23.4 C
Athens

Δακρυγόνα, επεισόδια και συλλήψεις σε πορεία των «Μητέρων του Σαββάτου» στην Πόλη

Πρόκειται για μια συμβολική «αγρυπνία» συγγενών πολιτικών ακτιβιστών που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς τις δεκαετίες του ’80 και ’90

Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από πορεία διαμαρτυρίας συγγενών πολιτικών ακτιβιστών, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Πρόκειται για ομάδα πολιτών, η οποία αυτοαποκαλείται «Μητέρες του Σαββάτου» και συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο, από τον Μάιο του 1995, για μία συμβολική «αγρυπνία» στη συνοικία Μπέιογλου.

Κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες των αγαπημένων τους, οι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία «Γαλατασαράι», στην εμπορική περιοχή Ιστικλάλ.

Οι διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια και κρατούσαν πλακάτ με τη φράση «Μητέρες του Σαββάτου». Στην πορεία μάλιστα, συμμετείχαν και βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), όπως και μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση, επικαλούμενες την έλλειψη επίσημης άδειας, καθώς και τους δεσμούς των οργανωτών με την «τρομοκρατική οργάνωση του PKK».

Οι αστυνομικοί, ως εκ τούτου, απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στην πλατεία «Γαλατασαράι», και απώθησαν τους διαδηλωτές σε παρακείμενες οδούς, κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Προχώρησαν μάλιστα, στη σύλληψη τουλάχιστον 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων και η 82χρονη Εμινέ Οτζάκ, η οποία είναι η μητέρα του Χασάν Οτζάκ που εξαφανίστηκε, ενώ τελούσε υπό αστυνομική κράτηση το 1995.

Ο βουλευτής του HDP και πρώην δημοσιογράφος, Αχμέτ Σικ, ισχυρίστηκε ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήθους, ενώ ανήρτησε βίντεο, στο οποίο διακρίνονται αστυνομικοί να καταδιώκουν διαδηλωτές.

Οι «Μητέρες του Σαββάτου» ζητούν δικαιοσύνη για τους συγγενείς τους, οι οποίοι είτε εξαφανίστηκαν είτε δολοφονήθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980 και κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ιδίως στις κουρδικές περιοχές.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς