17.6 C
Athens

Δίκη των «28»: Δεν είδα, δεν άκουσα, μου είπαν…

Στη δίκη των 28 ο Δημήτρης Μελισσανίδης θυμήθηκε το ξύλο στον Ζωγράφο, αλλά στοιχεία δεν έδωσε και ο Εισαγγελέας τον παρατήρησε «Να λέτε δεν ξέρω, όχι δεν απαντώ».

Η δίκη των 28 για το ελληνικό ποδόσφαιρο με την κατάθεση του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα του ποδοσφαίρου και ανακάλεσε από μνήμες περιστατικά που στοιχειοθετούν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως σήμερα δεν γίνονται… πρωτόγνωρα πράγματα.

Επί της ουσία όμως δεν προέκυψε κάτι νέο, απ’ όσα κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, άλλα υπό τύπον καταγγελιών-καθοδηγούμενων ή μη-και άλλα ως φήμες.

Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ κατέθεσε στην λογική του μου είπαν, εκτιμώ και θεωρώ, κάτι που προκάλεσε την παρατήρηση του εισαγγελέα της έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση. Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, στις ερωτήσεις συνηγόρου υπεράσπισης απαντούσε κατ΄ επανάληψη: «Δεν απαντώ, δεν θα απαντήσω».

Ο εισαγγελέας βλέποντας αυτού του είδους την τακτική που έχει παρελκυστικά χαρακτηριστικά είπε:

«Σε αυτό το δικαστήριο δεν περνάνε αυτά. Θα λέτε δεν γνωρίζω, όχι δεν απαντώ. Αλλά ακόμη και το δεν γνωρίζω θα κριθεί…».

Με βάση τα όσα κατέθεσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αναμοχλεύτηκαν οι επιθέσεις σε διοικητικά στελέχη της διαιτησίας.

Ο πρώην διεθνής διαιτητής Χριστόφορος Ζωγράφος είχε δεχτεί επίθεση στην περιοχή του Κολωνού (Νοέμβριος 2014), από αγνώστους που επέβαιναν σε μηχανές. Τον είχαν χτυπήσει με σιδερόβεργα στο κεφάλι, στέλνοντας τον στο νοσοκομείο. Μάλιστα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων δραστών από τον Αθλητικό Εισαγγελέα, Κ. Σιμιτζόγλου.

Ο Χρ. Ζωγράφος είχε καταθέσει ότι δέχτηκε απειλές από άγνωστο τηλέφωνο, τις οποίες – όπως είπε – αγνόησε γιατί «δεν έχει να χωρίσει τίποτα με κανέναν».

Η ιστορία επαναλήφθηκε λίγα χρόνια αργότερα με θύμα τον διεθνή διαιτητή Θανάση Τζήλο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είχε κατονομάσει τότε τον Δημήτρη Μελισανίδη ως τον άνθρωπο που τηλεφώνησε και απείλησε τον Χριστόφορο Ζωγράφο.

Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής είχε αποκαλύψει πως ακόμη και ο αρχιδιαιτητής Χιου Ντάλας δεχόταν απειλές! Χαρακτηριστικά ανέφερε τότε: «Αυτή ήταν η πέμπτη απόπειρα ανθρωποκτονίας το τελευταίο διάστημα. Τα χτυπήματα στον κύριο Ζωγράφο ήταν πάρα πολλά και σοβαρά».

Τότε ο ηγέτης της ΑΕΚ είχε κατονομάσει τον Εργοτέλη ως ομάδα που είχε πάρει ο Ολυμπιακός, κάτι που οι Κρητικοί είχαν αρνηθεί επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ότι:

«Δεν υπάρχει καμία offshore ή άλλου είδους εταιρεία, ή φυσικό πρόσωπο, που να μας χρηματοδοτεί» και κάλεσε τον Δ. Μελισσανίδη ή οποιονδήποτε άλλον γνωρίζει κάτι διαφορετικό να το γνωστοποιήσει.

Στοιχεία δεν δόθηκαν ποτέ.

Σήμερα στην δίκη, των 28 κατηγορουμένων, για τα στημένα ματς, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, καταθέτοντας ως μάρτυρας επισήμανε:

«Το ποδόσφαιρο δεν θα γίνει ποτέ γάλα. Αλλά το σημερινό είναι καλύτερο από το προηγούμενο».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατέθεσε πως ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της διαιτησίας και των δικαιοδοτικών οργάνων αποκαλώντας τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, «Φιλιππινέζα» των Πειραιωτών.

Μάλιστα ανέφερε πως το σύστημα αυτό τον κυνηγούσε, ενώ μετέφερε τις καταγγελίες ανθρώπων της Βέροιας για το περιβόητο ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά στάθηκε και στο πέναλτι του Μανιάτη στον τελικό Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης.

Ο επικεφαλής της «Ένωσης» χαρακτήρισε έντιμο άνθρωπο τον νυν πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο. Οι δικαστές ζητούσαν στοιχεία και όχι κρίσεις, αλλά αυτά δεν προέκυψαν. Ο Δ. Μελισσανίδης είπε ότι:

«Στο ποδόσφαιρο πάντα μπορεί να υπήρχε μια εύνοια αλλά από το 2010 και μετά τα πράγματα είχαν πάρει μια τροπή. Υπήρχε μια εύνοια για μία ομάδα, τον Ολυμπιακό, από μία ομάδα μέσα από την ΕΠΟ. Από τον κ. Σαρρή και τους συνεργάτες του. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ένα μπλοκ μέσα στην ΕΠΟ που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας. Έλεγχαν διαιτησία και δικαιοδοτικά όργανα. Όταν είσαι πρόεδρος στην Ομοσπονδία, ό,τι θέλεις κάνεις. Η ΚΕΔ ήταν υπάλληλοι κανονικοί, όχι όργανο».

Ο πρόεδρος έκανε τότε ότι ήθελε. Σήμερα ο πρόεδρος τι ακριβώς κάνει; Ο Δ. Μελισσανίδης αναφέρθηκε στις κασέτες που άκουσε κι εξαπέλυσε επίθεση στον Χρ. Ζωγράφο.

«Στην ΚΕΔ πιστεύω ότι ήταν θύματα. Ίσως ήταν και υπάλληλοι. Απόδειξη είναι ότι ο Ζωγράφος που ήταν αρχιδιαιτητής ένα διάστημα, θα σας πω από το 2013 και μετά…. Πριν μου είπαν ότι ήταν ταξιτζής, οπωσδήποτε ήταν διαιτητής, όταν ήταν αρχιδιαιτητής κάποιοι τον χτύπησαν και βρέθηκε στο νοσοκομείο. Όταν σταμάτησε να διαιτητεύει, τον χρησιμοποίησαν και τον έκαναν πρόεδρο στην ΚΕΔ. Τη μέρα που έγινε το ατύχημα δεν ειδοποίησε ούτε αστυνομία, ούτε δικαιοσύνη, μόνο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον Σαρρή. Αυτό για μένα λέει πολλά. Αυτός τα οργάνωνε όλα, ο αρχιμάγειρας, ο Ζωγράφος.».

«Δεν είμαι χθεσινός έβλεπα διαιτητές που έβαζαν και μπορούσα να καταλάβαινα τι έκαναν. Θυμάμαι από το 2013 και μετά με τους διαιτητές που έβαζαν, τι γίνονταν. Το πιο αποδεδειγμένο ήταν ότι από τον Νοέμβριο έβγαινε ο πρωταθλητής. Όποιοι διαιτητές δεν ήταν στο σύστημα, έμπαιναν στο ψυγείο».

Όταν κλήθηκε να δώσει στοιχεία, ο Δ. Μελισσανίδης μίλησε για τις γνωστές κασέτες

«Δε γνωρίζω πράξεις του Μαρινάκη, μόνο από τις κασέτες. Τότε δεν ήμουν στο ποδόσφαιρο. Έβλεπα ότι είχε μια υποστήριξη από τη διαιτησία, ο Ολυμπιακός, λεπτομέρειες… Το μόνο που είχα ακούσει ήταν ότι όποιες Ενώσεις δεν ήταν στο σύστημα της ΕΠΟ, οι διαιτητές πήγαιναν στο ψυγείο. Κάθε τρεις και λίγο στην ΕΠΟ πήγαιναν να με τιμωρήσουν. Ήταν φως φανάρι, ήταν όλα μιλημένα. Ούτε στην ΕΠΟ απέξω, δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Ήταν ένα σύστημα με τον Σαρρή που έκανε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως, προς όφελος μιας συγκεκριμένη ομάδας, σας το είπα».

Ο ηγέτης της ΑΕΚ για πολλοστή φορά μίλησε για το περίφημο ματς Βέροιας-Ολυμπιακού και τις καταγγελίες που υπήρχαν: «Έπιασα τον Γεωργέα και του είπα “τι έγινε;”. Ο Γεωργέας μού είπε “μπήκαν στα αποδυτήρια και μου είπαν να κάτσουμε να χάσουμε και είπα στον προπονητή να με αλλάξει”. Μου τα είπε και ο Καλαϊτζίδης αυτά. Όλη η Ελλάδα το ξέρει, ένα τσουβάλι κασέτες της ΕΥΠ. Κι εγώ λέω τη γνώμη μου. Κάποια στιγμή ο Γεωργέας μου είπε ότι φοβάται, του είπα να μη φοβάται και να πει την αλήθεια. Παιδί είναι, λογικό και ανθρώπινο είναι…Όταν χτυπήθηκε ο Ζωγράφος, τα δικαιοδοτικά όργανα έστειλαν εμένα κατηγορούμενο ότι τον χτύπησα εγώ. Για να καταλάβετε πως ήταν οργανωμένο το σύστημα. Βέβαια, πήγα αλλά δεν υπήρχαν λόγοι για μένα. Δεν είχα δει το παιχνίδι Βέροια – Ολυμπιακός. Δεν ξέρω αν κάποιος παίκτης έχει μειωμένη απόδοση. Υπάρχει τρόπος να το μάθει κάποιος αν θέλει κάποιος να έχει μειωμένη απόδοση; Έχω δει αγώνα που έμαθα μετά ότι ήταν χειραγωγημένος».

Σε ερώτηση για τον τελικό Κυπέλλου του Ολυμπιακού με Αστέρα το 2013, είπε: «Θυμάμαι ότι ήταν καθαρό πέναλτι και το έπνιξαν οι διαιτητές γιατί ήταν μιλημένοι, όλη η Ελλάδα το είδε. Δεν ξέρω αν ήταν στην αρμοδιότητα του Γιάχου ή και του διαιτητή που ήταν στη γραμμή. Ήταν όμως, τόσο φανερό, φαίνεται από εκεί και μόνο ότι ήταν μιλημένο. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλες φάσεις. Ολυμπιακός – ΑΕΚ στο Κύπελλο, έπαιζε διαιτητής από τον Πύργο που φαινόταν καθαρά ότι ήταν υπέρ του Ολυμπιακού. Αλλά το έκανε τόσο φανερά που ήταν εξοργιστικό. Πάντα θα υπάρχουν και σφάλματα, εκείνη την εποχή ήταν και διαιτητές κατ’ εντολή και έτσι γινότανε. Αγαπάω το ποδόσφαιρο, ούτε Άγιος είμαι, ούτε ψάλτης. Ξέρω τι γίνεται. Εκείνη την εποχή γινόντουσαν όργια, και απορώ με τη δικαιοσύνη που δεν έκανε τίποτα».

Κι εκεί που ο Γιάχος… έκλεψε το κύπελλο από τον Αστέρα, ο Δημήτρης Μελισσανίδηα έσταζε μέλι για τον Χιώτη ρέφερι:

«Είδα ότι ήταν πέναλτι (σ.σ. για τη φάση στο χέρι του Μανιάτη), δεν ξέρω αν ο Γιάχος είχε εικόνα ή όχι. Ήταν έντιμος και καθαρός άνθρωπος, μπορεί να ήταν και λάθος αλλά ήταν τόσο φανερό που έκανε κρα. Ο Τριτσώνης είπε ότι δεν είδε, κανείς δεν είδε. Μην με ρωτάτε πως λειτουργεί η διαιτησία μέσα στο γήπεδο. Έχει ευθύνη ο διαιτητής της γραμμής αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο διαιτητής. Το είπα, ο Γιάχος και έντιμος άνθρωπος ήταν και καλός διαιτητής. Ήταν τόσο φανερό το λάθος, είπα για ένα σοβαρό λάθος από εκεί και πέρα να κρίνεται εσείς. Εσείς δικάζετε».

«Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη αλλά ποτέ το ποδόσφαιρο δεν θα γίνει γάλα».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο: «Μετά τα κακουργήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί μιλάμε για κακουργήματα, ενδιαφερθήκαμε και γω και ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης, να το φτιάξουμε. Το 2015 στηρίξαμε την επιλογή του κυρίου Γραμμένου. Είναι ένας δικηγόρος, έντιμος, καθαρός και άμεμπτος. Ο Σαρρής ήταν ένας καλός άνθρωπος, έντιμος αλλά ήταν μια Φιλιππινέζα της ΕΠΟ με τη μεταφορική έννοια. Σε όλες τις εντολές κατά Μελισσανίδη έρχονταν μάρτυρες με τους ίδιους δικηγόρους και τους ίδιους μάρτυρες».

Στην αντίδραση της έδρας για το «Φιλιππινέζα» ο Δημήτρης Μελισσανίδης απάντησε: «Δεν είναι κακό να είσαι Φιλιππινέζα. Όλοι έχουμε»…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς