20.5 C
Athens

Αποκλεισμοί με αντίθετα πρόσημα

Ο Ανδρέας Καταχανάς σχολιάζει τους αποκλεισμούς Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο CEV Cup και εξηγεί γιατί η ομάδα του Μουνιόθ βγαίνει συνολικά κερδισμένη, ενώ αυτή του Δεληκώστα έκανε πολλά βήματα πίσω.

Ήθελε δύο σετ στην έδρα του για να πάρει την πρόκριση στους 16 του CEV Cup. Ο ΠΑΟΚ είχε θεωρητικά ένα πολύ εύκολο έργο βάσει και της εικόνας που έδειξε στην πρώτη αναμέτρηση με την Μπάρκομ στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, έχασε τέσσερα διαδοχικά σετ (συμπεριλαμβάνεται και το χρυσό) και να αποκλειστεί.

Δεν είναι η ήττα που στον αθλητισμό υπάρχει και σου δίνει ώθηση για βελτίωση. Είναι η εμφάνιση. Μια εμφάνιση αποκαρδιωτική για τον «Δικέφαλο του Βορρά», χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς βελτίωση: Περισσότερο πισωγύρισμα ήταν αυτή η εικόνα.

Το σοκ της απουσίας του Τακουρίδη μόνο ψυχολογικά θα μπορούσε να επηρεάσει. Και στην πράξη αυτό αποδείχθηκε: Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ απέναντι στους Ουκρανούς ήταν η υποδοχή. Όταν δεν μπορείς να κάνεις έστω τα απλά, τότε δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα. Η Μπάρκομ έπαιξε χωρίς άγχος και είχε σε μεγάλη μέρα τους περισσότερους παίκτες της: Ο Μπρόβα ήταν φανταστικός στην υποδοχή, ο Τόμιν είχε 56% (!) αποτελεσματικότητα στην επίθεση, ο Σλόμιν μοίραζε άριστα το παιχνίδι και συνολικά όλοι δούλεψαν για να βγάλουν στο τάραφλεξ απίστευτες άμυνες.

Ως αποτέλεσμα της κάκιστης υποδοχής του ΠΑΟΚ, ήρθαν και οι κακές επιθέσεις. Ο Φαν Ντάικ δεν απειλούσε από το σέρβις, με το… ζόρι πήρε 17 πόντους, ενώ ο Μάρσαλ ήταν επιφορτισμένος περισσότερο με την υποδοχή και στην επίθεση έβγαλε άγχος και νευρικότητα. Ο Ιλίνιχ είχε 25% στην επίθεση, δύο άσους και τρία μπλοκ, ενώ θα μπορούσε (έπρεπε) να κάνει περισσότερα δεδομένης της αξίας του. Οι ανάσες που πήρε από τον προπονητή του τού έδωσαν την ευκαιρία να έχει πιο καθαρό μυαλό σε κρίσιμους πόντους κι όμως δεν κατάφερε να κάνει ένα ματς αντάξιο με το πρώτο στην Ουκρανία.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα: Θέλει πραγματικά ο ΠΑΟΚ να συνεχίσει να βασίζεται στον Ιλίνιχ; Η αγορά είναι τεράστια, θα γίνουν κινήσεις για ξένο -το πιο πιθανό και Έλληνα κεντρικό-, ήδη ήρθε ο διαγώνιος (που κι εδώ υπάρχει εμφανές ζήτημα) και το συμβόλαιο του Ρώσου δεν είναι και μικρό… Επομένως, σίγουρα θα υπάρχουν έστω το πίσω μέρος του μυαλού και σκέψεις για αλλαγή ακραίου.

Κακά τα ψέματα, είτε η ομάδα του Δεληκώστα αποκλειόταν, είτε όχι, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: Για μια ακόμα χρονιά, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι διαφορετική από τον Ιανουάριο και μετά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Άλλες φορές δικαιώνεται από αυτόν τον «σχεδιασμό» κι άλλες όχι. Το βέβαιο είναι πως δημιουργείται φοβερή εσωστρέφεια και ο αποκλεισμός στο CEV Cup με τα χέρια κάτω, είναι ένα πραγματικά πολύ μελανό σημείο.

ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Για τον Ολυμπιακό τα δεδομένα ήταν συγκεκριμένα: Απέναντι σε αυτή τη Μόντενα είχε απειροελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης και στη ρεβάνς στην ιταλική πόλη φάνηκε η τεράστια διαφορά δυναμικότητας. Ο Ζάιτσεφ δεν αγωνίστηκε, ο Ματσόνε πήρε ανάσες και έπαιξε ο βασικός Χολτ, ενώ ο Άντερσον που ήταν και ο MVP αγωνίστηκε εξ’ αρχής.

μόντενα ολυμπιακός 3-0

Η ομάδα του Τζιάνι έπαιξε πολύ πρώτο χρόνο που είναι το δυνατό της σημείο και έκανε τα απολύτως απαραίτητα για να αποδείξει πως είναι το φαβορί για την κατάκτηση του CEV Cup. Οι Ερυθρόλευκοι ήταν ανταγωνιστικοί για παραπάνω από ένα σετ, αλλά αυτή την ομάδα και σε αυτή την έδρα δεν μπορείς να την κοντράρεις έτσι εύκολα.

Και αυτό είναι που κάνει την εμφάνιση της ομάδας του Μουνιόθ στο πρώτο ματς στο Ρέντη να αξίζει μεγαλύτερο χειροκρότημα. Γιατί έφτασε μια ανάσα από τη νίκη, πήρε δύο σετ και ήταν τρομερά ανταγωνιστική παρότι ακόμα είναι ακόμα… under construction. Τα κέρδη του πρώτου ματς φάνηκαν με τον Παναθηναϊκό και θα αποτελέσουν οδηγό βελτίωσης στο ελληνικό πρωτάθλημα που στον Β’ γύρο θα είναι εντελώς διαφορετικό…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς