19.3 C
Athens

Εκλογές ΕΟΚ: Υποψήφιος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ο  άλλοτε φόργουορντ του Ηρακλή, της ΑΕΚ και της Εθνικής, με την οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Eurobasket του 1989 στο Ζάγκρεμπ, Δημήτρης Παπαδόπουλος, θα είναι υποψήφιος στις εκλογές  της ΕΟΚ τον Σεπτέμβριο, μαζί με τους Βαγγέλη Λιόλιο και Παναγιώτη Φασούλα.

Ο 53χρονος βετεράνος καλαθοσφαιριστής είναι ιατρός, απόφοιτος της αντίστοιχης σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2000.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την απόφασή του μιλώντας στο Atlas TV Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας πως θέλει με τον τρόπο του να συνεισφέρει στην αναβάθμιση του ελληνικού μπάσκετ.

Αναλυτικά δήλωσε:

«Είμαι ενεργός το τελευταίο διάστημα. Παρακολουθούσα από μακριά τις εξελίξεις  και αποφάσισα μετά από επαφές και επικοινωνίες που είχα με ανθρώπους του χώρου και βλέποντας πως υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ανανέωση, αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές της ΕΟΚ, ώστε να μπορέσω να συνεισφέρω από την πλευρά μου με κάποιες ιδέες, με κάποιο πρόγραμμα που έχω στο μυαλό μου, για να αναβαθμιστεί το ελληνικό μπάσκετ.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε πως για πρώτη φορά μετά από 30 ίσως και περισσότερα χρόνια, υπάρχει πολυφωνία, υπάρχει συμμετοχή και άλλων ανθρώπων, νέων στον χώρο και νομίζω πως αυτό είναι πάρα πολύ καλό για το μπάσκετ, διότι προάγει την δημοκρατικότητα και σίγουρα ευνοεί την πρόοδο στο ελληνικό μπάσκετ.

Όπως είναι δομημένες αυτή τη στιγμή οι εκλογές, δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει κάτι, ο καθένας είναι υποψήφιος μόνος του και από εκεί και πέρα, όταν συσταθεί ένα Δ.Σ, αυτό θα αποφασίσει ποιο ς θα είναι πρόεδρος. Θεωρώ πως και οι δυο υποψηφιότητες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, ο Παναγιώτης Φασούλας είναι γνωστός σε όλο τον χώρο του μπάσκετ, είναι μια ιστορική μορφή που έχει προσφέρει τα μέγιστα, θεωρώ πως έχει απόψεις που μπορεί να τις εκφράσει, μπορεί να προσφέρει και είμαι χαρούμενος που δήλωσε συμμετοχή. Η υποψηφιότητα του κυρίου Λιόλιου είναι επίσης μια δυναμική υποψηφιότητα, που έχει αποδειχθεί από το ιστορικό, τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον αθλητικό χώρο που έχει ο συγκεκριμένος παράγοντας. Θα ήθελα να δω και άλλες υποψηφιότητες αξιόλογων ανθρώπων, οι οποίοι θα έχουν να πουν ναι άποψη και να συγκροτήσουμε όλοι μαζί έναν κυρίαρχο νου, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρότζεκτ της ΕΟΚ και θεωρώ πως χρειάζονται ικανά μυαλά για να συγκροτηθούν και να βγει ένα καλό αποτέλεσμα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο και την Ομοσπονδία, ποια είναι η αποστολή της ΕΟΚ. Ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει και ποιος είναι ο κυρίαρχος στόχος που πρέπει να επιτύχει. Θεωρώ πως αυτό πρέπει να ορίζεται από τις αρχές του αρχαιοελληνικού πνεύματος και του Ολυμπιακού ιδεώδους που καθορίζουν και ορίζουν τον αθλητισμό και ειδικότερα το μπάσκετ, σαν ένα πολιτισμικό και κοινωνικό αγαθό με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε πως η μοναδική αποστολή της ΕΟΚ είναι το πώς η Εθνική μπάσκετ θα φέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα το καλοκαίρι. Σίγουρα θα χαρούμε με αυτό, αλλά θα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από κάτω υπάρχει μια τεράστια βάση που πρέπει να στηθεί πάνω στην φιλοσοφία που προανέφερα, ώστε μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα να βγουν και να ξεχωρίσουν εκείνες οι προσωπικότητες που θα μπορούν να ακολουθήσουν μια επαγγελματική καριέρα, να μας εκπροσωπήσουν διεθνώς και να στελεχώσουν την εθνική ομάδα.

Η δικιά μου θεώρηση  για τον εκσυγχρονισμό της ΕΟΚ είναι ότι θα πρέπει να εστιάσει σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος είναι η διακυβέρνηση. Ο δεύτερος η βιωσιμότητα. Ο τρίτος η ανάπτυξη και η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και ο τέταρτος το να μπορέσουμε να τιμήσουμε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, το οποίο έχει μια τεράστια πνευματική περιουσία η οποία είναι ανεκμετάλλευτη.  Αν θέλουμε να πούμε για το θέμα της διοίκησης, επειδή αναφέρθηκαν πολλά για το αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών, πρέπει να είναι πάντα μαζί με την χριστή διακυβέρνηση. Πρέπει να περιλαμβάνει διαφάνεια. Υπάρχει μια διεθνής ευρωπαϊκή έρευνα που εξέτασε το κατά πόσο διεξάγεται χριστή διακυβέρνηση στις Ομοσπονδίες.

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες και το μπάσκετ ίσως το τελευταίο. Η χριστή διακυβέρνηση περιλαμβάνει ένα οργανόγραμμα. Δεν μπορεί η σύγχρονη ανταγωνιστική κοινωνία να γίνεται η διακυβέρνηση τόσο συγκεντρωτικά από 2-3 άτομα. Πρέπει να υπάρχει ένα οργανόγραμμα, ένας γενικός διευθυντής, μάνατζερς των διαφόρων τμημάτων που θα επιλέγουν συγκεκριμένους ανθρώπους. Θα πρέπει να λειτουργεί σαν μία σύγχρονη επιχείρηση με ένα buissiness plan, το οποίο καλείται να εκτελέσει και αυτός είναι  ο ρόλος του Δ.Σ. Να χαράξει το στρατηγικό πλάνο, να το αναπροσαρμόσει ανάλογα και να βρει τους ανθρώπους που να το εκτελέσουν και να τους αξιολογεί και να τους συντονίζει.

Μέσα από ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα συνδυάζει την τεχνολογία, θα μπορούσαμε να έχουμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με όλα τα σωματεία και τους αθλητές. Μέσω της τεχνολογίας να επικοινωνούμε με την περιφέρεια, να δίνουμε ένα πρόγραμμα σύγχρονο. Μέσα από αυτό το στρατηγικό πλάνο, είμαι σίγουρος πως θα βγουν και οι αυριανοί παίκτες που θα θαυμάζουμε, όπως θαυμάζουμε σήμερα τον Αντετοκούνμπο, όπως θαυμάζαμε τους προηγούμενους, οι οποίοι δεν βγήκαν από το Αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλά τυχαία.

Έχω κάνει κάποιες λίγες συναντήσεις με ανθρώπους, αλλά πρέπει να έρθω σε επαφή με τα σωματεία, να ακούσουμε τα προβλήματα τους, το πώς θα θέλανε να βοηθηθούν στο έργο τους, να ακούσουν και τις δικές μου απόψεις και αυτό θα γίνει από εδώ και πέρα.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς