16.6 C
Athens

FIFA/UEFA: Αυστηρή επιστολή στην ΕΠΟ για έγκριση των αλλαγών που προβλέπει η Ολιστική Μελέτη

Ο Χρήστος Υφαντής αποκαλύπτει την αυστηρή επιστολή που έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ και με την οποία οι FIFA/UEFA ουσιαστικά απαιτούν την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό που προβλέπει η Ολιστική Μελέτη

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ της Παρασκευής 09.07.2021 και τα όσα «εκτρωματικά» (έτσι χαρακτηρίστηκαν αρμοδίως) αποφασίστηκαν σε αυτή, σχετικά με το σχέδιο του νέου Καταστατικού της ΕΠΟ που συνέταξε και απέστειλε στο Πάρκο Γουδή η FIFA με ενσωματωμένες  (υποτίθεται) τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης, ήταν το τελευταίο δημόσιο επεισόδιο στον «ακήρυκτο πόλεμο» των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών ( FIFA/UEFA) με τις δύο ομάδες συμφερόντων που ελέγχουν τη λειτουργία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίαση και πριν καλά – καλά «στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης των αποφάσεων» FIFA και UEFA πέρασαν στην αντεπίθεση, αρνούμενες να αποδεχθούν πως οι δικές τους επεξεργασίες για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου τέθηκαν εν αμφιβόλω από την πασίγνωστη συνομοταξία των προέδρων των ενώσεων και ότι η απόλυτη εξουσία τους στο άθλημα αμφισβητείται από μια ΕΠΟ με ελάχιστη, έως καθόλου αξιοπιστία και μηδενικό ποδοσφαιρικό αποτύπωμα.

Από την «μαύρη Παρασκευή» μέχρι και σήμερα οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες κατέστησαν σαφές, είτε με προσωπικές επαφές (ακόμη και στη μοναδική γλώσσα που γνωρίζουν οι «εκπρόσωποι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου») με τους «ηγέτες» των ομάδων εξουσίας, είτε με τη διαμεσολάβηση του Θόδωρου Ζαγοράκη, σε όλους τους παροικούντες το Πάρκο Γουδή πως «η ΕΠΟ για τη FIFA και την UEFA τελείωσε».

Μάλιστα, στη διαδικασία των «επεξηγήσεων» της παραπάνω πρότασης προς σημαντικά πρόσωπα και των δύο «παρατάξεων» της Εκτελεστικής Επιτροπής, δεν φείσθηκαν χαρακτηρισμών και παραδειγμάτων που προοιωνίζονται μια πολύ δύσκολη επόμενη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο στον οικονομικό τομέα.

Παράγοντες και παροικούντες την ΕΠΟ, που είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ένταση που επικράτησε στις συζητήσεις μεταξύ ανώτατων στελεχών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και των εκπροσώπων της UEFA που μιλούν και ελληνικά, χαρακτήριζαν τις συζητήσεις αυτές ως «τελεσίγραφα», χωρίς να διστάζουν να εκτιμήσουν «είναι απορίας άξιο πως η ΕΠΟ κατάφερε, για να ικανοποιηθεί ένα παλαιολιθικό και αναξιόπιστο σύστημα εξουσίας που επιβιώνει δεκαετίες ολόκληρες, σε μια μέρα μέσα να βάλει απέναντι της τόσο την UEFA όσο και τη FIFA και να απειλείται τώρα με ποδοσφαιρικό και οικονομικό αφανισμό».

Οι πιέσεις που ασκούν οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές είναι συνεχείς και συστηματικές, σε αυτές περιγράφεται ένα δυστοπικό μέλλον για την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν φαίνεται πως θα παραμείνει μόνο στον οικονομικό αποκλεισμό, αλλά θα εξελιχθεί και θα επηρεάσει και άλλους τομείς της Ομοσπονδίας.

Η FIFA και η UEFA ευθέως τονίζουν στους συνομιλητές τους πως δεν δέχονται καμία από τις «παρατηρήσεις/αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ», επαναφέρουν στη συζήτηση ως μόνη αποδεκτή λύση το take it or leave it του δικού τους σχεδίου καταστατικού, όπως οι ίδιες το διαμόρφωσαν, δεν συζητούν καμία απολύτως αλλαγή και, βεβαίως, δεν συμφωνούν με τίποτε από όσα οι πρόεδροι των Ενώσεων θεωρούν σοβαρά και ουσιαστικά για τη δική τους εξουσία.

Οι συζητήσεις που παρέμεναν μέχρι σήμερα σε άτυπο επίπεδο, ήταν, κατά βάση, προφορικές, αλλά η πλευρά των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών έχει φροντίσει να είναι σε γνώση όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που εκπροσωπούν τις Ενώσεις, αλλά και των ποδοσφαιρικών αφεντικών τους με κάθε λεπτομέρεια.

Ενδεικτική της «τρέλας» των «απέξω» για το θέμα που προέκυψε με την «βελούδινη επανάσταση» Χατζησαρόγλου – Φύτρα είναι πως συνομιλούν με διαφορετικά πρόσωπα από κάθε ομάδα συμφερόντων (άλλωστε γνωρίζουν τα πάντα για τις ομάδες εξουσίας και τα πρόσωπα που τις αποτελούν στο Πάρκο Γουδή), απαιτούν να μεταφερθεί η ενημέρωση «στους υπόλοιπους της παρέας» και δεν δέχονται «άγνοια νόμου» από καμία πλευρά και από κανένα πρόσωπο.

Όπως όλα δείχνουν οι πιέσεις προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και συνολικά προς το σώμα των Ενώσεων – Μελών της θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αναμένεται δε να κορυφωθούν ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (19 Ιουλίου), στην οποία θα αποφασιστεί η τύχη του σχεδίου Καταστατικού της FIFA και των «παρατηρήσεων» της διοίκησης της ΕΠΟ.

Ήταν περίπου αναμενόμενο πως επρόκειτο να διαβιβαστεί στην ΕΠΟ επιστολή εκ μέρους των διεθνών ομοσπονδιών που «θα κάνει πενηνταράκια» τις απόψεις τους και θα επισημαίνει, πάντα με εκείνο τον εξαιρετικά διπλωματικό τρόπο, τι πρόκειται να προκύψει για το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις αποφάσεις που θα λάβει η Γενική Συνέλευση.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν κινείται η επιστολή που έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ, η οποία αποτυπώνει με αυστηρό ύφος την απαίτηση της FIFA και της UEFA για την έγκριση των αλλαγών που προβλέπει στο καταστατικό η Ολιστική Μελέτη. Ο επίλογος της επιστολής που αναφέρει κοφτά και επί λέξει «αναμένουμε την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό σας» δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες…

Οι εξελίξεις εκτιμάται πως έχουν και κυβερνητική σφραγίδα, καθώς οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες εμφανίζονται ανακόλουθες απέναντι στον πρωθυπουργό και στις διαβεβαιώσεις που του παρείχαν στη διάρκεια της υπογραφής της Ολιστικής Μελέτης, εξέλιξη που δεν τις κάνει καθόλου ευτυχείς και υπονομεύει την αξιοπιστία τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα αποδειχθούν (έτσι υποστηρίζεται από… Ελβετία μεριά) εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και την εικόνα της ΕΠΟ εντός και εκτός συνόρων. Θεωρείται δεδομένο πως θα επηρεάσουν ακόμη και τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας, καθώς FIFA και UEFA δεν διανοούνται την ΕΠΟ χωρίς τον Θόδωρο Ζαγοράκη πρόεδρο.

Αθωώθηκε ο Πηλαδάκης για την υπόθεση «απιστίας» κατά της ΠΑΕ ΑΕΛ

Αθωωτική υπέρ του Κώστα Πηλαδάκη ήταν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την κατηγορία από την ΠΑΕ ΑΕΛ περί «απιστίας» του πρώην μεγαλομετόχου...

Ξεκινάνε οι διαβουλεύσεις μεταξύ FIFA και Ομοσπονδιών για τη διεξαγωγή Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Πρόσκληση στις Ομοσπονδίες για νέα σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου έστειλε η FIFA, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο...

Μουντιάλ: Ορατό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στο Κατάρ σε ανεμβολίαστους παίκτες και οπαδούς!

Το Κατάρ θα ανοίξει τις πύλες του για τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου σε περίπου 1 χρόνο από τώρα, ώστε να φιλοξενήσει τις 32...

Άρης: Ο Τζέγκο έδωσε το φιλί της ζωής στον Μάντζιο

Ο Αυστραλός μέσος επέστρεψε στο πλάι του Λούκας Σάσα και χάρισε την πρώτη «ασυλία» στον Άκη Μάντζιο, που κατάλαβε ότι οι λύσεις για τους Κίτρινους εντοπίζονται στην περσινή τους συνταγή

Αυτά που πραγματικά είπε ο Όσκαρ Γκαρθία: «Δέχτηκα ένα ρολό ταμειακής και το χείλος μου εξερράγη»

Διαβάστε στο FWS όσα πραγματικά δήλωσε ο Όσκαρ Γκαρθία στο sofoot.com για τον τραυματισμό του στην Τούμπα και όχι αυτά που βολεύονται να μεταφράζουν τα γνωστά και μη εξαιρετέα σάιτ...

Οι Ιταλοί ήρθαν κατευθείαν από το μέλλον

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τη χρυσή γενιά των Ιταλών που με μέσο όρο ηλικίας τα 23,8 έτη κατέκτησε την 7η ευρωπαϊκή κούπα και αντιπαραβάλλει την πρόοδο της ομάδας του Ντε Τζόρτζι συγκριτικά με εκείνη της Ελλάδας