12 C
Athens

Αντιδράσεις στη Νορβηγία για τη σύλληψη δύο δημοσιογράφων στο Κατάρ

Πολιτικοί και αθλητικοί κύκλοι στη Νορβηγία διαμαρτυρήθηκαν σήμερα (24/11), μετά την προσωρινή κράτηση στο Κατάρ δύο Νορβηγών τηλεοπτικών ρεπόρτερ που κατέγραψαν τις αμφιλεγόμενες προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο εμιράτο.

Σύμφωνα με τον εργοδότη τους, το δημόσιο κανάλι NRK, ο Χάλβορ Έκελαντ και ο Λόκμαν Γκορμπανί συνελήφθησαν, χωρίς εξηγήσεις σύμφωνα με το κανάλι, λίγο πριν την αναχώρησή τους από τη Ντόχα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ένα χρόνο πριν από την ημέρα της έναρξης της διοργάνωσης.

Οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από περίπου 30 ώρες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, και προσγειώθηκαν στο Όσλο το πρωί της Τετάρτης. «Η σύλληψη δημοσιογράφων του NRK στο Κατάρ είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στόρε, και συνέχισε: «Ο ελεύθερος Τύπος είναι ζωτικής σημασίας για μια λειτουργική δημοκρατία».

Ο Σκανδιναβός πολιτικός ανέφερε επίσης ότι αυτό ήθελε να υπογραμμίσει η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης σε δύο «πρωταθλητές» της ελευθερίας της ενημέρωσης, τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα και τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Στο Κατάρ, οι αρχές από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι οι δύο δημοσιογράφοι είχαν ενοχοποιηθεί για μη εξουσιοδοτημένη παραβίαση ιδιωτικής περιουσίας. «Στο συνεργείο επετράπη να κινηματογραφήσει όπου ήθελε στο Κατάρ. Τους δόθηκαν όλες οι άδειες γυρισμάτων που είχαν ζητήσει πριν από την άφιξή τους και προσφέρθηκαν να συναντηθούν με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τρίτους» σημειώθηκε σε ανακοίνωση.

«Ωστόσο, αυτές οι ελευθερίες δεν υπερισχύουν της εφαρμογής του κοινού δικαίου, το οποίο η ομάδα παραβίασε εν γνώσει και εσκεμμένα» κατέληξε η ενημέρωση των αρχών του Κατάρ.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς πίεσης με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών εργαζομένων στο εμιράτο. Εκθέσεις ΜΚΟ κατηγορούν το Κατάρ για εκμετάλλευση ξένων εργατών, ειδικά στην κατασκευή γηπέδων για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η χώρα απορρίπτει σθεναρά αυτές τις επικρίσεις, τονίζοντας ότι έχει μεταρρυθμίσει το εργατικό δίκαιό της και καθιέρωσε έναν κατώτατο μισθό.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νορβηγίας, Μπέριτ Κγιολ, χαρακτήρισε τις πληροφορίες για τις συλλήψεις σοκαριστικές και εντελώς απαράδεκτες. «Πρέπει να βάλουμε τέλος στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών αγώνων από χώρες που δεν σέβονται την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης» ανέφερε σε δήλωσή του.

Η ιδέα του μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου για ένα διάστημα είχε τον άνεμο στα πανιά της στη σκανδιναβική χώρα, αλλά μια ψηφοφορία στη Νορβηγική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τον περασμένο Ιούνιο, είχε τελικά αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Η Εθνική ομάδα της χώρας κατετάγη τρίτη στον 7ο προκριματικό όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης, πίσω από την Ολλανδία και την Τουρκία, και κατά συνέπεια δεν προκρίθηκε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς