29.7 C
Athens

FIFA και UEFA τα ξέρουν όλα, το θέμα είναι να ενεργήσουν πριν την κυβέρνηση…

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για τις διεθνείς ομοσπονδίες «που τα ξέρουν όλα» αλλά προς το παρόν προσπαθούν να γιατροπορέψουν τον καρκίνο του ελληνικού ποδοσφαίρου με ασπιρίνες

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Τι (επί της ουσίας) συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ποδοσφαιρικοί και κρατικοί φορείς.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στην αποκλειστική (υποτίθεται) διαχείριση της οποίας ανήκει «το όλον» άθλημα, είναι, εδώ και μια πενταετία, βαρύτατα και βαθύτατα υπονομευμένη σε όλες τις δραστηριότητες της και σε όλες τις αποφάσεις της από πασίγνωστες, επώνυμες, συνδεδεμένες με συγκεκριμένα πρόσωπα, ιεραρχικά δομημένες ομάδες συμφερόντων, η επιρροή των οποίων ακυρώνει καθημερινά κάθε ίχνος ακεραιότητας των αγώνων και αξιοπιστίας των διοργανώσεων.

Τη διασύνδεση αυτή έχουν κατ’ επανάληψη (και υπερηφάνως) αποδεχθεί οι ίδιοι οι διασυνδεδεμένοι, τη διαφημίζουν ή δεν την αρνούνται και σε κάθε περίπτωση την εκμεταλλεύονται στυγνά και στεγνά για να προωθήσουν συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά (και μη) συμφέροντα, εντός ή εκτός του Πάρκου Γουδή.

Οι πίνακες «made in Klattenburg» και η ευκαιρία των 21 διαιτητών

Πρόκειται για μια νεοελληνική παράνοια, μια πολιτική και ποδοσφαιρική ανορθογραφία η συνέχιση της οποίας είναι πολιτικό και ποδοσφαιρικό όνειδος για την νόμιμη κυβέρνηση και για τις διεθνείς Ομοσπονδίες. Οι λόγοι είναι προφανείς, αυταπόδεικτοι, συνεπώς δεν τίθεται καν θέμα να αναζητηθούν, είναι μπροστά στα μάτια όλων.

Όταν μια Ομοσπονδία μετατρέπεται επισήμως σε ένα ονοματισμένο και ελεγχόμενο δικαστικά «συνεργείο» εξυπηρέτησης ίδιων συμφερόντων διάφορων παρατρεχάμενων (στοιχηματζήδες οι περισσότεροι), όταν η εξουσία της στο ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται για να επιβιώνουν και να αναπαράγονται αναξιόπιστες διοργανώσεις και να καταστρέφεται η ακεραιότητα των αγώνων δεν είναι αποδεκτό η επίσημη κυβέρνηση και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές «να αμολάνε αετό».

FIFA και UEFA φροντίζουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ ή και με κυβερνητικούς παράγοντες να επιβεβαιώνουν πως γνωρίζουν άριστα, «από πρώτο χέρι», όλες τις παθογένειες της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Mαθαίνουν «μόλις συμβαίνουν» όλα τα κόλπα που ετοιμάζονται και εξελίσσονται στις διοργανώσεις, όλες τις στοιχηματζήδικες συμφωνίες και συνεννοήσεις, όλα τα προαποφασισμένα αποτελέσματα. Έτσι ισχυρίζονται.

Εξακολουθούν, όμως, να διατηρούν, δια της σιωπής τους, ανέπαφο ένα ολόκληρο «σύστημα», χωρίς να το αγγίζουν, χωρίς να το ενοχλούν.

Οι αιτιάσεις περί «εκλεγμένης διοίκησης» είναι φερετζές, κακής ποιότητας μάλιστα. Όταν η εκλογική διαδικασία είναι ευθέως και σκληρά ελεγχόμενη έως του τελευταίου αναπληρωματικού, όταν οι ψηφοφόροι οδηγούνται «σαν τα μισίρια με το καλάμι» στην κάλπη, όταν «όπου δεν πίπτει ευρώ, πίπτουν σφαλιάρες και μπουνιές» κανένα αποτέλεσμα δεν νομιμοποιεί μια παρακρατική εκλογική δραστηριότητα.

Η διαδικασία αλλαγών στο υφιστάμενο διοικητικό σύστημα της ΕΠΟ είναι «εκ των ων ουκ άνευ όρος» για να αποκτήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο τη βασική νομιμοποίηση και να επανέλθει σε μια κοινά αποδεκτή κανονικότητα. Στη διαδικασία αυτή οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές (και όχι η κυβέρνηση) έχουν τον πρώτο λόγο. Στο «μαγαζί τους» χρειάζεται να κάνουν κουμάντο, τα εργαλεία τα έχουν, απόφαση να τα χρησιμοποιήσουν απαιτείται. Αιτίες υπάρχουν δεκάδες και σοβαρές.

Οι «εκτελεστικάριοι» της ΕΠΟ και το καταστατικό της FIFA

Όταν, λοιπόν, στην ενδοχώρα της Ελβετίας περί άλλα τυρβάζουν και επιχειρούν (για το θεαθήναι) να γιατροπορέψουν τον καρκίνο που κατατρώει το ελληνικό ποδόσφαιρο με ασπιρίνες άκρη δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ, το άθλημα καθημερινά θα καταρρακώνεται και η Ομοσπονδία θα αποσυντίθεται.

Χρειάζεται FIFA και UEFA να προστρέξουν στην κυβερνητική βοήθεια για να διασφαλίσουν την επιτυχία ενός ανάλογου σχεδιασμού τους; Είναι εξαιρετικά πιθανό. Την πρωτοβουλία, όμως, αυτές θα την πάρουν. Το δικό τους σπίτι έχει πάρει φωτιά.

Η κυβέρνηση θα έρθει (όταν απαιτηθεί) επικουρικά να στηρίξει με το νομικό της οπλοστάσιο ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της ΕΠΟ που η FIFA και η UEFA θα επεξεργαστούν και θα επιβάλλουν. Είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να έχει τον πρώτο λόγο, εκτός όλων των άλλων, δεν νομιμοποιείται να το πράξει αθλητικά και ποδοσφαιρικά.

Με αυτή την ιεραρχική σειρά μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή και νομιμοποιημένη «επόμενη μέρα» για την Ομοσπονδία και το ποδόσφαιρο, όχι με κυβερνητική κινητοποίηση που είναι μεν ευκολότερη σε πρώτη ανάγνωση, αλλά θα ενεργοποιήσει αμυντικά αντανακλαστικά στη FIFA και στην UEFA, καθώς θα απειλήσει την βαθύτερη ουσία της εξουσίας τους.

Η κυβέρνηση να προτείνει λύσεις μπορεί και επικουρικά να τις στηρίξει, δεν είναι επιτρεπτό να προηγηθεί, ούτε να αυτενεργήσει επιζητώντας εκ των υστέρων την ποδοσφαιρική νομιμοποίηση. Αυτή είναι υπόθεση των Διεθνών Ομοσπονδιών.

Εθνική Ελλάδας: Κέρδισε 2 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA

Η ισοπαλία στο Κόσοβο και κατά κύριο λόγο η νίκη απέναντι στην Σουηδία στα ματς του Σεπτεμβρίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου έφεραν...

Άρης: Καταθέτει άμεσα την αίτηση ανάκλησης στην Επιτροπή Εφέσεων για το -6

Τις καθοριστικές του νομικές κινήσεις, σχετικά με την υπόθεση αφαίρεσης 6 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα για την υπόθεση Λάσκοφ, ετοιμάζει ο Άρης που...

US Open: Ο… ποδοσφαιρικός πανηγυρισμός του Μεντβέντεφ (vid)

Λάτρης των video games αποδεικνύεται ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, που επέλεξε να... κοπιάρει πανηγυρισμό από το FIFA μετά την κατάκτηση του πρώτου Grand Slam στην...

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο θρύλος του Θρύλου

Τους αρχηγούς και τους μεγάλους δεν τους κλαίμε ποτέ: Ο Νίκος Καλαμπάκας λέει «αντίο» στον μεγάλο Ντούσαν Ίβκοβιτς που σήμερα πέρασε στην μπασκετική αθανασία

Το τέλος του φάρου, η αρχή της νέας εποχής

Η κόντρα του Γιώργου Βασιλακόπουλου με τον Ολυμπιακό οδήγησε τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΚ σε συντριπτική ήττα και το ελληνικό μπάσκετ σε μια νέα εποχή...

Άρης: Μεγαλύτερος αντίπαλος ο εαυτός του…

Οι Κίτρινοι παρουσιάστηκαν νωχελικοί και προβλέψιμοι στην πρώτη αγωνιστική της Super League και πλέον καλούνται να βρουν αντίδραση και άμεση αλλαγή πλάνου