21.4 C
Athens

«Έσπασε» πέντε ρεκόρ η Ισπανία κι όμως το γκολ… αγνοείται!

Η Ισπανία «κόλλησε» στο μηδέν απέναντι στη Σουηδία και άρχισε με το... αριστερό το EURO 2020, αν και κατάφερε να σπάσει πέντε ρεκόρ της διοργάνωσης!

Η Ισπανία κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ που βρέθηκε στο διάβα της στο «Λα Καρτούχα» απέναντι στη Σουηδία και παρά το γεγονός ότι είχε τα πάντα με το μέρος της δεν κατάφερε να βρει δίχτυα, με αποτέλεσμα να μείνει στο στείρο 0-0.

«Η μπάλα δεν ήθελε να μπει». Πόσες φόρες το έχετε ακούσει να βγαίνει από στόματα ποδοσφαιριστών και προπονητών; Είναι μία εύκολη δικαιολογία που κάνει το βάρος μίας ήττας πιο ελαφρύ και δίνει στην ισοπαλία ένα «και τι άλλο να κάναμε» ή είναι μία αλήθεια τελικά;

Δεν υπάρχει μία απάντηση. Είναι περιπτώσεις που πράγματι «δεν θέλει να μπει», αλλά αυτό δεν συνέβη και στην περίπτωση της Ισπανίας. Οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε απλά δεν μπόρεσαν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα και η πρώτη λευκή ισοπαλία στο EURO 2020 είναι γεγονός. Η αλήθεια είναι πως πριν από τη σέντρα δύσκολα θα περίμενε κανείς να μείνουν στο 0-0 οι δύο ομάδες.

 

Ακόμα κι όταν ξεκίνησε το παιχνίδι, η αίσθηση παρέμεινε η ίδια. Η Ισπανία είχε τον πλήρη έλεγχο του ματς και η Σουηδία περιορίστηκε σε αυτό που μπορούσε να κάνει καλύτερα, να αμυνθεί. Και κάπως έτσι, η ομάδα του Ενρίκε δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση των Σουηδών, μένοντας στο απογοητευτικό 0-0.

Δεν χρησιμοποιήσαμε τυχαία, βέβαια, το επίθετο «απογοητευτικό» για να περιγράψουμε αυτή την ισοπαλία. Δεν είναι μόνο ότι το μεγάλο φαβορί του πέμπτου ομίλου ξεκίνησε τη συγκομιδή με έναν βαθμό. Είναι ότι το σύνολο του Ενρίκε απογοήτευσε με την απόδοσή του. Οι Ισπανοί είχαν μία φλύαρη κατοχή μπάλας και ήταν περισσότερο άστοχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του 90λεπτου.

Και κάπου εδώ επαναφέρουμε την κοινότοπη φράση που σημειώσαμε στην αρχή του κειμένου. Όντως τελικά, «η μπάλα δεν ήθελε να μπει»; Όχι. Η μπάλα ήθελε να μπει, απλά «εκείνοι δεν μπόρεσαν να τη βάλουν». Έχει διαφορά. Κάποιος, βέβαια, ενδέχεται να παραπονεθεί: «Και πώς κάνετε έτσι; Μία ισοπαλία ήταν. Η Ισπανία είναι, θα νικήσει στον επόμενο αγώνα».

Για να σας προλάβουμε, λοιπόν. Το θέμα μας δεν αφορά την ισοπαλία. Δεν εξετάζουμε τον έναν βαθμό. Το πρόβλημα είναι ότι οι συνθήκες του αγώνα ήταν με το μέρος της Ισπανίας, η οποία αν και «έσπασε» κάθε ρεκόρ σε παιχνίδι του EURO 2020, δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί.

Σίγουρα, οι Σουηδοί οφείλουν πολλά στον Όλσεν. Ένας πραγματικός «κέρβερος» κάτω από τα δοκάρια της Σουηδίας που κράτησε την ομάδα του… ζωντανή. Αυτό είναι το ένα σκέλος της ιστορίας. Το άλλο έχει να κάνει με την Ισπανία και τις αδυναμίες της να εκμεταλλευτεί ό, τι η ίδια δημιούργησε.

 

Οι Ισπανοί λοιπόν, μέχρι τον τελικό σφύριγμα, είχαν το 85% της κατοχής μπάλας, έχοντας στην πραγματικότητα τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Το αξιοσημείωτο στο συγκεκριμένο στατιστικό πως πρόκειται για την πρώτη ομάδα που κατέγραψε από το 1980 (τότε άρχισε να συλλέγει στοιχεία η OPTA) ένα τόσο υψηλό στατιστικό σε ματς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης η «φούρια ρόχα» είχε ανταλλάξει 419 πάσες, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί ξανά σε καμία ομάδα σε κανέναν αγώνα EURO στο πρώτο 45λεπτο.

Και συνεχίζεται. Οι Ισπανοί είχαν 303 περάσματα στο αντίπαλο μισό του γηπέδου στο πρώτο ημίχρονο, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο EURO, όταν μόλις η Σουηδία είχε 38, τα λιγότερα δηλαδή από οποιαδήποτε ομάδα.

Κάπως έτσι, λοιπόν η Ισπανία κατέληξε να τερματίζει με ρεκόρ συνολικά 917 πάσες και 17 σουτ στην αντίπαλη εστία, καταρρίπτοντας το ίδιο της το ρεκόρ στο EURO. Ένα επίτευγμα που διατηρούσε από το 2012, όταν ολοκλήρωσε με 859 πάσες την αναμέτρηση εναντίον της Ιρλανδίας, με τον θρυλικό Τσάβι να είναι «υπεύθυνος» για τις 136.

Έχοντας, λοιπόν, όλα τα στατιστικά με το μέρος της, η Ισπανία κατάφερε να μην βρει δίχτυα, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει τη Σουηδία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς