22.6 C
Athens

Απόλλων: 70 χρόνια Ριζούπολη (pics)

Σαν σήμερα, 17 Οκτωβρίου 1948, εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο του Απόλλωνα στην περιοχή της Ριζούπολης

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο πρόσφυγας σύλλογος από τη Σμύρνη, ο Απόλλων, βρήκε μόνιμη στέγη στην αττική γη. Στις 17 Οκτωβρίου 1948, εγκαινιάστηκε το νέο του γήπεδο στην περιοχή της Ριζούπολης, το οποίο φιλοξενεί τις δραστηριότητές του έως και σήμερα.

Ο Απόλλων είχε μείνει άστεγος επί δέκα ολόκληρα χρόνια, μια και το 1938 η Εταιρία Σιδηροδρόμων είχε απαλλοτριώσει το γήπεδο που είχε δημιουργήσει στην ενοικιαζόμενη έκταση στην περιοχή του Ρουφ, από το 1923.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, ο γιατρός και βουλευτής, Δημήτριος Μαρσέλλος, αναζητούσε όλα αυτά τα χρόνια μία νέα έκταση, όμως η έλλειψη χρημάτων αποτέλεσε τροχοπέδη στις προσπάθειές του. Η προσπάθεια να οικειοποιηθεί ο σύλλογος το γήπεδο που είχε κατασκευάσει το κράτος για τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, έπεσε στο κενό το 1940 και ο πόλεμος και η κατοχή που ακολούθησαν, παρέτειναν την αβεβαιότητα.

Μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, ωστόσο, ο Απόλλων έλαβε αποζημίωση 400 εκ. δρχ. από το κράτος για την έξωσή του από το Ρουφ, γεγονός που έδινε τη δυνατότητα στη διοίκησή του να ανεγείρει νέο στάδιο. Ο Μαρσέλλος ανακοίνωσε τη χαρμόσυνη είδηση στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου το 1946 και πολύ γρήγορα εντόπισε την περιοχή όπου θα ανεγείρετο το νέο στάδιο. Σε μία ανοιχτή έκταση στη Ριζούπολη, ανάμεσα στα Πατήσια, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Ιωνία, πολύ κοντά στο πάρκο Προμπονά.

Οι εργασίες άρχισαν στις 10 Φεβρουαρίου 1947, η τελετή θεμελίωσης έλαβε χώρα στις 23 Μαρτίου του ίδιου έτους και ενάμισι χρόνο αργότερα, το νέο γήπεδο ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τον Απόλλωνα. Για να γιορτάσει το γεγονός, μάλιστα, ο Απόλλων διοργάνωσε έναν πρωτότυπο ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη μικτή των προσφυγικών σωματείων της Αθήνας (Απόλλων, Πανιώνιος, ΑΕΚ) και τη μικτή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, η οποία επικράτησε με σκορ 2-1.

Στον αγώνα που εγκαινίασε το νέο γήπεδο, το οποίο τότε περιλάμβανε και χωμάτινο στίβο περιμέτρου 400 μέτρων, έδωσαν το «παρών» 10.000 θεατές, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής όπως ο απόστρατος στρατηγός, Νικόλαος Πλαστήρας, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Εκείνη τη μέρα είχε ανεγερθεί μόνο η πέτρινη κερκίδα στην ανατολική πλευρά του γηπέδου (των επισήμων, σήμερα). Με τα χρόνια ο Απόλλων κατασκεύασε κερκίδα τόσο στην απέναντι πλευρά όσο και «πέταλο» προς την πλευρά της σιδηροδρομικής γραμμής του ηλεκτρικού. Χλοοτάπητας τοποθετήθηκε το 1960 και ο Απόλλων ήταν τότε μόλις η δεύτερη ομάδα, μετά τον Παναθηναϊκό, που διέθετε ιδιόκτητο γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων η δυναμική που είχε αποκτήσει ο Απόλλων κατά τα πρώτα χρόνια της δράσης του στην Αθήνα, άρχισε να φθίνει. Και πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν το γεγονός με την παρουσία του στην περιοχή της Ριζούπολης και τη γειτνίασή του με την ΑΕΚ, η οποία δεν του επέτρεψε να δημιουργήσει νέες γενιές φιλάθλων. Οι περισσότεροι φίλαθλοι του Απόλλωνα κατοικούσαν σε προσφυγικές συνοικίες, όπως η Καισαριανή και τα Σεπόλια και η μετεγκατάσταση του συλλόγου στα βόρεια, απέκοψε σταδιακά τους δεσμούς που είχαν μαζί του.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η ουσία είναι ότι ο Απόλλων σήμερα γιορτάζει την 70ή επέτειο μίας σημαντικής στιγμής στην ιστορία του. Το γεγονός, άλλωστε, ότι συνεχίζει να έχει σημαίνοντα ρόλο στον ελληνικό αθλητισμό, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες, οφείλεται και στο γεγονός ότι διαθέτει τη δική του στέγη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς