20.5 C
Athens

European Super League: Τα τεράστια έσοδα και το πλάνο της διοργάνωσης

Η Ευρωπαϊκή Super League φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα, καθώς τα μεγάλα clubs στοχεύουν στη δημιουργία της Λίγκας για να αυξήσουν κατά πολύ τα κέρδη τους, χωρίς να πιέζουν το καλεντάρι. Αρνητικές στη δημιουργία της λίγκας οι FIFA/UEFA

Η Ευρωπαϊκή Super League είναι πολύ κοντά στο να «γεννηθεί», καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times», οι μεγάλοι κολοσσοί του ποδοσφαίρου επιθυμούν τη δημιουργία αυτής της Λίγκας, η οποία θα τους φέρει μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με όσα έχουν αυτήν τη στιγμή.

Η European Super League θα αποτελείται κάθε χρόνο από 20 ομάδες, εκ των οποίων οι 15 θα είναι σταθερές, καθώς πρόκειται για τους γεννήτορες της διοργάνωσης. Από αυτές τις 15, οι έξι είναι από την Αγγλία (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ) τρεις από την Ισπανία (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο), τρεις από την Ιταλία (τα ονόματά τους δεν είναι γνωστά αλλά πιθανότερες θεωρούνται οι Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους), δύο από τη Γερμανία (άγνωστο ποια θα είναι η δεύτερη ομάδα, καθώς η μια αναμένεται να είναι η Μπάγερν) και μια από τη Γαλλία (κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Παρί).

Καθεμία από τις ομάδες που θα ιδρύσει την Ευρωπαϊκή Super League θα λάβει 350 εκατομμύρια ευρώ (για την ίδρυση), ενώ τα έσοδα ετησίως θα κυμανθούν από 150 έως και 240 εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες πέντε ομάδες θα προκύψουν από τα προκριματικά, των οποίων η μορφή δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των Times.

Εκεί λοιπόν μπορεί να κολλήσει και ο Ολυμπιακός, ο οποίος φυσικά (αν το αποφασίσει) θα δώσει το «παρών» μέσω των προκριματικών, τα οποία θα είναι πολύ δύσκολα λόγω του υψηλού ανταγωνισμού. Αν αυξηθούν οι ομάδες τότε είναι ανοικτό να μπει στο κλειστό «club» των μόνιμων ομάδων, αρκεί να συναινέσουν οι 15 ομάδες στη διεύρυνση της Λίγκας.

Οι 20 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των δέκα ομάδων, με τα παιχνίδια που θα δίνουν να είναι 18 ή 23. Οι δέκα ομάδες των κάθε γκρουπ θα παίξουν εντός και εκτός έδρας αγώνες, με τις τέσσερις πρώτες κάθε γκρουπ να προκρίνονται στα ημιτελικά. Οι αγώνες θα γίνονται μεσοβδόμαδα, αν και υπάρχει η τάση να αλλάξουν οι ημέρες και τα ματς να διεξάγονται τα Σαββατοκύριακα!

Οι ομάδες θα έχουν τα αποκλειστικά έσοδα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ θα μπορούν να μεταδίδουν τα παιχνίδια και μέσω των επίσημων καναλιών που διατηρούν. Σύμφωνα με τους Times, τα έσοδα αυτά θα φτάσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η UEFA πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έβγαλε 3.2 δις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των τριών διοργανώσεων της.

Από αυτά τα έσοδα (τηλεοπτικά + τις χορηγίες) οι 15 ομάδες θα έχουν τη μερίδα «του λέοντος». Το 32.5% θα μοιραστεί σε αυτές, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό θα μοιραστεί σε όλες τις ομάδες (32.5%). Το 20% θα πηγαίνει ανάλογα με τις επιδόσεις της κάθε ομάδας, ενώ το 15% θα μοιράζεται με βάση την εμπορικότητα των ομάδων.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα λάβουν έξτρα 30 εκατομμύρια ευρώ, ως πριμ, για να πειστούν πιο εύκολα να συμμετάσχουν. Η FIFA και UEFA, οι οποίες είναι αρνητικές στο συγκεκριμένο σχέδιο, προειδοποίησαν ότι όποιος παίκτης συμμετάσχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση, θα αποβάλλεται από τις διοργανώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Λίγκα θα μπορεί να «τεθεί σε εφαρμογή» από τη σεζόν 2024-25. Μέχρι τότε έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το ισχύον format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, επομένως δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα, καθώς το τηλεοπτικό συμβόλαιο δεσμεύει τις ομάδες έως και τη σεζόν 2023-24. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο είναι η Λίγκα να είναι μια… μπλόφα των κορυφαίων clubs για να πάρουν κάτι καλύτερο από την UEFA στο οικονομικό κομμάτι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς