ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

CAS: Τώρα θα μάθουμε επιτέλους τι στο καλό ζητά ο ΠΑΟΚ

Μπαλτάκος CAS ΠΑΟΚ

Μεταξύ μας τώρα: Η συνεκδίκαση των προσφυγών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ (με χρονική σειρά κατάθεσης η αναφορά τους) ενώπιον του CAS ήταν τόσο βέβαιη όσο ότι ο ήλιος βγαίνει πάντα από την ανατολή. Γιατί στον ΠΑΟΚ, δια στόματος Μπαλτάκου, καλλιεργούσαν μια μικρή, έστω, πιθανότητα να μην προκύψει η συνεκδίκαση ούτε αυτοί το γνωρίζουν καλά – καλά. Φαίνεται, πως στη διαδικασία να πετύχουν μια, έστω μικρή, νίκη ιδεολογικοποίησαν την δεδομένη, για το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, καθυστέρηση στην τυπική απάντηση περί συνεκδίκασης και κατέληξαν να μετράνε μια, ακόμη, τρύπα στο νερό.

Όλοι (ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Ολυμπιακός και ΕΠΟ) λοιπόν, σε μια αίθουσα με επιλεγμένους «διαιτητές» κι ένα «πρόεδρο» για να λυθεί, οριστικά και αμετάκλητα, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο από καταβολής πρωταθλημάτων.

Οι εκτιμήσεις γύρω από το ποια μπορεί να είναι η απόφαση του CAS δεν είναι πολλές. Είτε μια από τις προσφυγές θα γίνει δεκτή, είτε θα απορριφθούν και οι δυο. Ποια θα είναι η απόφαση, θα το μάθουμε εν καιρώ και μετά την εκδίκαση.

Οι προβλέψεις πως οι περισσότερες πιθανότητες είναι με την πλευρά του Ολυμπιακού εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε που πρωτοδιατυπώθηκαν. Το αντίθετο μάλιστα!

Τι προκύπτει, λοιπόν, ως νέο στοιχείο από την απόφαση για τη συνεκδίκαση; Ότι δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα κάποια από τις δύο προσφυγές, δηλαδή αυτή του Ολυμπιακού όπως πολύ θα ήθελε ο ΠΑΟΚ να συμβεί, να κριθεί ως απαράδεκτη. Αν υπήρχε ανάλογη πιθανότητα θα είχε ήδη εκδηλωθεί προδικαστικά και δεν θα ενημέρωνε προ ημερών το CAS τον Ολυμπιακό ότι η προσφυγή του κρίθηκε παραδεκτή και τον καλούσε να συμπληρώσει τον φάκελο του, όπως και έγινε.

Τι άλλο; Επιτέλους, θα μάθουμε όλοι «με το νι και με το σίγμα» τι στο διάολο ζητάει από το Δικαστήριο με την προσφυγή του ο ΠΑΟΚ και που στηρίζει το αίτημα του. Πως θα συμβεί αυτό; Πολύ απλό. Τώρα, το ίδιο το CAS θα διαβιβάσει επισήμως το φάκελο κάθε πλευράς στην άλλη. Πάει η ΕΠΟ, πάνε οι διάφορες δικαιολογίες του κώλου, πάει κι η Νομική Υπηρεσία που ρωτούσε τον Γραμμένο τι ακριβώς να πράξει στο αίτημα του Ολυμπιακού να του διαβιβαστεί ο φάκελος του Δικεφάλου. Πλέον, ο Ολυμπιακός θα έχει στη διάθεση του τόσο την προσφυγή όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου (κι εκείνες τις περιβόητες «χίλιες σελίδες») που τον συμπληρώνουν.

Κι αφού ο φάκελος του ΠΑΟΚ θα διαβιβαστεί επισήμως στους Ερυθρόλευκους θα μάθουν κι η Σουλούκου με τον Καρπετόπουλο τι ζητάνε ο Μπαλτάκος με τον Μαυρομμάτη από το CAS, άρα τι χρειάζεται να αντικρούσουν.

Μην ξεχνιόμαστε. Μέχρι να παραλάβει ο Ολυμπιακός τον φάκελο της προσφυγής του ΠΑΟΚ κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι ισχυρίζεται ο Δικέφαλος και που το τεκμηριώνει (αν μπορεί).

Ζητάει να ακυρωθεί η απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων και, αν ναι, στη συνέχεια να συμβεί τι ακριβώς;  Να εξεταστεί η υπόθεση από την αρχή; Να ακυρωθεί εντελώς η διαδικασία και να θεωρηθεί ως μη γενόμενη, επειδή η ΕΠΟ δεν έχει κανονισμό για τη συνιδιοκτησία, άρα η Επιτροπή Εφέσεων κακώς δίκασε με βάση τον αθλητικό νόμο (και δέχθηκε τον δεσμευτικό χαρακτήρα της απόφασης της ΕΕΑ);

Να παραγραφεί η υπόθεση επειδή δεν υπάρχει εθνικός ποδοσφαιρικός κανονισμός, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν και ποινές;

Μήπως να δικαστεί η υπόθεση εξαρχής με βάση ποιο δίκαιο άραγε; Οι CAS Regulations είναι σαφέστατοι (τους έχουμε παρουσιάσει). Αν δεν υπάρχει εθνικό ποδοσφαιρικό δίκαιο (και δεν υπάρχει αφού η ΕΠΟ το απεμπόλησε το καλοκαίρι του 2019 υπέρ του ν. 2725/1999 και της ΕΕΑ) τότε ισχύει το εθνικό αθλητικό δίκαιο.

Ζητάει ο ΠΑΟΚ να επανέλθει η υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για να δικαστεί «επί της ουσίας», όπως ισχυρίζεται πως δεν έχει συμβεί; Μα δεν έχει αντιληφθεί τόσο καιρό πως η πλήρης δεσμευτικότητα του πορίσματος της ΕΕΑ απέναντι στα ποδοσφαιρικά δικαστικά όργανα είναι η μοναδική ουσία; Ότι δεν μπορεί ποδοσφαιρικό δικαστικό όργανο να δικάσει «στην ουσία» υπόθεση που την έχει δικάσει ήδη στην ουσία της το αρμόδιο (και με τη «βούλα της ΕΠΟ») κρατικό όργανο;

Τι στο καλό πήγαιναν κι έρχονταν τόσο καιρό σε εκδικάσεις και συνεδριάσεις;

Τώρα, μετά την ενημέρωση από το Δικαστήριο, όλα θα ξεκαθαρίσουν για να καταλάβει και το πόπολο, δηλαδή όλοι εμείς, τι ζητάει η κάθε πλευρά και να εκτιμήσουμε, με όσο μυαλό έχουμε, τις πιθανότητες υπέρ της μιας ή της άλλης εκδοχής.

Ο ΠΑΟΚ θα αναγκαστεί δημοσίως να ενημερώσει για τα αιτήματα του και για τα στοιχεία που επικαλείται για να τα τεκμηριώσει. Δεν θα μπορεί ούτε να υπεκφεύγει, ούτε να διαρρέει όσα νομίζει πως τον συμφέρουν.

Οι ατάκες «για τις πατάτες που θέλουν να ελέγξουν τον μανάβη» δεν πρόκειται να ακουστούν στην Ελβετία. Ο καιρός της παραπληροφόρησης ή της έντεχνα καθοδηγημένης ενημέρωσης πέρασε.

Υ.Γ. Προλαβαίνει ο ΠΑΟΚ να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του εγχειρήματος της προσφυγής και να αναζητήσει άλλη, περισσότερο πολιτική, λύση στην τέλεια καταιγίδα που τον απειλεί;

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top