18.3 C
Athens

Αποκάλυψη: Εκτός κανόνων (και λογικής) η αναβολή αφού παραβιάζεται o ΚΑΠ!

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League χορήγησε τελικά την αιτούμενη από την πλευρά ΠΑΟΚ – Ξάνθης αναβολή εκδίκασης των υποθέσεων που τους αφορούν «εν αναμονή της πιθανότητας έκδοσης προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών» στο οποίο κατέφυγαν οι δυο εμπλεκόμενες στο κορυφαίο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, δηλαδή, υιοθέτησε το επιχείρημα της προσφυγής των δυο ΠΑΕ σε ένα πολιτικό δικαστήριο και διέκοψε, εξ αυτού του λόγου, την ποδοσφαιρική πειθαρχική διαδικασία σε μια πρωτοφανή καταστρατήγηση εκ μέρους της του βασικού, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κανόνα που απαγορεύει την προσφυγή αυτή για ποδοσφαιρικές διαφορές και τιμωρεί παραδειγματικά τους παραβάτες.

Στο εγχώριο κανονιστικό πλαίσιο η ρητή απαγόρευση προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια καταγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 35 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) «Επίλυση αθλητικών διαφορών», με τελική προβλεπόμενη ποινή για μια τέτοια παράβαση τον από τις ομάδες τον μη ορισμό των αγώνων της ΠΑΕ στο πρωτάθλημα, αφού εξαντληθούν μια σειρά προθεσμίες και ενδιάμεσες ποινές.

Επισημαίνεται πως για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών στην προσφεύγουσα στο πολιτικό δικαστήριο ΠΑΕ υπεύθυνη, σε πρώτο βαθμό, είναι η διοργανώτρια (εξ ου και η προσφυγή του Ολυμπιακού στη Super League) και αν αυτή αδυνατεί η ευθύνη μεταφέρεται στην ΕΠΟ. Ούτε καν εκδίκαση δεν προβλέπεται, παρά μόνο ένα προδικαστικό ερώτημα στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου (Δ.Δ.Π.), αν η προσφυγή της ΠΑΕ εμπίπτει στον κανόνα της απαγόρευσης.

Έχουμε, δηλαδή, μια ποδοσφαιρική πειθαρχική επιτροπή που παραβιάζει βάναυσα τον κανόνα του άρθρου 35 του ΚΑΠ, υποκαθιστά το Δ.Σ. τη διοργανώτριας και αναβάλλει την εκδίκαση μιας ποδοσφαιρικής διαφοράς ενόψει της απόφασης ενός πολιτικού δικαστηρίου.

Το καταπληκτικότερο όλων; Η Πειθαρχική Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προχωρήσει στην αναβολή για τους λόγους που την αιτήθηκαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Είναι η απόλυτη παράνοια ένα πειθαρχικό όργανο του ποδοσφαίρου να υιοθετεί την αιτιολογία της εκδίκασης και της έκδοσης μιας απόφασης από ένα πολιτικό δικαστήριο για να αποφασίσει να αναβάλλει το ίδιο την εκδίκαση μιας καθαρής ποδοσφαιρικής διαφοράς.

Γιατί η διαφορά είναι, δηλαδή έτσι εξελίχθηκε, ποδοσφαιρική; Επειδή ο διοικητικός της χαρακτήρας ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ολοκληρώθηκε με την έκδοση και διαβίβαση του γνωστού πορίσματος και πλέον απομένει μόνο η επιβολή των προβλεπόμενων ποδοσφαιρικών ποινών. Άλλωστε, η ΕΕΑ επέβαλε ήδη τις προβλεπόμενες διοικητικές ποινές (ανακάλεσε το πιστοποιητικό συμμετοχής των δυο ΠΑΕ στο πρωτάθλημα από την ημερομηνία έκδοσης του και τις τιμώρησε με χρηματικό πρόστιμο) κι εκεί τελείωσε ο ρόλος της.

Μόλις το πόρισμα έφτασε στη διοργανώτρια και στην ΕΠΟ η διαφορά κατέστη αυτόματα ποδοσφαιρική και οι παραβάτες τιμωρούνται με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ και ειδικά τις προβλέψεις του Παραρτήματος Α, που ρητώς προβλέπουν είτε αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, είτε υποβιβασμό στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.

Ούτε έχει στην περίπτωση της κυριαρχικής επιρροής του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη «δια χειρός Ιωάννη Καλπαζίδη» εφαρμογή η περίπτωση της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο του κ. Μαρινάκη κατά απόφασης της ΕΕΑ.

Ο Κ.Α.Π. στο άρθρο 35 διαχωρίζει ρητώς τις περιπτώσεις των ομάδων από τα φυσικά πρόσωπα και οι ποινές που προβλέπονται (απαγόρευση μετεγγραφών, μη ορισμός αγώνων, υποβιβασμός) αφορούν σε ομάδες και όχι σε μετόχους ή προέδρους ή στελέχη της ομάδας. Μόνο εάν αποδεικνύεται συμμετοχή της ομάδας στην εν λόγω προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο επιβάλλονται οι παραπάνω ποινές στην ομάδα.

Τι θα συμβεί εάν πριν την νέα ημερομηνία εκδίκασης εκδοθεί η προσωρινή διαταγή που έχουν ζητήσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη από το Διοικητικό Εφετείο; Το φετινό πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ. Δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία, δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα play off και τα play out, δεν θα υπάρξει πρωταθλητής και ομάδες που θα καταλάβουν τις υπόλοιπες θέσεις, δεν θα έχει κανένα νόημα η ολοκλήρωση των υπόλοιπων πρωταθλημάτων καθώς δεν μπορεί να προκύψει επίσημη διαδικασία προβιβασμού και υποβιβασμού.

Το ξέρει αυτό ο τακτικός δικαστής της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League; Βεβαίως, αλλά ως δικαστής δεσμεύεται, κατά βάση, από το νόμο.

Χρειάζεται να προχωρήσει σε μια συγκλονιστική υπέρβαση για να προτάξει την ποδοσφαιρική πειθαρχική διαδικασία έναντι της πολιτικής δικαιοσύνης.

Άρα, όλα είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, έστω περίπου, πότε και με ποιον τρόπο θα λήξει αυτή η παράνοια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς