18.1 C
Athens

Εκατοντάδες Γερμανοί πολιτικοί θύματα χάκερς – Ανάμεσά τους και η Μέρκελ

Bild: H μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην ιστορία της Γερμανίας

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι η ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας, η Bundestag, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και τηλεπαρουσιαστές έπεσαν θύματα μαζικής επίθεσης χάκερς, ανάμεσά τους ακόμα και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Οι χάκερς δημοσίευσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, συνομιλίες, email κ.ά. Το αρχείο περιλαμβάνει έναν αριθμό φαξ, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολλές επιστολές από και προς την Καγκελάριο, ανέφερε το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Πόσο ευαίσθητες είναι οι πληροφορίες της που διέρρευσαν, παραμένει άγνωστο, γράφει η FAZ. Όπως μετέδωσε πρώτο το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB, η επίθεση των χάκερς εκδηλώθηκε εναντίον πολυάριθμων πολιτικών και δημοσίων προσώπων από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ακροδεξιό AfD και δημοσιεύθηκαν πολλά προσωπικά δεδομένα, καθώς και εσωτερικά έγγραφα κομμάτων. Από την επίθεση επηρεάστηκαν όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και άλλες προσωπικότητες και δημοσιογράφοι. Ποιος είναι πίσω από την επίθεση είναι ασαφές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», δημοσιεύτηκαν επίσης στοιχεία από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

BSI: «Δεν υπάρχει ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα»

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) διερευνά αυτήν την υπόθεση «σε στενό συντονισμό με άλλες ομοσπονδιακές αρχές εντατικά», ανέφερε η υπηρεσία με ανάρτηση στο Twitter. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα», ανέφερε η BSI.

Το Εθνικό Κέντρο Αμυντικής Υπηρεσίας για τον κυβερνοχώρο συγκάλεσε πάντως έκτακτη συνάντηση κρίσης το πρωί της Παρασκευής.

Τι έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2018. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς ξεκίνησαν.

Μεταξύ αυτών που έπεσαν θύματα χάκερς είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Ελεύθερων Δημοκρατών ( FDP). Τα προσωπικά δεδομένων βουλευτών του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος (AfD) δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Οι επικεφαλής των γερμανικών κομμάτων ενημερώθηκαν χτες για την κυβερνοεπίθεση.

Μεταξύ των θυμάτων της μαζικής επίθεσης χάκερς ήταν εκτός από την Μέρκελ ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, οι δημοσιογράφοι Γιαν Μπέμερμαν και Κριστιάν Έρινγκ, συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως η Γερμανίδα ράπερ Marteria και το συγκρότημα K.I.Z.

Θύματα των χάκερς έπεσαν και δημοσιογράφοι των γερμανικών κρατικών δικτύων ARD και ZDF. Μόνο στην ARD, τουλάχιστον 33 δημοσιογράφοι βρέθηκαν «εκτεθειμένοι».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) διερευνά την υπόθεση από χθες το απόγευμα και ανταλλάσσει πληροφορίες με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με την προέλευση των χάκερς, όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild.

Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών και γενικά θεωρούνται ύποπτες χώρες. Ειδικότερα, η Μόσχα έχει ενοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πολλές φορές για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος Γερμανών αξιωματούχων. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνεργασία της Ρωσίας με ακροδεξιές γερμανικά κόμματα.

Οι υποκλοπές αφορούν προσωπικά δεδομένα 405 βουλευτών της Bundestag και του Ευρωκοινοβουλίου.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, βρέθηκαν στο στόχαστρο 294 Σοσιαλδημοκράτες, 105 μέλη των Πρασίνων, 82 από το κόμμα της Αριστεράς και 28 από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Επίσης, οι ηλεκτρονικές αλληλογραφίες του Γενικού Γραμματέα του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ όπως και του πρώην ηγέτη του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, βρέθηκαν εκτεθειμένες.

Αρχικά, οι έρευνες έδειξαν ότι οι χάκερ μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Outlook (Microsoft).

Τα έγγραφα που υπεκλάπησαν ήταν προσωπικές πληροφοριών, όπως τηλεφωνικοί αριθμοί, διευθύνσεις, προσωπικά έγγραφα, τα πρότυπα επικοινωνίας με τους συναδέλφους του κόμματος και τις οικογένειες, τους λογαριασμούς, τις οικογενειακές φωτογραφίες, αλλά και υποτιμητικά σχόλια για τους συναδέλφους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς