21 C
Athens

«Εφυγε» ο Παύλος Γιαννακόπουλος

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ και μεγαλύτερος παράγοντας στην ιστορία του Παναθηναϊκού άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών

Την ημέρα που συμπλήρωνε 47 χρόνια από την επίσημη ένταξή του στις τάξεις του Παναθηναϊκού, για να γράψει ιστορία ως παράγοντάς του, η μοίρα το θέλησε ο Παύλος Γιαννακόπουλος να συμπληρώσει και τον κύκλο της ζωής του.

Ο σπουδαίος παράγοντας του Παναθηναϊκού έφυγε σήμερα, στις 5 τα ξημερώματα Κυριακής, 10 Ιουνίου, από τη ζωή, στα 88 χρόνια του. Τα 47 από αυτά, αρχής γενομένης στις 10 Ιουνίου 1971, τα πέρασε αλληλένδετα δεμένος με την ιστορία του συλλόγου που λάτρευε από μικρό παιδί.

Ηταν μέχρι σήμερα -χωρίς διάθεση να αδικηθούν οι προηγούμενοι…- ο μεγαλύτερος εν ζωή παράγοντας του «τριφυλλιού» και ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο σύλλογο και γεμίζει με θλίψη τον παναθηναϊκό κόσμο.

Την ίδια θλίψη, ωστόσο, αισθάνεται και ο κόσμος των επιχειρήσεων και ειδικότερα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπήρξε ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ.

Η ΒΙΑΝΕΞ ήταν, άλλωστε, αυτή που μέσω ανακοίνωσής της επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί την θλιβερή είδηση του θανάτου του, που ήρθε σχεδόν 40 ημέρες μετά το θάνατο του μικρότερου αδερφού του, Κώστα (στις 29 Απριλίου 2018), αφήνοντας τον τρίτο αδερφό, Θανάση Γιαννακόπουλο να θρηνεί και για τους δύο.

«Μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως ό,τι μεγαλειώδες δημιούργησε και όλους όσους ευεργέτησε είναι εδώ για να τον θυμίζουν για πάντα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΒΙΑΝΕΞ, που αναφέρει ακόμη ότι εφεξής η 10η Ιουνίου κηρύσσεται επίσημη ημέρα Πένθους και Αργίας για την εταιρεία.

Η ανακοίνωση της ΒΙΑΝΕΞ

«Με βαθιά θλίψη και ανείπωτο πόνο η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ αποχαιρετά υποκλινόμενη τον Ιδρυτή και Πρόεδρό της. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως, ό,τι μεγαλειώδες δημιούργησε και όλους όσους ευεργέτησε είναι εδώ για να τον θυμίζουν για πάντα.

Με πείσμα σπαρτιάτικο και οξύνοια χαρακτηριστική συστήνει αυτήν που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Στα 70 χρόνια ενεργής επαγγελματικής παρουσίας του Πατριάρχη της ελληνικής βιομηχανίας, μόνο επιτυχίες, επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σημειώνονται. Ολες οι εταιρείες Κολοσσοί του φαρμάκου επιθυμούν να συνάψουν συνεργασία μαζί του, το όνομά του ταυτίζεται με το ήθος, την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα, ενώ ο ίδιος ακούραστος δε σταματά να αναζητεί νέους δρόμους έρευνας και ανάπτυξης. Εχοντας πάντα τον Ανθρωπο ως βασική του αξιακή προτεραιότητα, δημιουργεί σχέσεις ζωής με τους εργαζομένους του και όποιον συναναστρέφεται.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. αποφασίζει η σημαία της να κυματίζει μεσίστια σε όλες τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της έως και την ημέρα της Κηδείας, ενώ η 10η Ιουνίου κηρύσσεται ως επίσημη μέρα Πένθους και Αργίας εφεξής».

ΚΑΕ Παναθηναϊκός: Οι ιδέες του θα ζουν για πάντα

«Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν για πάντα», τονίζει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods, στην ανακοίνωση για τον θάνατο του ανθρώπου που δημιούργησε την «αυτοκρατορία» των «πρασίνων» στο μπάσκετ.

Αναλυτικά:

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods αναζητεί τις λέξεις, για να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας της, το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργούν νέες γενιές Παναθηναϊκών για πάντα.

Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».

Παύλος Γιαννακόπουλος και Παναθηναϊκός

Ο μεγαλύτερος παράγοντας του Παναθηναϊκού εντάχθηκε επίσημα σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου του 1971, στις τάξεις του Συλλόγου που λάτρευε από μικρό παιδί, τον είχε υποστηρίξει με όλη του την αγάπη ως οπαδός και έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ως παράγοντας στο μπάσκετ, κατακτώντας μαζί του 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 13 πρωταθλήματα Ελλάδας και 9 κύπελλα.

Το μικρόβιο της «παναθηναϊκής τρέλας» το κόλλησε, από τον πατέρα του, Δημήτρη, ο οποίος τον έπαιρνε συχνά στο γήπεδο μαζί με τα αδέρφια του. Αλλωστε σε παλιότερη συνέντευξη του είχε εξιστορήσει «Ημουν 10 χρονών. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου με έπαιρνε από το χέρι και με πήγαινε στο γήπεδο. Του λέγαμε με τα αδέρφια: “Ο,τι θέλεις υπό την προϋπόθεση να μας πας στο γήπεδο την Κυριακή”…».

Από  τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Παύλος Γιαννακόπουλος παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην ομάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο η παρουσία του στις 19 Νοεμβρίου 1961 σε ματς με την ΑΕΚ.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον άθλο του Γουέμπλεϊ μπαίνει για πρώτη φορά στο Δ.Σ. Η εξέλιξη του είναι ταχύτατη και περίπου τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει χρέη γενικού γραμματέα.  Την σεζόν 1974-75 βρίσκεται στη διοίκηση του «Παναθηναϊκού Συναγερμού» του οποίου ηγείται ο Αντώνης Μαντζαβελάκης.

Στις 25 Μαΐου 1976, ο σπουδαίος παράγοντας του συλλόγου αναλαμβάνει πόστο γενικού αρχηγού και α’ αντιπροέδρου, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα διατελέσει και γενικός γραμματέας.

Η ενασχόλησή του με τον Παναθηναϊκό είναι …ασταμάτητη και το 1987 (μέχρι το 1997) ανέλαβε τα ερασιτεχνικά τμήματα, ξεκινώντας παράλληλα το χτίσιμο του μπασκετικού Παναθηναϊκού μαζί με τα αδέρφια του.

Οταν ο ίδιος καλείται να μιλήσει για την προσφορά του στον σύλλογο, δεν του αρέσει να λέει πολλά και αρκείται στο ότι «Ολα αυτά τα χρόνια έχω ζήσει ξεχωριστές στιγμές στον Παναθηναϊκό, τον σύλλογο που αγαπώ και υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις».

Αν και ο ίδιος παρέδωσε το «τιμόνι» στον γιο του Δημήτρη, εντούτοις δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τα κοινά του συλλόγου και να παραμένει ένας «αιώνια πιστός» οπαδός της, ο οποίος ακολουθούσε την ομάδα του σε πολλά σπουδαία γεγονότα και επιτυχίες!

Οι τίτλοι που κατέκτησε ως «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός:

Διηπειρωτικό Κύπελλο (1): 1996

Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (6): 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011

Πρωταθλήματα Ελλάδος (13): 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011

Κύπελλα Ελλάδας (9): 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012

Η τελευταία εμφάνιση και αποθέωση στο ΟΑΚΑ

Η τελευταία εμφάνιση του Παύλου Γιαννακόπουλου στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ήταν τέτοιες ημέρες πέρυσι. Στις 12 Ιουνίου 2017 ο Παναθηναϊκός γιόρταζε την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος Ελλάδας στο μπάσκετ και ο πατριάρχης του συλλόγου παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, έδωσε το παρών.

Τη στιγμή που, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, μπήκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ, όρθιοι οι χιλιάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού του χάρισαν στιγμές απόλυτης αποθέωσης.
«Παύλος Γιαννακόπουλος οε, οε, οε», ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα.

Ηταν όλη η οικογένειά του εκεί, η σύζυγός του Δέσποινα, ο γιος του Δημήτρης η νύφη του και τα δύο εγγόνια του.

Ο ιστορικός διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κάθισε σε μια από τις λευκές πολυθρόνες του γηπέδου, έχοντας δίπλα του τον γιο του, Δημήτρη, αλλά και έναν άλλο Δημήτρη που τον είχε σαν γιο του, τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Η εξέλιξη στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας

Η είδηση του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου σκόρπισε θλίψη και στο χώρο των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας.

Μαζί με τους δύο αδερφούς του, Κώστα και Θανάση ο Παύλος Γιαννακόπουλος δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της φαρμακευτικής, ως συνιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Επιχειρηματικό πνεύμα από νεαρή ηλικία ο Παύλος Γιαννακόπουλος ίδρυσε το 1960 την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, η οποία επεκτείνεται γρήγορα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό ως αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών. Εντεκα χρόνια αργότερα (1971), μετατρέπεται σε ανώνυμη και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ. Η ανάπτυξη και η καταξίωση έρχονται άμεσα, όταν φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) κ.ά. αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της.

Το 1977 η εταιρεία δημιουργεί το πρώτο της εργοστάσιο, ενώ πέντε χρόνια μετά (1983) υπογράφει συμφωνία με τον οίκο Merck & CO. Την ίδια χρονιά, το 1983, εκσυγχρονίζει το εργοστάσιο της Winthrop-Sterling, που γίνεται το δεύτερο εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ στην Παλλήνη.

Το 1985 το εργοστάσιο της εταιρείας Upjohn επεκτείνει τη γραμμή παραγωγής του και γίνεται το τρίτο Εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ, ενώ δέκα χρόνια μετά (1995) ιδρύεται η θυγατρική εταιρείας ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση γνωστών μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Το 1997 η ΒΙΑΝΕΞ εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Hoechst στη Βαρυμπόμπη, για να στεγάσει τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων.

Το 1999 η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών αναβαθμίζεται πλήρως, ώστε να γίνει το τέταρτο εργοστάσιο της εταιρείας, ακολουθώντας πάντα τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής.

Το 2006 ιδρύεται η ELDRUG S.A., μια εταιρεία για την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ το 2011 η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) ως προμηθεύτρια εταιρεία.

Το 2013 συνάπτει συμφωνία με την εταιρεία Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγή του 100% του συγκεκριμένου προϊόντος στην Κίνα.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή αφήνοντας την ΒΙΑΝΕΞ στην κορυφή της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς