19.4 C
Athens

Δίκη των «28»: Εισαγγελέας και πρόεδρος εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τον Γεωργέα!

Μετά την παύση αρκετών μηνών λόγω κορωνοϊού, η δίκη των «28» συνεχίστηκε σήμερα. Ο… επίτιμος μάρτυρας της ημέρας ήταν ο Νίκος Γεωργέας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 έγινε για στοιχηματικούς λόγους. Eπειδή όμως στο δικαστήριο δεν έχει και πολλή σημασία τι πιστεύει ο καθένας, αλλά τι πραγματικά έχει συμβεί, ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και της Βέροιας δυσκολεύτηκε αρκετά από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα αλλά και του προέδρου.

Τότε ήταν που άρχισε να μη θυμάται, να μη θέλει να κατηγορήσει κάποιον για μειωμένη απόδοση, να μην παρακολουθεί, να μην έχει διερευνήσει τα περί στοιχήματος που ο ίδιος κατέθεσε σε μορφή πεποίθησης. Με απλά λόγια, ένας άνθρωπος που έκανε μια τόσο σοβαρή καταγγελία παραδέχθηκε δημόσια ότι δεν πρόσεχε τι γινόταν στο β’ μέρος, αυτό που υποτίθεται στήθηκε με ευθύνη και των δυο ομάδων, αφού όπως κατέθεσε «δε γίνεται να έρθει 3-0 χωρίς να είναι πιασμένοι και οι μεν και οι δε»…

Η κατάθεση του Νίκου Γεωργέα, απολαύστε υπεύθυνα:

«Ετοιμαζόμασταν να βγούμε από τα αποδυτήρια και μπαίνει ο Λαναρής μέσα και μας λέει, «είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι πρέπει να χάσουμε 3-0. Του είπα «Δεν γίνεται». Ήμασταν όλοι μέσα στα αποδυτήρια. Εγώ βγήκα μόνος μου έξω και μετά βγήκαν και οι υπόλοιποι. Η ομάδα του Ολυμπιακού είχε βγει έξω. Όταν μπήκε ο Λαναρής, ο Καλαϊτζίδης είχε βγει. Βγήκαμε καθυστερημένοι στον αγωνιστικό χώρο.

Ζήτησα και έγινα αλλαγή, ήμουν η πρώτη αλλαγή που έγινε. Είπαμε να μας το πουν από την αρχή, να μην ερχόμασταν, να μην παίζαμε. Πιστεύω ότι όλο αυτό έγινε για στοιχηματικούς λόγους. Δε γίνεται να έρθει ακριβές σκορ 3-0 χωρίς να είναι πιασμένοι και οι μεν και οι δε… Κάποιοι έχουν συντελέσει…

Πρόεδρος: Σας ζητήθηκε να έχετε μειωμένη απόδοση;

Γεωργέας: Μάλιστα.

Πρόεδρος: Υπήρξε μειωμένη απόδοση από κάποιον;

Γεωργέας: Δεν θέλω να κατηγορήσω κάποιον, μην πάρω κάποιον στον λαιμό μου. Πρώτη φορά στη ζωή μου, μου συμβαίνει αυτό. Δεν μου άρεσε καθόλου. Ζήτησα να με βγάλει έξω για να μη φάω κόκκινη κάρτα.

Εισαγγελέας: Όταν καθίσατε στον πάγκο, παρακολουθήσατε τον αγώνα με συγκέντρωση;

Γεωργέας: Όχι.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν τον παρακολουθήσατε αφού είχαν προηγηθεί όλα αυτά στο ημίχρονο;

Γεωργέας: Γι’ αυτό δεν τον παρακολούθησα. Μόνο τα γκολ παρακολούθησα.

Εισαγγελέας: Περιγράψτε μου τις φάσεις.

Γεωργέας: Δεν τις θυμάμαι.

(Μετά από επίμονο αίτημα του Εισαγγελέα)

Γεωργέας: Το ένα ήταν πέναλτι, στο άλλο έγινε μια σέντρα, μια κεφαλιά και μπήκε γκολ. Γιατί με πιέζετε;

Εισαγγελέας: Γνωρίζατε ότι οι συμπαίκτες σας θα καθόντουσαν να χάσουν;

Γεωργέας: Όχι. Μας είπαν ότι όποιος δεν θέλει μπορεί να βγει. Για να έμειναν; Από ένα σημείο και μετά το παιχνίδι ήταν αδιάφορο. Δεν έδωσα σημασία.

Εισαγγελέας: Στον πάγκο στη φάση του 91’ έγινε κάτι;

Γεωργέας: Δεν άκουσα κάποιον ψίθυρο στον πάγκο. Στο ημίχρονο, ήμουν ο πρώτος που βγήκε μετά την είσοδο του Λαναρή.

Εισαγγελέας: Μετά τον αγώνα κάνατε κάποια συζήτηση γι’ αυτό;

Γεωργέας: Στην προπόνηση μετά τον αγώνα, ναι. «Να μας το λέγανε, να μην κατέβουμε να παίξουμε» και τέτοια, να ήμασταν πιο ήρεμοι. Εγώ μόλις τον είδα, νόμιζα ότι θα μας πρότεινε κάποιο έξτρα πριμ.

Εισαγγελέας: Αντιδράσατε στον Λαναρή;

Γεωργέας: Του είπα «όποιος δεν θέλει;» και μου είπε «όποιος δεν θέλει, να βγει».

Εισαγγελέας: Είπατε ότι πιστεύετε πως όλο αυτό έγινε για στοιχηματικούς λόγους. Το διερευνήσατε;

Γεωργέας: Όχι.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο Γεωργέας είπε: «Συνήθως (σ.σ. ο Καλαϊτζίδης) μας μιλάει και βγαίνει να πάει στο γήπεδο κι έπειτα εμείς ακολουθούμε, μετά από λίγο. Βγήκε ο Καλαϊτζίδης και μετά από 1-2 λεπτά μπήκε ο Λαναρής. Το μόνο που είπε, ήταν «όποιος δεν θέλει να βγει». Με το που είπε αυτό, εγώ βγήκα από τα αποδυτήρια. Ο Καλαϊτζίδης μου είπε «παίξε», του λέω «αμα παίξω θα φάω κόκκινη, δεν θα κάτσω να φάω τρία γκολ».

Δικηγόρος Αρβανιτίδη: Γιατί δεν μπήκες να παίξεις στα ίσια;

Γεωργέας: Δεν ήθελα να κάτσω να φάω τρία γκολ. Μια μπλούζα να τράβαγα, θα έτρωγα δεύτερη κίτρινη και θα έβγαινα. Δεν είδα κανένα παίκτη να πηγαίνει να μιλάει στον Καλαϊτζίδη μετά το περιστατικό στα αποδυτήρια. Νομίζω πως όχι. Οι παίκτες στον πάγκο γελούσαν με τους συμπαίκτες μου. Ήταν όλα φανερά.

Πρόεδρος: Εγώ θα είχα προσέξει τον κάθε παίκτη τι έκανε, στο β’ ημίχρονο. Εσείς είπατε ότι δεν προσέχατε στο β’ μέρος…

Γεωργέας: Δεν τα είπα όλα αυτά μετά. Δεν ήθελα να μπλέξω.

Δικηγόρος Αρβανιτίδη: Η ομάδα της καρδιά σας ποια είναι.

Γεωργέας: Η ΑΕΚ.

Δικηγόρος Αρβανιτίδη: Αν γίνονταν αυτό τότε γνωστό, εκείνη την περίοδο που η ΑΕΚ υποβιβάστηκε, το 2013, η Βέροια θα κινδύνευε με υποβιβασμό;

Γεωργέας: Μπορεί. Φοβήθηκα για την οικογένεια μου και γι’ αυτό δεν είπα τίποτα μέχρι που με πήρε τηλέφωνο ο ανακριτής και μου είπε να καταθέσω για ένα παιχνίδι. Δεν με απείλησε κανένας. Πήγα και κατέθεσα μετά από 20 μέρες με ένα μήνα. Δεν μου είπε από πού με βρήκε, μου είπε να καταθέσω. Δεν είπε από πού με ξέρει, ποιος ανέφερε το όνομα μου

Δικηγόρος Αρβανιτίδη: Στην Εφέσεων είπατε ότι σας ανέφερε ο Καλαϊτζίδης στον ανακριτή.

Γεωργέας: «Πριν πάω στον ανακριτή, μίλησα με τον κύριο Μελισσανίδη, για ασφάλεια. Πήγα με δικηγόρο τον κ. Γρηγορίου που δεν μπήκε μέσα στην αίθουσα.

Δεν αντιλήφθηκα φωνές ή καμία αψιμαχία του Λαναρή με τον Καλαϊτζίδη. Μπήκε μέσα και έμεινε δύο λεπτά, δεν έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες, είπε να χάσουμε με 3-0. Δεν θυμάμαι με ποιους καθόμουν στον πάγκο μόλις έγινα αλλαγή. Την επόμενη ημέρα στην προπόνηση κάποιοι είπαν κάτι στα αποδυτήρια. Ο Καλογέρης, ο Αμαραντίδης και ένας σέντερ φορ. Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα έκανε ό,τι μπορούσε απέναντι στον Ολυμπιακό, στο δεύτερο επηρεάστηκε…».

Κεσές (δικηγόρος παικτών Βέροιας): Οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα έγραφαν ότι πρωταγωνιστής ήταν ο διαιτητής. Μπορείτε να το δικαιολογήσετε;

Γεωργέας: Όχι.

Κεσές: Γιατί μετά το ματς δεν το είπατε σε κανένα

Γεωργέας: Δεν το ήθελα. Στον κουνιάδο μου το είπα… Εκεί δεν φοβόμουν γιατί ήταν συγγενείς μου».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς