεωργούς που θα αναπτύξουν μια συναγωνιστική και ταυτόχρονα βιώσιμη γεωργία, επωφελούμενοι από τις δυνατότητες που προσφέρει η διαστημική τεχνολογία. Στόχος της διοργάνωσης αυτού του διαγωνισμού είναι να τους υποστηρίξουμε στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης,» δήλωσε ο Pascal Claudel, αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της GSA.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να καταστήσουμε πολύ πιο βιώσιμη την παραγωγή τροφίμων και να μειώσουμε τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και στο κλίμα. Τα δορυφορικά δεδομένα, η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την εξέλιξη, και για το λόγο αυτό η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό συνάδει με τη δέσμευση του EEA για την προστασία της φύσης, του κλίματος, και της ανθρώπινης υγείας», δήλωσε ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν ατομικά ή ως ομάδα και καλούνται να εγγραφούν ηλεκτρονικά από τις 16 Μαρτίου 2020 έως και τις 15 Ιουνίου 2020. Οι κορυφαίες ομάδες θα προκριθούν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Το συνολικό ποσό του βραβείου ύψους 10.000 ευρώ θα μοιραστεί ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους συμμετέχοντες του διαγωνισμού Farming by Satellite.

Tο βραβείο Farming by Satellite 2020 υποστηρίζεται από βιομηχανικούς εταίρους αλλά και απο τη χορηγία της εταιρείας παραγωγής γεωργικού μηχανολογικού εξοπλισμού CLAAS.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.farmingbysatellite.eu.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να εγγραφούν εγκαίρως και να υποβάλουν τη γραπτή αίτησή τους πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιουνίου 2020.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς