18.1 C
Athens

Δεύτερο «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων

Με 69 «ναι» επικυρώθηκε η συμφωνία των Πρεσπών • Ερώτημα η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, που επέστρεψε στο κοινοβούλιο μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Από τους 70 παρόντες βουλευτές, 69 τάχθηκαν εκ νέου «υπέρ», ενώ υπήρξε και μία αποχή. Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα πριν την ψηφοφορία, δηλώνοντας πως: «δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα».

Το κοινοβούλιο στα Σκόπια είχε επικυρώσει και στις 20 Ιουνίου τη συμφωνία, και πάλι με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν ούτε τότε στην ψηφοφορία. Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτούνταν πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψήφιζαν υπέρ.

Κατόπιν της επικύρωσης η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης»,  όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι, επεσήμανε πως υπάρχουν νομικές διαδικασίες για δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς την υπογραφή του Προέδρου της χώρας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς