20.5 C
Athens

Δώνης για κορωνοϊό: Φοβάμαι κι εγώ, είναι σαν κακό όνειρο

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM» για την πανδημία, εκφράζοντας την ανησυχία του, αλλά και την πεποίθηση πως με καλή συνεργασία όλα αντιμετωπίζονται.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο προπονητής του Τριφυλλιού:

Για το πώς αντιμετωπίζει την πανδημία: «Βλέποντας καθημερινά αυτές τις ειδήσεις κι εγώ ο ίδιος φοβάμαι. Όταν δεν καίγεται το δικό σου σπίτι, είναι απλώς μια στατιστική. Όταν όμως καίγεται το δικό σου το σπίτι δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και προσηλωμένοι για να το ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα. Το αψήφησαν τα μεγάλα κράτη στην Ευρώπη, παρότι βλέπαμε άγριες εικόνες στην Κίνα. Βλέπαμε πώς προσπαθούσαν να απομονώσουν μια κατάσταση οι Κινέζοι. Εμείς ως Ελλάδα πήραμε γρήγορα μέτρα και ήμασταν τυχεροί γιατί δεν έπεσε η πανδημία σε περίοδο μεγάλου τουρισμού. Το συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού ακολουθεί τα μέτρα και προσέχει. Μπορεί να φαίνεται σαν κακό όνειρο ή μια ταινία που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε, αλλά ελπίζω στο επόμενο διάστημα να μπούμε σε μια κανονικότητα».

-το πώς περνά ο ίδιος στην περίοδο του εγκλεισμού: «Εγώ πάντα είχα χρόνο για τα παιδιά και την οικογένειά μου. Ασχολούμαι περισσότερο με τον μικρό γιο μου, που είναι τεσσάρων ετών. Προσπαθώ να ασχοληθώ πάρα πολύ με τη δουλειά μου. Έχω γράψει τόσες σελίδες, που στο τέλος θα γίνω συγγραφέας. Και προσπαθώ να ενημερώνομαι από τα ΜΜΕ, αν και οι εικόνες από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική πλέον είναι πολύ δυσάρεστες».

-τον γιο του, Τάσο, που είναι στη Γαλλία (παίζει στη Ρεμς): «Ο Τάσος δεν ήρθε, γιατί ακόμη και το πρώτο διάστημα θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα. Παραμένει στη Γαλλία, δεν είχε λόγο να φύγει από εκεί και να έρθει να αποκλειστεί εδώ. Παρότι στην περιοχή που βρίσκεται δεν έχουν πολλά κρούσματα, η κατάσταση στη Γαλλία είναι άσχημη».

-το πώς πλήττεται το ποδόσφαιρο: «Η προπόνηση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Όπως χτυπιέται η οικονομία, χτυπιέται και το ποδόσφαιρο. Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Στην Ελλάδα μπορεί τα μεγέθη να μην είναι τόσο μεγάλα, αλλά σε άλλες χώρες είναι τεράστιες οι ζημιές. Μιλάμε για χορηγίες, τηλεοπτικά και μεγάλα συμβόλαια, οπότε λογικό η UEFA να θέλει να ολοκληρωθεί η σεζόν».

-την εκγύμναση των παικτών: «Έχουμε σταματήσει τις προπονήσεις περίπου 18 μέρες τώρα. Από τότε είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Έχουμε δώσει πρόγραμμα στους παίκτες και τους παρακολουθούμε με GPS. Όσοι δεν έχουν διάδρομο στο σπίτι τους, βγαίνουν στο δρόμο να τρέξουν και όλοι μας στέλνουν τα δεδομένα με e-mail. Έχουμε καθημερινή επικοινωνία, ώστε πέρα από το κομμάτι της εκγύμνασης να υπάρχει και ψυχολογική υποστήριξη. Έχουμε πολλά νέα παιδιά, που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Ευτυχώς τα σύγχρονα μέσα σού δίνουν την ευκαιρία να έχεις καθημερινή επαφή μαζί τους. Το ψυχολογικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εύκολο να πεις ότι εμείς που έχουμε οικογένεια ή κάποια οικονομική άνεση ότι μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι τους ή μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για τα απαραίτητα ή που ανησυχούν για τη δουλειά τους και την επόμενη μέρα. Αν είσαι κλεισμένος σπίτι σου και τα σκέφτεσαι όλα αυτά, μπορείς να επηρεαστείς ψυχολογικά».

-το τι του λείπει περισσότερο στην καραντίνα: «Νομίζω ότι πιο πολύ σκέφτεσαι την ελευθερία σου και πόσο σημαντικό έχει γίνει το πιο απλό πράγμα. Να πας να πάρεις έναν καφέ ή να πας στη δουλειά σου. Είναι πράγματα που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε πριν λίγες μέρες. Τώρα στέλνουμε ένα μήνυμα για να κάνουμε αναγκαίες δουλειές και δεν μπορούμε να κάνουμε το πιο απλό πράγμα, μια βόλτα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να φύγει ο φόβος μας όταν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

-τους ανθρώπους που εργάζονται με κίνδυνο για την υγεία τους: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους γιατρούς και στους ανθρώπους που εργάζονται ακόμη και ζουν και με αυτόν τον φόβο, όπως τους υπαλλήλους στα σούπερ μάρκετ. Θέλει μεγάλη ψυχολογική δύναμη για να συνεχίσεις να το κάνεις και να έρχεσαι σε επαφή με τόσο κόσμο».

-το αν αυτή η κρίση έχει και θετικά: «Δεν μπορώ να βρω κάτι θετικό. Αν μιλήσω για μένα προσωπικά, εγώ πάντα προσέχω τους δικούς μου ανθρώπους. Όποιο κι αν είναι το πρόγραμμά μου, πάντα έβρισκα χρόνο γι’ αυτούς. Ο χρόνος δεν είναι πόσες ώρες θα περάσεις με κάποιον, αλλά πόσο ποιοτικές θα είναι αυτές. Σίγουρα μπορείς κάποια πράγματα να τα κάνεις σε μεγαλύτερη διάρκεια. Όμως είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν προβλήματα και σε ό,τι αφορά στον φόβο των ανθρώπων και οικονομικά, ειδικά με την Ελλάδα που δεν έχει κάποια ισχυρή οικονομία. Θεωρώ πως το επόμενο διάστημα θα είναι για μας ιδιαίτερα δύσκολο».

-τον Μακέντα και όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του: «Έχουμε επικοινωνία με τον Μακέντα. Κατάγεται από την κεντρική Ιταλία, αισθάνεται καλά μιλώντας με τους δικούς του που είναι καλά, αλλά δεν παύει να είναι συγκλονισμένος με τις πληροφορίες που έρχονται από την πατρίδα του. Στην Ιταλία το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Λομβαρδία και εκεί ξεκίνησε μεγάλο κακό με τον αγώνα που επέτρεψε να γίνει η UEFA ανάμεσα στην Αταλάντα και τη Βαλένθια. Στην κεντρική και νότια Ιταλία το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Είναι σαν να μιλάμε για διαφορετικές χώρες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στο Μιλάνο και την Λομβαρδία».

-την επόμενη μέρα για τον ίδιο: «Είμαι ένας άνθρωπος που πάντα προσαρμόζομαι στα δεδομένα που έχω μπροστά μου. Δεν αισθάνομαι τεράστιο βαθμό δυσκολίας, όταν οι συνθήκες διαφοροποιούνται. Θα πρέπει να δούμε τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας, για τα οποία δεν είμαι υπεύθυνος για να τα πω, γιατί δεν μπορώ να τα γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσει να κινηθεί η ομάδα για να δούμε και πώς θα λειτουργήσουμε. Για μένα δεν είναι οικονομικό το θέμα στις ομάδες. Ανάλογα με το μπάτζετ που έχεις μπορείς να προχωρήσεις και να δουλέψεις για να το διαχειριστείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ομάδες είναι οι συνεργασίες και η οργάνωση σε συγκεκριμένους τομείς. Όταν η συνεργασία είναι καλή, μπορείς και με μικρό μπάτζετ να κάνεις δουλειά. Όταν η συνεργασία δεν είναι η καλύτερη και δεν υπάρχει η οργάνωση που θα ήθελα, τότε υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα».

-την ανταπόκριση των Ελλήνων στα περιοριστικά μέτρα: «Οι Έλληνες δεν είμαστε εύκολοι άνθρωποι, θέλουμε την ελευθερία μας και είμαστε λίγο αντιδραστικοί, αλλά είναι σημαντικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει υπευθυνότητα και έχει βοηθήσει την πολιτεία στη διαχείριση αυτής της κατάστασης».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς