16.8 C
Athens

Ερνάνι Γκόμες: Η καθημερινότητα στον Ολυμπιακό και η ευγνωμοσύνη στον Μαρτίνς

Το πόσο καλή δουλειά έχει πραγματοποιήσει ο Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό την τελευταία διετία πιστοποιείται από το γεγονός πως ανέλαβε μια ομάδα από μηδενική βάση (έχτισε το ρόστερ από την αρχή) και την έφτασε στην κορυφή, εκεί όπου πραγματικά ανήκει.

Ένα σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας ανήκει και στους «αφανείς» βοηθούς του. Σε έναν εξ’ αυτών, τον Πορτογάλο διατροφολόγο, Ερνάνι Γκόμες, εστιάζει η ιστοσελίδα της πατρίδας του maisfutebol.iol.pt.

Ο Ερνάνι βρίσκεται και αυτός στο πλευρό του Πέδρο Μαρτίνς από το καλοκαίρι του 2018 και είναι ο υπεύθυνος για τη σίτιση των παικτών του Ολυμπιακού. Ο ίδιος αποκάλυψε πώς βρέθηκε στους Ερυθρόλευκους, το τηλεφώνημα του Πορτογάλου κόουτς του ελληνικού συλλόγου και μίλησε για άγνωστες πτυχές της δουλειάς του.

«Συνήθως, ο διατροφολόγος συμπεριλαμβάνεται στο ιατρικό τμήμα και συνεργάζεται στενά με την τεχνική ομάδα και τον σεφ του συλλόγου. Τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων όσων σχετίζονται με τη διατροφή του παίκτη, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και την προστασία της υγείας του», αναφέρει για τον ρόλο του αρχικά και προσθέτει:

«Γίνεται τακτική αξιολόγηση του βάρους και της σύνθεσης του παίκτη. Πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις και συνομιλίες με τους παίκτες προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το φαγητό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την καθημερινότητα του παίκτη: με ποιον ζει, αν ξέρει να μαγειρεύει και να χτίσουμε μια καλή σχέση. Οι εξετάσεις αίματος πραγματοποιούνται τακτικά και τα μενού προετοιμάζονται για τα διάφορα γεύματα στο προπονητικό κέντρο και ποικίλουν ανάλογα με την κατάσταση: ταξίδια με λεωφορείο, αεροπλάνο, ξενοδοχείο και γήπεδο».

«Όλα έχουν καθοριστεί μεμονωμένα και με μεγάλη λεπτομέρεια  και μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια της σεζόν», εξηγεί ο διατροφολόγος των Ερυθρόλευκων και αναλύει τι λαμβάνεται υπόψη σε κάθε ποδοσφαιριστή:

«Η θρησκεία και η χώρα καταγωγής κάθε αθλητή παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά και τους ατομικούς στόχους κάθε στιγμής της σεζόν. Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες η προτεραιότητα μπορεί να είναι η βελτιστοποίηση της σύνθεσης του σώματος, ή η βελτίωση των προσαρμογών στην προπόνηση. Το πρόγραμμα διατροφής προσαρμόζεται σε κάθε μία από αυτές τις περιόδους. Από την άλλη, αξιολογούμε επίσης την παραγωγή ιδρώτα κάθε παίκτη και κάνουμε δοκιμές στη σύνθεσή τους σε ηλεκτρολύτες, ώστε να μπορούμε να εξατομικεύσουμε τις στρατηγικές ενυδάτωσης», εξηγεί με χειρουργική λεπτομέρεια.

«ΦΤΑΝΩ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ»

Ερνάνι Γκόμες

Ο Ερνάνι Γκόμες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λεπτομέρεια. Στον τρόπο με τον οποίο θα φτιάξει το πρόγραμμα κάθε ποδοσφαιριστή, βασικό ρόλο θα παίξει η «ανεπίσημη» σχέση που θα χτίσει μαζί του:

«Eίναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια στενή σχέση με κάθε παίκτη: Να μάθουμε την καθημερινότητα τους στο σπίτι, να τους κατανοήσουμε, να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους, τι εκτιμούν, τι τους αρέσει και δεν τους αρέσει. Μεγάλο μέρος αυτής της γνώσης δεν αποκτάται ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο ή σε μια προσωπική επίσημη συζήτηση μαζί τους. Περισσότερο ανεπίσημα, σε συνομιλίες στον διάδρομο, στο γυμναστήριο. Έτσι, μπορούμε να είμαστε πιο χρήσιμοι και να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Παράλληλα, αποκαλύπτει πως είναι ο πρώτος που φτάνει στο προπονητικό κέντρο κάθε πρωί και υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος για αυτό:

«Συχνά τσεκάρω το βάρος κάποιων παικτών ή ολόκληρης της ομάδας. Καθώς το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα σερβίρονται στο προπονητικό κέντρο, ελέγχω το μενού που δίνεται στο μπουφέ και έχω το πρωινό μου. Πριν από την προπόνηση, έχω τη συνήθεια να κάνω ανθρωπομετρικές αξιολογήσεις και συναντήσεις με παίκτες. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, προετοιμάζω το γεύμα για μετά την προπόνηση, στο σπα με φαγητό και συμπληρώματα ξεχωριστά. Μετά την προπόνηση, μένω με τους παίκτες ενώ τρώνε και ανεπίσημα, συγκεντρώνω πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό κόπωσης, μια ενδεχόμενη σωματική αδιαθεσία», υποστηρίζει και αποκαλύπτει πως ο κορωνοϊός δε μετέβαλε τα πλάνα του στον έλεγχο των παικτών.

«Πάντα διατηρούσα τακτική επαφή με τους παίκτες (σ.σ. ακόμα και εν μέσω καραντίνας) προσπαθώντας να προωθήσω μια υγιεινή διατροφή. Έχουμε βρει τρόπος για να τους στείλουμε μεσημεριανό γεύμα, δείπνο, σνακ και συμπληρώματα. Τους δόθηκε επίσης όλο το υλικό για να μπορούν να γυμνάζονται στο σπίτι. Ζητάμε επίσης φωτογραφίες του βάρους για την παρακολούθηση της εξέλιξής του, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές διακυμάνσεις», υποστηρίζει.

«ΕΤΣΙ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»

Κλείνοντας, ο Ερνάνι Γκόμες εξήγησε πως ήρθε η πρόταση για συνεργασία με τον Πέδρο Μαρτίνς (σ.σ. είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν στη Ρίο Άβε):

«Όταν ο Πέδρο πήγε στην Γκιμαράες κάναμε να μιλήσουμε δύο χρόνια. Ένα απόγευμα της Παρασκευής, διάβαζα στη βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίνιο (ήμουν στο πέμπτο έτος) και έλαβα ένα τηλεφώνημα από εκείνον. Από τις ειδήσεις, ήξερα ότι ήταν στην Αθήνα και θα ήταν ο προπονητής του Ολυμπιακού την επόμενη σεζόν (2018/2019).

Στα δευτερόλεπτα που έκανα να πάρω το κινητό τηλέφωνο και να βγω από τη βιβλιοθήκη για να απαντήσω, είχα την κρυφή ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι μια πρόταση συνεργασίας. Μου είπε ότι ο σύλλογος χρειαζόταν κάποιον και με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι. Προφανώς είμαι πολύ ευγνώμων για την ευκαιρία. Εκτός από το μεγάλο επαγγελματικό βήμα είναι ένα όνειρο για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο να εργαστούν σε αυτό το επίπεδο».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς