20.8 C
Athens

Από την 9η Τσέλσι του Λάμπαρντ, στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του Τούχελ

Ο Γερμανός ανέλαβε μια ομάδα χαμένη στη μετάφραση και τη μεταμόρφωσε σε ένα σύνολο που πήρε εύκολα το σκαλπ από την πανίσχυρη Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα - Η άλλη όψη της Τσέλσι, η συμβολή του Καντέ και η επιστροφή του Ρούντιγκερ

Η Τσέλσι για δεύτερη φορά στην ιστορία της στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι και ύψωσε στον ουρανό του «Ντραγκάο» την κούπα του Champions League, με το γκολ του Χάβερτς να στέλνει τους Μπλε στον 7ο ουρανό. Από «αουτσάιντερ», πρωταθλήτρια Ευρώπης, από την 9η θέση που πάλευε για την τετράδα στα μέσα της χρονιάς βρέθηκε με το τρόπαιο στα χέρια. Ο Τούχελ άλλαξε τη νοοτροπία της Τσέλσι, την αναδιαμόρφωσε και επάξια ο τίτλος αυτός φέρει τη δική του σφραγίδα.

Τίποτα δεν προμήνυε στα μέσα της χρονιάς αυτό που το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου συνέβη. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσέλσι. Το βράδυ του Σαββάτου (29/5) οι Λονδρέζοι ύψωσαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο του Champions League στο «Ντραγκάο».

 

Το ποδόσφαιρο χρωστούσε στον Τούχελ ένα τρόπαιο. Tην περασμένη σεζόν, η Παρί Σεν Ζερμέν με τον Γερμανό στον πάγκο της πάλεψε με την εκπληκτική Μπάγερν του Χάνσι Φλικ – που ολοκλήρωσε το δεύτερο τρεμπλ στην ιστορία της – και το γκολ του Κομάν στοίχισε στην Παρί το σπουδαίο τρόπαιο.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά το όνειρο έγινε πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας τον νόμο της «2ης ευκαιρίας» στο Champions League. Ο Γιουπ Χάινκες έχασε τον τελικό με την Μπάγερν το 2012 κόντρα στην Τσέλσι (4-5 πέναλτι), αλλά τον πήρε την επόμενη χρονιά κόντρα στην Ντόρτμουντ (1-2). Το ίδιο και ο Κλοπ, με την Ρεάλ να του στερεί το τρόπαιο το 2018 και το 2019 ο Γερμανός να παίρνει το «αίμα» του πίσω απέναντι στην Τότεναμ (0-2), με το ίδιο να συμβαίνει το βράδυ του Σαββάτου με τον Τούχελ.

Ο απολογισμός: Τι πήρε και τι παρέδωσε

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τούχελ παρέλαβε μία μέτρια προς κακή Τσέλσι, η οποία βρισκόταν στην 9η θέση και στο -11 από την κορυφή. Μία Τσέλσι που είχε ηττηθεί στα πέντε από τα οκτώ τελευταία της παιχνίδια και εκεί που θα πήγαινε για τον τίτλο με μεγάλες μεταγραφές βρέθηκε να παλεύει για την τετράδα.

Με τον Γερμανό όμως, στο τιμόνι δεν άργησε να έρθει η «αναγέννηση» και το παλιό καλό πρόσωπο των Μπλε βγήκε στην επιφάνεια. Η αφετηρία του «έργου» με δημιουργό τον Τόμας Τούχελ έγινε με τη Γουλβς στις 27 Ιανουαρίου. Οι Λονδρέζοι έφτασαν ένα σερί 10 αήττητων αγώνων από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ο πρώην τεχνικός της Παρί.

Αυτή ήταν απλά η αφετηρία, καθώς υπό τις οδηγίες του η Τσέλσι σε αυτά τα 10 πρώτα παιχνίδια είχε σκοράρει 11 φορές, έχοντας δεχθεί μόλις 2 τέρματα, ενώ κράτησε το 0 παθητικό στους οκτώ από τους 10 αγώνες.

Φτάνοντας στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου ο Τούχελ πήρε άριστα σε μία δύσκολη εργασία που του ανατέθηκε, με τον χρόνο να πιέζει και να λειτουργεί εις βάρος του. Το εισιτήριο για το Champions League της επόμενης σεζόν το πήρε. Στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας πήγε, αποκλείοντας τη Μάντσεστερ Σίτι, την οποία και κατατρόπωσε τρεις φορές σε διάστημα 40 ημερών. Και ως επιστέγασμα της καλής δουλειάς ήρθε το Σάββατο (29/5) το Champions League.

Η «ανεπάρκειά» του στο Παρίσι

Στο Παρίσι ο Τούχελ κρίθηκε ανεπαρκής. Μπορεί να εξασφάλισε στην Παρί την περασμένη σεζόν την πρώτη της συμμετοχή σε τελικό Champions League, αλλά ο έμπειρος τεχνικός πλήρωσε το «μάρμαρο» για το μέτριο ξεκίνημα της ομάδας του, που βρισκόταν στη 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Σε 2,5 χρόνια ο Γερμανός τεχνικός κατέκτησε έξι τίτλους με την Παρί (δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ) και σε 127 ματς που βρέθηκε στον πάγκο της περσινής πρωταθλήτριας Γαλλίας έχει απολογισμό 96 νίκες, 11 ισοπαλίες και 20 ήττες.

Παρόλα αυτά, ίσως η Παρί του έκανε περισσότερο καλό από όσο κακό τελικά. Όταν το επίτευγμα έρχεται από μία ομάδα, η οποία σε έχει συνηθίσει εν γένει στα καλά αποτελέσματα και τους τίτλους, χάνεται. Η αξία του μικραίνει.

Αντίθετα, όταν μία ομάδα «βουλιάζει» και παρόλα αυτά γίνεται η ανατροπή και από εκεί που κινδύνευε με το να μείνει εκτός από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όχι μόνο πήρε το εισιτήριο για την επόμενη, αλλά την κατέκτησε κιόλας, καταλαβαίνει κανείς πως αυτή η επιτυχία έχει άλλη αξία και μεγάλο πρωταγωνιστή τον προπονητή.

Έκανε το «9 στα 9» με τους θρύλους των πάγκων

Μόλις πέντε ήττες είναι ο απολογισμός του Τούχελ στα 31 παιχνίδια που μετράει μέχρι στιγμής στον πάγκο των Λονδρέζων. Κέρδισε τα 20 και έμεινε ισόπαλος στα έξι, ενώ η Τσέλσι διατήρησε ανέπαφη την εστία της στα 19.

Το απίστευτο ωστόσο, είναι η συγκλονιστική απόδοση του Γερμανού στις «μονομαχίες» που έδωσε σε προπονητικό επίπεδο. Αυτή τη σεζόν ο Τούχελ κλήθηκε να αντιμετωπίσει κορυφαίες προπονητικές προσωπικότητες, όπως οι Γκουαρδιόλα (3), Ζιντάν (2), Σιμεόνε (2), Κλοπ (1), Μουρίνιο (1) και Αντσελότι (1), πετυχαίνοντας το απόλυτο «9 στα 9», αφού νίκησε όλους τους «αντιπάλους» του και δέχθηκε μόλις δύο γκολ.

Το δύσκολο εμπόδιο του Γκουαρδιόλα και η «κατάρα»

Στην αντίπαλη όχθη, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος εκθειάστηκε όσο κανένας άλλος προπονητής τη φετινή σεζόν, κάνοντας ολόκληρη την Ευρώπη να μιλάει για τη Σίτι – όχι άδικα βέβαια – δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο που ακούει στο όνομα Τσέλσι και να οδηγήσει τους Πολίτες στην πρώτη τους κατάκτηση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Μάλιστα, οι Μπλε αποτελούν ένα από τα μελανά σημεία της προπονητικής καριέρας του Ισπανού τεχνικού, αφού είναι ο σύλλογος από τον οποίο έχει ηττηθεί ο Γκουαρδιόλα τις περισσότερες φορές. Για την ακρίβεια, ο Πεπ μετράει επτά ήττες κόντρα στην Τσέλσι.

Την ίδια στιγμή, δεν κατάφερε να σπάσει την «κατάρα» των ομάδων που κάνουν το ντεμπούτο τους για πρώτη φορά σε τελικό της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, η Σίτι έγινε η 8η ομάδα, μετά τις Βαλένθια, Λεβερκούζεν, Μονακό, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ και Παρί, που στην παρθενική της συμμετοχή στον τελικό του Champions League ηττήθηκε και έχασε το τρόπαιο.

H Tσέλσι κατάπιε τη Σίτι σε ολόκληρο το 90λεπτο

Οι Λονδρέζοι μπήκαν στο «Ντραγκάο» να αντιμετωπίσουν την πρωταθλήτρια Αγγλίας ως το «αουτσάιντερ» του τελικού, με την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα να είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ωστόσο, το διαγώνισμα βρήκε καλύτερα διαβασμένο τον Τούχελ, ο οποίος έστησε μία ομάδα, που σε συνδυασμό με τις λανθασμένες -όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος- αποφάσεις του Πεπ εξουδετέρωσε κάθε επιθετική προσπάθεια των πρωταθλητών.

Παρότι η Μάντσεστερ Σίτι κατά μέσο όρο σε κάθε ματς έχει 2,01 xG, η Τσέλσι μείωσε δραματικά τις πιθανότητες να σκοράρουν οι Πολίτες σε 0,45 xG, τη στιγμή που η ίδια θα μπορούσε να είχε φτάσει και σε δεύτερο τέρμα, έχοντας 1,36 xG.

O ταπεινός «τροπαιοφάγος» Ενγκολό Καντέ

Χωρίς αμφισβήτηση ο Καντέ αποτελεί τον άνθρωπο του Champions League για τη Τσέλσι τη φετινή σεζόν. Ο 30χρονος μέσος ήταν ο MVP στη ρεβάνς της φάσης των 16, στους δύο ημιτελικούς κόντρα στη Ρεάλ και φυσικά τον τελικό. Ωστόσο παραμένει ταπεινός παρά την επιτυχία.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει κατακτήσει όλα τα κορυφαία τρόπαια, αρχής γενομένης το 2016 όταν κατέκτησε με τη Λέστερ το πρωτάθλημα Αγγλίας. Ένα χρόνο το ξανά έκανε. αυτή τη φορά φορώντας τη φανέλα της Τσέλσι.

Το 2018 πανηγύρισε με τη Γαλλία το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ το 2019 πήρε το Europa League για να έρθει τη φετινή σεζόν και να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του, μετά το κύπελλο Αγγλίας, και την σπουδαία Κούπα με τα μεγάλα «αυτιά».

Το πρώτο και χρυσό γκολ του Χάβερτς στο Champions League

Πρωταγωνιστής του αγώνα δεν ήταν άλλος από τον Κάι Χάβερτς. Ο 21χρονος Γερμανός πέτυχε το νικητήριο γκολ του τελικού στο 42ο λεπτό, ο οποίος είδε για πρώτη φορά το όνομά του γραμμένο στον πίνακα των σκόρερ του Champions League.

 

Η επιστροφή του Ρούντιγκερ, ενός αφανούς «ήρωα»

Η έλευση του Τούχελ στην Τσέλσι συνοδεύτηκε και από την επιστροφή του Αντόνιο Ρούντιγκερ στο κέντρο της άμυνας, ο οποίος με τον Λάμπαρντ στο τιμόνι των Μπλε είχε συνηθίσει να βλέπει τα ματς από τον πάγκο, μετρώντας μόλις τέσσερις συμμετοχές στην Premier League.

Με τον Τούχελ όμως στον πάγκο, η κατάσταση άλλαξε. Ο μεγαλόσωμος Γερμανός ηγείται πλέον της άμυνας και έβγαλε «ασπροπρόσωπο» τον Γερμανό που τον επανέφερε στο αρχικό σχήμα. Μάλιστα, από εκεί που ήταν «κομμένος» αποτελεί τον δεύτερο παίκτη στην Τσέλσι που επί εποχή Τούχελ έχει αγωνιστεί περισσότερο, έχοντας συμμετάσχει 1.845′. Μόνο ο Αθπιλικουέτα έχει περισσότερα (1,965′).

Σε 21 εμφανίσεις του έχει πραγματοποιήσει μετά τον Τούχελ, έχει κρατήσει σε 14 ματς το 0 παθητικό. Πρόκειται για ένα νούμερο που τον θέτει στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα, καθώς κανένας άλλος αμυντικός, ούτε στην Premier League, αλλά ούτε και σε κανένα άλλο από τα Big-5 πρωταθλήματα, έχει συμμετοχή στο να διατηρηθεί το 0 μαθητικό σε τόσα παιχνίδια.

Στα 19 παιχνίδια μάλιστα, ματς της πρωταθλήματος που ο Ρούντιγκερ δεν είχε ξεκινήσει, η Τσέλσι έχει δεχθεί 26 γκολ, που αντιστοιχεί σε 1,4 xGA ανά παιχνίδι. Tο ποσοστό αυτό μειώθηκε δραματικά, αφού έχοντας αγωνιστεί σε 17 αγώνες πρωταθλήματος, οι Λονδρέζοι έχουν δεχθεί μόλις επτά γκολ, δηλαδή 0,4 xGA ανά παιχνίδι. Στο κρίσιμο ματς κόντρα στη Λέστερ μάλιστα, ο Ρούντιγκερ άνοιξε το σκορ και με την εκτέλεση πέναλτι του Ζορζίνιο η Τσέλσι πρόσθεσε στο σακούλι της ένα πολύτιμο τρίποντο.

Ο Τούχελ λοιπόν, όχι απλά δεν ξεκίνησε με το αριστερό, όπως αρχικά γραφόταν, αλλά έκανε την υπέρβαση, αποδεικνύοντας την ανεπάρκεια του Λάμπαρντ, «έκλεισε» στόματα και ολοκλήρωσε και τυπικά τη σεζόν ως πολλά υποσχόμενος για την επόμενη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς