18.2 C
Athens

Ενέχυρο 25 δισ. ευρώ δημόσιας περιουσίας για τα δάνεια του ESM

Ειδική ρήτρα στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή • Προβλέπει εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για ποσό έως 25 δισ. ευρώ για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα

Μία διάταξη-σοκ που τροποποιεί τη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 19ης Αυγούστου του 2015 με τον ESΜ, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ούτε λίγο ούτε πολύ βάζει ενέχυρο δημόσια περιουσία, ύψους 25 δισ. ευρώ, για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου και αφορά ειδική ρήτρα της χρηματοδοτικής σύμβασης που επιδίωξε και πέτυχε να εφαρμοστεί ο ESM, προκειμένου να διασφαλίσει τα δάνεια των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2015.

Τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί με την παροχή εγγυήσεων εξόφλησης της χρηματοδοτικής συνδρομής «από οποιοδήποτε μέρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια», κάτι που πλέον συγκεκριμενοποιείται και μπορεί να γίνει νόμος του κράτους με το πέρας της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Ετσι το Υπερταμείο ή αλλιώς η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ) που συστήθηκε σε σώμα το 2017, θα προσχωρήσει στη Σύμβαση, προκειμένου να αναλάβει τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στην αρχική συμφωνία των μερών.

Το θέμα είχε αναδείξει η εφημερίδα «Τα Νέα» την περασμένη εβδομάδα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για μια «τυπική διαδικασία», κάτι που τελικά απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς οι εγγυήσεις σε όρους ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι το 2060, αφού τότε -με βάση τα σημερινά δεδομένα- έχει υπολογιστεί ότι θα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν ληφθεί από τους δανειστές.

Τι αναφέρει η Αιτιολογική Εκθεση

Η Αιτιολογική Εκθεση του πολυνομοσχεδίου, μέσω της οποίας δίνεται το «πράσινο φως» για την ενεχυρίαση κρατικής περιουσίας ύψους 25 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων, αναφέρει τα εξής:

«Η τροποποιητική σύμβαση περιέχει τις αναγκαίες αλλαγές στους υφιστάμενους όρους και ρήτρες, ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος η ΕΕΣΥΠ και εξειδικεύει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αυτή αναλαμβάνει έναντι του ESM, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σχετικά με τις επιστροφές που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα σε ποσά ισοδύναμα με τα μερίσματα που θα λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, όποτε αυτό συμβαίνει, για τη μείωση του χρέους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική Εκθεση, που συνεχίζει:

«Ειδικότερα, με την εν λόγω τροποποίηση η ΕΕΣΥΠ προσχωρεί ως συμβαλλόμενο μέρος της FFA, καθορίζεται το περιεχόμενο των πληροφοριών που πρέπει να παρέχει προς τον ΕΜΣ, και, όπως έχει συμβεί και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται η παροχή εγγύησης από την ΕΕΣΥΠ προς τον ΕΜΣ για τα δάνεια που χορηγεί ο τελευταίος στην Ελλάδα, η οποία όμως περιορίζεται στο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, καθορίζεται ο μηχανισμός αποπληρωμής του δανείου σε σχέση με τα τυχόν ετήσια μερίσματα που προέρχονται από την ΕΕΣΥΠ και καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχο, με τρόπο που βελτιώνει το προφίλ χρέους της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύμβαση της 19ης Αυγούστου 2015 σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων υπήρχε πρόβλεψη απαίτησης από πλευράς ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια. Σήμερα αυτή η απαίτηση συγκεκριμενοποιείται στο ύψος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς