16.6 C
Athens

CAS σε απλά ελληνικά: Γι’ αυτό ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία τύχη στη Λωζάνη

Χίλιες σελίδες ήταν αυτές, δε μεταφράζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εντέλει, μετά από 20 μέρες ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε και κατέθεσε την προσφυγή του στο CAS. Προσφυγή εναντίον της ΕΠΟ του «δικού μας» Βαγγέλα Γραμμένου, αφού σε αυτήν υπάγεται το δικαιοδοτικό όργανο που λέγεται Επιτροπή Εφέσεων. Η οποία αποτελείται από τακτικούς εφέτες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για κάποιον που σκαμπάζει από νομικά θέματα.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, κατέθεσε προσφυγή με την οποία αμφισβητεί την τελεσίδικη απόφαση για το αποδεδειγμένο σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας. Μεταξύ μας, δεν είχε καμία άλλη επιλογή. Ο Ολυμπιακός τον έσυρε ως εκεί, καταθέτοντας τη δική του προσφυγή προκειμένου να επιβληθεί η μοναδική έγκυρη προβλεπόμενη ποινή, αυτή της αποβολής από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Επεξήγηση. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχαν δεχτεί μεγάλη πίεση από τον κόσμο τους προκειμένου να προσφύγουν στο CAS, αλλά μετά από αρκετές μέρες η ρητορική «μας παγίδεψε η ΕΕΑ του Αυγενάκη» φαινόταν να αποδίδει. Μέσα από αυτήν έβγαινε ένα κλίμα ότι «και να πάμε στο CAS, δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση που επικυρώθηκε από την ΕΠΟ». Στην περίπτωση που ο ΠΑΟΚ επέλεγε να κάτσει στ’ αβγά του, θα μπορούσε μετά από κάποιους μήνες ή κάποια χρόνια να λέει πως δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο και πως η Νέα Δημοκρατία (του Μαρινάκη) έφταιγε για όλα. Και θα περνούσε ο καιρός και θα ξεχνιόταν το πράγμα και θα γινόταν σαν εκείνη την περίφημη ιστορία του Κούδα που μια ολόκληρη χούντα έβαλε ως προτεραιότητά της να μην ολοκληρωθεί η νόμιμη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Πηγαίνοντας στο CAS, υπάρχει ένα τυράκι και δυο τεράστιες φάκες. Με το που θα απορριφθεί η προσφυγή του ΠΑΟΚ (αυτό είναι το μακράν πιθανότερο σενάριο, για να μην πω το μόνο πιθανό), ο Δικέφαλος του Βορρά θα είναι διπλά εκτεθειμένος. Πρώτον, θα κουβαλά για πάντα τη ρετσινιά ενός συλλόγου που πιάστηκε στα πράσα στο μεγαλύτερο και πιο ηλίθιο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου, με διεθνή μάλιστα υπογραφή. Και δεύτερον, επειδή θα κινδυνεύει άμεσα με την εφαρμογή της μοναδικής έγκυρης ποινής, αυτής που προανέφερα.

Η προσφυγή του Ολυμπιακού έφερε τον ΠΑΟΚ στο χείλος του γκρεμού. Μέσα τους οι Θεσσαλονικείς μπορεί και να είχαν πιστέψει ότι οι Πειραιώτες δεν θα έκαναν την κίνηση. Τη μέρα όμως που ανακοινώθηκε η κίνηση του Ολυμπιακού στο CAS, ήδη η επικοινωνιακή ζημιά ήταν μεγάλη. Εκεί που οι οπαδοί της ομάδας περίμεναν πως και πως να ακούσουν πως η ΠΑΕ προσέφυγε στο CAS, ενημερώθηκαν ότι το έκανε πρώτος ο «εχθρός». Έξι μέρες μετά και με την ψυχή στο στόμα, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να στείλει στη Λωζάνη έναν φάκελο που ανάθεμα κι αν υπάρχει πραγματικά ένας στην ΠΑΕ να πιστεύει μέσα του πως έχει πιθανότητες να ανατρέψει την κατάσταση.

Τι θα ισχυριστεί ο ΠΑΟΚ στο CAS; Ότι η Μαρούπα και ο Αρκούδης δεν είναι ικανοί να ελέγξουν αν διαπράχθηκε το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας μέσω της άσκησης κυριαρχικής επιρροής; Ότι ο Αυγενάκης διόρισε μέλος/μέλη στην Επιτροπή όπως είχε δικαίωμα να κάνει βάσει νόμου; Ότι κακώς η ΕΕΑ έκρινε την υπόθεση και θα έπρεπε αυτό να είναι στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ; Ότι η ΕΠΟ είναι του Ολυμπιακού; Ότι ο Καλπαζίδης ήταν μπρούκλης από μικρός; Ότι δε μιλιέται με τον θείο του; Ή μήπως ότι ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη αλλά στη σύζυγό του, Κυριακή;

Ακόμα κι αν ο ΠΑΟΚ είχε βάσιμους νομικούς ισχυρισμούς στην περίπτωση της ΕΕΑ, ακόμα κι αν είχε προηγηθεί κάποια παρατυπία από πλευράς Αυγενάκη, η παρουσία του στην Επιτροπή τη νομιμοποίησε πλήρως. Αν έχεις οποιαδήποτε ένσταση στη σύνθεση ενός δικαστηρίου/οργάνου, τη διατυπώνεις έστω και με τη μορφή επιφύλαξης πριν την έναρξη της διαδικασίας. Όταν φας την τηγανιά στο κεφάλι είναι αργά.

Για το αν η ΕΕΑ καλώς ή κακώς επιλήφθηκε της υπόθεσης τα έχουμε πει αμέτρητες φορές στο FWS. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δια του Μάκη Γκαγκάτση είχε ψηφίσει υπέρ της παραχώρησης απόλυτης δικαιοδοσίας για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας στην ΕΕΑ. Αφού πρωτίστως είχε γίνει στα μουλωχτά προσπάθεια να περάσει άρθρο που ουσιαστικά θα επέτρεπε την πολυϊδιοκτησία έστω και υπό όρους. Αλήθεια, ξέρετε τι γλέντι έχει να γίνει όταν θα δουν οι δικαστές του CAS το «Άρθρο 30 Διεγράφη» στους κανονισμούς της ΕΠΟ;

Το CAS θα κληθεί να αποφασίσει αν η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε σωστά με το να αποδεχθεί το δεσμευτικό πόρισμα της ΕΕΑ. Πώς θα αμφισβητηθεί όμως η εισήγηση μιας ανεξάρτητης κρατικής αρχής που ήταν η μόνη αρμόδια να κρίνει την υπόθεση; Ακόμα και στο σχεδόν απίθανο σενάριο που το CAS δικαίωνε τον ΠΑΟΚ, απλώς θα έστελνε ξανά την υπόθεση πίσω στην Εφέσεων. Τι θα άλλαζε τότε; Θα ντύνονταν οι εφέτες ντετέκτιβ ή πράκτορες του ΣΔΟΕ;

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τον ΠΑΟΚ. Κάτι που παραδέχονται οι άνθρωποί του με τον τρόπο τους: αυτά τα «θα κυνηγήσουμε τον Ολυμπιακό όπου μπορούμε» συνιστούν πρώτης τάξεως παραδοχή ότι στο CAS δεν υπάρχει ελπίδα. Το ίδιο προδίδει και η κίνηση πανικού με το να εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο μια υπόθεση που το ίδιο το CAS την αντιμετώπισε ως ανέκδοτο τον Αύγουστο του 2015. Εδώ και πέντε μήνες, το πιο… δυνατό επιχείρημα της πλευράς ΠΑΟΚ ήταν το «σας τη σκάσαμε, ο Ιβάν είναι απλώς πρόεδρος και η ΠΑΕ ανήκει στην κυρία Κυριακή και τον Νικολάκη». Πώς και ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά ανθρώπους σαν κι αυτούς που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα δίκαια του ΠΑΟΚ σε νομικό ή επικοινωνιακό επίπεδο; Πλάκα – πλάκα, μεγαλύτερη δικαστική εμπειρία έχουν κάποια από τα πρώτα βιολιά της επικοινωνιακής προπαγάνδας του ΠΑΟΚ, παρά ο συμπαθής Τάκης Μπαλτάκος. Ο άνθρωπος που έβγαλε απόφαση από την τηλεόραση και λίγες μέρες μετά ζητούσε αναβολή για να μελετήσει την υπόθεση αφού «δεν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες»…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς