12.9 C
Athens

CAS: Η απόρριψη της προσφυγής του ΠΑΟΚ θα είναι το μικρότερο κακό…

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ενεστώτος έτους ολοκληρώνεται στη Λωζάνη, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον Αθλητισμό (CAS) η δικαστική διερεύνηση του μεγαλύτερου σκανδάλου «ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής» μιας ομάδας σε μια άλλη της ίδιας κατηγορίας, που ανιχνεύθηκε ποτέ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ενώπιον του CAS δεν θα διεξαχθεί μια ακροαματική διαδικασία «εν κενώ». Ο επικεφαλής δικαστής και οι ορισθέντες διαιτητές θα «δικάσουν», σε τελευταίο βαθμό, μια εθνική δικαστική διαδικασία, η οποία ισχύει και ολοκληρώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η δικαστική διαδικασία αυτή εφαρμόστηκε πλήρως σε όλες (τρεις) τις βαθμίδες που προβλέπει ο ισχύων αθλητικός νόμος και οι αντίστοιχοι ποδοσφαιρικοί κανονισμοί. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού διερεύνησε τις καταγγελίες, «δίκασε» τη διαφορά (και τον ΠΑΟΚ με την Ξάνθη) και κατέληξε σε ένα πόρισμα/έκθεση προς τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου, τα οποία, με τη σειρά τους, επιμέτρησαν (όπως είχαν μοναδική αρμοδιότητα να πράξουν) τις προβλεπόμενες ποινές.

Τη νόμιμη διαδικασία έρευνας, εκδίκασης, έκθεσης και επιμέτρησης των ποινών την επιβεβαίωσε θεαματικά με την απόφαση 53/2020 το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, το ανώτατο διαιτητικό όργανο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι νόμιμα συγκροτημένο και πλήρως αναγνωρισμένο, στη συγκρότηση και στις αρμοδιότητες, από τη FIFA. Πρόκειται για το κάτωθι εδάφιο που αποκαλύψαμε την περασμένη Πέμπτη και που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στους κύκλους του ΠΑΟΚ…

https://athlosnews.gr/apokalypsi-i-apofasi-toy-diaititikoy-poy-katadikazei-ton-paok-sto-cas/

Απέναντι στην απόφαση 53/2020 του Δ.Δ.Π. της ΕΠΟ η πλευρά του ΠΑΟΚ, ειδικά ο λαλίστατος κ. Μπαλτάκος, ούτε να ψελλίσει δεν βρήκε κάτι. Μια συμπαθής ανάρτηση σε ένα γνωστό για την ειδική του (και χρηματοδοτική) σχέση με την οικογένεια Σαββίδη απέπνεε απελπισία και έγινε αναλόγως δεκτή.

Τι θα αποφασίσει το CAS ουδείς γνωρίζει, με την έννοια ότι το όργανο απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας και προστασίας της γνώμης του.

Ενημερώνω, απλώς, κάθε ενδιαφερόμενο, πως κάθε απόπειρα, μετά από μια μη αποδεκτή απόφαση, να επιτιμηθεί δημόσια το όργανο ή οι διαιτητές με τον δικαστή θα εκληφθεί από τη FIFA ως ευθεία επίθεση στην ίδια. Επίσης, ότι το CAS δεν συγκροτείται από τακτικούς δικαστές για να προκύψουν αναφορές στον Άρειο Πάγο και άλλες ανάλογες ελληνικής σκηνοθεσίας κωμικότητες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το CAS θα δικάσει μια διαφορά έχοντας πάνω στο τραπέζι μια νόμιμη και αποδεκτή από την ίδια την ΕΠΟ (με τη γνωστή απόφαση της Ε.Ε./ΕΠΟ της 31ης Ιουλίου 2019) διαδικασία εκδίκασης ανάλογων διαφορών στο ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικά και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.

Τι σημαίνει η παραδοχή αυτή; Είναι ο ΠΑΟΚ αυτός που πρέπει να καταφέρει να αποδείξει ενώπιον του CAS ότι όσα ισχύουν στον ελληνικό αθλητισμό για την πολυϊδιοκτησία είναι «μη νόμιμα», συνεπώς πρέπει να οδηγήσουν το Διαιτητικό Δικαστήριο να «δικάσει» με βάση μια άλλη νομιμότητα.

Για τον ΠΑΟΚ η «νομιμότητα» αυτή προκύπτει από τους σχετικούς κανόνες της UEFA, άρα η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί με βάση αυτούς, ώστε αν απορριφθεί η προσφυγή του να διασωθεί μέσω του υποβιβασμού της Ξάνθης.

Πολύ δύσκολη η αποστολή του Δικεφάλου. Σχεδόν αδύνατη. Ο λόγος είναι απλός. Ο ίδιος ο ΠΑΟΚ μετείχε σε όλες τις διαδικασίες ενώπιον των οργάνων που προβλέπει ο ελληνικός αθλητικός νόμος και οι ποδοσφαιρικοί κανονισμοί, «έλαβε» τις ανάλογες δικαστικές απαντήσεις και τη διαδικασία αυτή την επιβεβαίωσε πλήρως και το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, ως τη μόνη νόμιμη για τον ελληνικό αθλητισμό. Συνεπώς δεν προκύπτει από πουθενά «μη νόμιμη» διαδικασία.

Σύνθεση ή αρμοδιότητα του CAS, η οποία να απορρίψει εντελώς ότι έχει συμβεί σε εθνικό επίπεδο, να το θεωρήσει «ως μη γενόμενο», να αρνηθεί όσα νόμιμα προβλέπει το αθλητικό δίκαιο μιας χώρας, να μην αποδεχθεί, ως καταλυτικό γεγονός, ότι η ίδια η εθνική αθλητική ομοσπονδία έχει συμφωνήσει με αυτή τη διαδικασία και μετά από όλα αυτά, σε απόλυτο κενό νόμου, να δικάσει μια υπόθεση από την αρχή, δεν προβλέπεται πουθενά.

Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο είναι νομικός σαλτιμπάγκος και τρώει τα λεφτά του Ιβάν Σαββίδη (μεταξύ μας δεν είναι ο μόνος).

Πώς θα πάρει μέρος σε όλη αυτή τη διαδικασία ο Ολυμπιακός; Άγνωστο ακόμη, αλλά εκτιμητέο. Οι Ερυθρόλευκοι προσέφυγαν στο CAS με δύο αιτήματα: Πρώτο, για να υπερασπιστούν την εθνική δικαστική διαδικασία, δηλαδή την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Δεύτερο, για να ζητήσουν (σε περίπτωση καταδίκης του ΠΑΟΚ) να ισχύσει η ποινή του ν. 2725/1999 (όπως την διατύπωσε η ΕΕΑ στη γνωστή έκθεση/πόρισμα) πριν την περιβόητη τροπολογία Γεραπετρίτη, δηλαδή ο υποβιβασμός.

Το πρώτο αίτημα τους είναι ισχυρότατο. Το υπερασπίζεται, πλέον, με τον καλύτερο τρόπο και το «ελληνικό CAS», δηλαδή το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ με την 53/2020 απόφαση του.

Το δεύτερο, σπουδαιότερο στο πρακτικό μέρος, είναι το βασικό ζητούμενο. Δεν είναι εύκολο το CAS να τεθεί απέναντι σε μια κυβερνητική απόφαση, όσο κι αν αυτή παραβιάζει σαφέστατα μια πάγια ποδοσφαιρική νομολογία, ότι, δηλαδή, οι κανονισμοί δεν αλλάζουν ποτέ και για κανένα λόγο μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Το Δικαστήριο αποφεύγει να αποφαίνεται επί κυβερνητικών πρωτοβουλιών για νομοθέτηση, ακόμη κι όταν μια εθνική αθλητική Ομοσπονδία (δηλαδή η ΕΠΟ) είναι τόσο καφενείο, που παρέδωσε μόνη της όλη την αρμοδιότητα αποκλειστικά στο κράτος.

Είναι «αμάχητος» αυτός ο αυτοπεριορισμός του Δικαστηρίου; Όχι βέβαια. Κάτι μου λέει, πως το CAS μπορεί στο τέλος να ξαφνιάσει με την απόφαση του. Για να παραδειγματιστούν άλλες εθνικές Ομοσπονδίες, ανά τον πλανήτη, να μην καταντήσουν σαν την καφενειακή ΕΠΟ του Γραμμένου και των έγκυρων νομομαθών Λασκαράκη και Παναγιώτη Δημητρίου!

Έχει τρομερό ενδιαφέρον αυτή η μάχη των ανύπαρκτων ποδοσφαιρικών κανονισμών της ΕΠΟ  με τον υπαρκτό και ισχυρό αθλητικό νόμο…..

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς