20.9 C
Athens

EURO 2020: Τα γήπεδα και οι προϋποθέσεις για την παρουσία θεατών

Είναι γεγονός. Η Ευρώπη κινείται σε ρυθμούς EURO 2020, το οποίο ετοιμάζεται για τη σέντρα, έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η φετινή διοργάνωση όμως, η οποία «κουβαλάει» την περσινή χρονολογία δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που τόσα χρόνια γνωρίζατε.

Ξεκινάει σε λίγες ώρες το μεγάλο ευρωπαϊκό ταξίδι για 24 εθνικές ομάδες, οι οποίες θα παλέψουν για έναν και μόνο λόγο: Να κατακτήσουν την 11η Ιουλίου το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η πρεμιέρα του Euro 2020 είναι προγραμματισμένη για τις 11 Ιουνίου στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, με το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται στις 22:00 στον αγώνα της Ιταλίας με την Τουρκία. Ο επίλογος θα γραφτεί στις 11 Ιουλίου στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου, όπου θα πραγματοποιηθεί και ο τελικός.

Οι αλλαγές πολλές, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Το FWS θα σας παραθέσει αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διεξαγωγή του Euro, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του θα διεξαχθεί σε 11 διαφορετικές χώρες και 11 διαφορετικά γήπεδα.

11 ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΤΟ EURO

Κι αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τη διοργάνωση των προηγούμενων χρόνων. Πλέον, οικοδέσποινα δεν είναι μόνο μία χώρα, αλλά η διοργάνωση του Euro θα γίνει σε 11 διαφορετικές πόλεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το EURO συμπληρώνει 61 χρόνια (60 θα ήταν πέρυσι) από τη διεξαγωγή του πρώτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην ιστορία του και η UEFA αποφάσισε με τον τρόπο αυτό να το τιμήσει.

Αρχικά βέβαια, είχαν προγραμματιστεί 12 πόλεις για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, αλλά το Δουβλίνο αφαιρέθηκε, καθώς δεν μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις στην UEFA σχετικά με την παρουσία του κόσμου, έστω και σε ένα ποσοστό πληρότητας του γηπέδου). Την ίδια στιγμή, η ισπανική έδρα από το «Σαν Μαμές» του Μπιλμπάο μεταφέρθηκε στο «Καρτούχα» της Σεβίλλης.

ΜΕ 26 ΠΑΙΚΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Κάθε εθνική ομάδα έχει τη δυνατότητα να πάρει μαζί της 26 παίκτες, αντί για 23 που συνιστά το επιτρεπόμενο όριο εδώ και αρκετές εκδόσεις του τουρνουά. Ως εκ τούτου, οι 24 ομάδες που θα αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν επιπλέον τρεις παίκτες στη λίστα τους για το τουρνουά.

Ωστόσο, στην αποστολή των αγώνων ο αριθμός δεν θα αλλάξει και θα επιτρέπονται μέχρι 12 παίκτες να κάθονται στον πάγκο, μεταξύ τους δύο αναπληρωματικοί τερματοφύλακες.

Ο λόγος που η οργανωτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας προχώρησε στην παραπάνω απόφαση είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Για την ακρίβεια, προσφέρουν μία επιπλέον λύση στους ομοσπονδιακούς προπονητές, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερους διεθνείς στα ρόστερ των ομάδων τους.

ΓΗΠΕΔΟ, ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΟΡΙΟ ΘΕΑΤΩΝ

Το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, η Βουδαπέστη, η Σεβίλλη, η Κοπεγχάγη, το Βουκουρέστι και η Γλασκόβη θα διοργανώσουν τα παιχνίδια μέχρι και τους «16», ενώ οι άλλες πόλεις, Αγία Πετρούπολη, Μόναχο, Μπακού και Ρώμη θα φιλοξενήσουν τους προημιτελικούς.

Επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα, θα έχουμε μερική επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Στην εποχή του κορωνοϊού όμως, είναι περιορισμένο το όριο των φιλάθλων που θα επιτρέπεται να βρίσκονται στις κερκίδες:

«Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» (Άμστερνταμ):  53.502  25%-33% (13.375)

Κρόιφ Αρένα

«Ολίμπικο» (Ρώμη):  70.634  23%-33% (17.650)

Ολίμπικο

«Ολυμπιακό Στάδιο» (Μπακού): 60.000  55% (34.935)

«Αλιάνζ Αρένα» (Μόναχο): 75.000  20%-22% (15.000-16.500)

«Καρτούχα» (Σεβίλλη): 60.000  30% (18.000-20.000)

«Γουέμπλεϊ» (Λονδίνο): 90.000  25% (22.500)

«Πάρκεν» (Κοπεγχάγη): 38.065  25%-33% (11.235)

«Πούσκας Αρένα» (Βουδαπέστη): 67.899  100%

«Χάμπντεν Παρκ» (Γλασκόβη)  51.700  25%-33% (12.925)

«Εθνικό Στάδιο» (Βουκουρέστι): 55.634  25%-33% (13.900)

«Κρεστόφσκι» (Αγία Πετρούπολη): 68.134  50% (34.067)

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μία από τις 11 χώρες που εμπλέκονται στο EURO 2020 έχει τη δική της νομοθεσία περί πανδημίας, την οποία και θα εφαρμόσει στη διοργάνωση. Για παράδειγμα στο Μπακού δεν επιτρέπεται καν να ταξιδέψει κάποιος, εκτός αν αγωνίζεται η ομάδα του, ενώ από την άλλη πλευρά η Ουγγαρία καταργεί όλους τους περιορισμούς και θα είναι η μόνη χώρα που θα γεμίσει ασφυκτικά το στάδιο με 67.899 θεατές.

Το εμβληματικό «Γουέμπλεϊ» θα φιλοξενήσει τη τελική φάση του Euro 2020, αλλά και τα 3 εντός έδρας παιχνίδια της εθνικής Αγγλίας στους ομίλους, με τον κόσμο, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, να συμμετέχει στη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η αγγλική Κυβέρνηση, κάθε φίλαθλος θα είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει το πιστοποιητικό – διαβατήριο εμβολιασμού του, έχοντας κάνει και τη δεύτερη δόση, ώστε να μη γυρίσει κατευθείαν σπίτι του ή έστω ένα αρνητικό PCR τεστ κατά του covid-19, τουλάχιστον 48 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων.

Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ούτε να κάνει εξαιρέσεις για τους υπερπόντιους οπαδούς που θα καταφθάσουν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν από κοντά τα νοκ άουτ παιχνίδια του Euro 2020.

Ως εκ τούτου, οι οπαδοί που θα ταξιδέψουν στην αγγλική πρωτεύουσα και θα προέρχονται από «επικίνδυνες» χώρες, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών κατά την άφιξή τους. Πρόκειται μάλιστα, για τους αυστηρότερους κανονισμούς από κάθε άλλη πόλη του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

ΤO VAR ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ EURO

Η τεχνολογία άλλαξε τη ζωή μας και την τελευταία διετία άλλαξε και το ποδόσφαιρο, με το VAR να ετοιμάζεται να κάνει την «παρθενική» του εμφάνιση σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από την εμφάνισή του θα εφαρμοστεί στο πρώτο παιχνίδι, που ανοίγει την «αυλαία» του EURO στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, με την Ιταλία να υποδέχεται την Τουρκία.

Η UEFA επεσήμανε τη Δευτέρα (7/6) πως οι βοηθοί VAR θα πρέπει να παρεμβαίνουν μόνο όταν ένας διαιτητής κάνει ένα σαφές και προφανές σφάλμα ή σε περίπτωση μη αντίληψης ενός σημαντικού συμβάντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, το VAR αφορά μόνο τέσσερα σενάρια που ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία ενός αγώνα: την επαλήθευση σε περίπτωση γκολ (επικυρωμένου ή μη), σε περίπτωση πέναλτι (είτε υπάρχει σφύριγμα, είτε όχι), σε περίπτωση άμεσης κόκκινης κάρτας (είτε έχει επιβληθεί, είτε όχι)
και της ταυτότητας ενός παίκτη υπό ποινή.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς