ΕΥΘΕΩΣ

Γιώργη, πρόσεχε τι εύχεσαι: Το #mexritelous στο ποδόσφαιρο θα είναι αλλιώς…

Γιώργος Σαββίδης Ιβάν Σαββίδης

Στις 13/2/2019 οι αδερφοί Αγγελόπουλοι πήραν μια ιστορική απόφαση. Αποσύροντας την ομάδα τους από το ημίχρονο, ουσιαστικά έκαναν την αρχή για να αποχωρήσει ο Ολυμπιακός από το σάπιο κατεστημένο της Basket League. Πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού είπαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση άργησε μερικά χρόνια, ούτε ένας όμως δεν αναρωτήθηκε για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν. Κάπως έτσι φτάσαμε στο #mexritelous, ο αντίκτυπος του οποίου έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και θα ολοκληρωθεί με την οριστική αποχώρηση του Γ. Βασιλακόπουλου από την ΕΟΚ.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε μια πολύ σκληρή δήλωση, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο Ολυμπιακός «δεν πρόκειται να συμμετέχει σε αυτή την κωμωδία». Και κάπου εκεί εμφανίστηκε κουτοπόνηρα ο Γιωργάκης ο Σαββίδης για να ειρωνευτεί τον ιδιοκτήτη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, προτρέποντάς τον να ακολουθήσει το #mexritelous του μπασκετικού Ολυμπιακού.

Επειδή είναι μικρός ακόμη και ενδεχομένως ο περιορισμός της γλώσσας (η ελληνική δεν είναι η μητρική του) να μην τον βοηθάει στο να κατανοεί πλήρως τα τεκταινόμενα, θα τον βοηθήσω λιγουλάκι. Γιώργη, στο μπασκετικό #mexritelous ξεκίνησε να ξηλώνεται ένα κατεστημένο δεκαετιών, το οποίο λυμαινόταν το άθλημα. Σύντομα, το τελευταίο που θα απασχολεί τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και την κλίκα του είναι η αποχώρηση από την Ομοσπονδία, καθώς έρχονται άλλοι, απείρως πιο σοβαροί μπελάδες για όσους αποδειχθεί ότι καταπάτησαν κάθε έννοια νομιμότητας.

Στο ποδόσφαιρο, Γιώργη, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο ζόρικα. Το κακό γι’ αυτούς που έβαλαν χέρι παντού και προσπάθησαν να τα κάνουν όλα δικά τους είναι ότι το έκαναν τσαπατσούλικα και με την έπαρση ενός εκπροσώπου του κόμματος σε παλαιοκομμουνιστικά καθεστώτα: «Θα σου πάρω ό,τι έχεις και δεν έχεις εν ψυχρώ κι εσύ απλώς θα κάθεσαι και θα με κοιτάς, γνωρίζοντας πως κάθε προσπάθεια αντίστασης είναι ανώφελη». Ίσως τα πάρε – δώσε με την προηγούμενη κυβέρνηση να εξασφάλιζαν όντως αυτού τους είδους την ασυλία στους «δράστες». Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και αν δεν θέλει η Νέα Δημοκρατία να έχει την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ (αυταπατάται όποιος ισχυρίζεται ότι δεν έπαιξε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα ο πόλεμος στον Ολυμπιακό), το μόνο που καλείται να κάνει είναι να επαναφέρει τη νομιμότητα και να σταματήσει τυχόν αλισβερίσια με το καμένο χαρτί που λέγεται Ιβάν Σαββίδης.

Η εικόνα ενός ασυνόδευτου υφυπουργού που του φωνάζει ένας κακοντυμένος τύπος στα ρώσικα κι εκείνος γελάει αμήχανα και τον ακολουθεί όπου του υποδείξουν, σίγουρα δεν ήταν η ιδανική για τον Λευτέρη Αυγενάκη. Σε εκείνο το στημένο επεισόδιο το προφίλ του υφυπουργού τσαλακώθηκε. Σωστά ή λάθος, τα συμπεράσματα που βγήκαν τότε είχαν να κάνουν με μια «υποτέλεια» προς τον ισχυρό επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Μήνες αργότερα, δεν έχει μεσολαβήσει κάτι που να βοηθά στην αποκατάσταση της επικοινωνιακής ζημιάς…

Έστω κι έτσι, ο Ιβάν Σαββίδης ξέρει ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Αν η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να μην κάνει «εκπτώσεις» και χάρες, τα πράγματα για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ θα είναι πολύ ζόρικα. Αφήστε την υπόθεση με το Golendri και τη δικογραφία που πηγαινοέρχεται από την Κρήτη στον Πειραιά και τούμπαλιν εν είδει φάρσας. Ξεχάστε και τις υποθέσεις με τους εμπρησμούς αυτοκινήτων και τα τιμολόγια, που σε οποιοδήποτε κανονικό κράτος θα είχαν δρομολογήσει μια σειρά σοβαρών νομικών εξελίξεων.

Και μόνο η υπόθεση με τις προπονητικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης είναι αρκετή για να ξεκινήσει το ξήλωμα ενός σαθρού καθεστώτος, το οποίο στήθηκε πρόχειρα και με πρακτικές που έγραψα πιο πάνω. Εφόσον οι Αρχές αποφανθούν ότι τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι πλαστά, τότε αυτομάτως στοιχειοθετούνται παραβάσεις με σοβαρότατες κυρώσεις. Όταν δε, αρχίσουν να ανοίγουν και τα στόματα στην ΕΠΟ, εκεί να δείτε τι έχει να γίνει.

Να παρακαλάει ο Γιώργης να μην υλοποιήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσα εξήγγειλε απόψε, πηγαίνοντας την υπόθεση #mexritelous. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που όμοιές τους δεν θα έχουν υπάρξει ποτέ ξανά.

Σε αυτή την περίπτωση, η τωρινή κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να επιβάλει τους νόμους ακόμη και παρά τη θέλησή της. Βλέπετε, ο κόσμος του Ολυμπιακού βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στα κάγκελα, ασχέτως αν για κάποιο λόγο συγκρατήθηκε και δεν έκανε το Καραϊσκάκη καλοκαιρινό – μαζί και τους υπαίτιους της οργής του -, όταν είδε τον Σάντσεθ Μαρτίνεθ να πνίγει το πρώτο πέναλτι στον Ποντένσε στο ματς με τον ΠΑΟΚ.

Καταγγελίες για ενώσεις που αγοράστηκαν με συγκεκριμένα ποσά, παρουσία ένοπλων μπράβων σε πόλη της Κρήτης κατά τη διάρκεια εκλογικών διαδικασιών μιας τοπικής ΕΠΣ, «δικοί μας» πρόεδροι στην ΕΠΟ, ομάδες – δορυφόροι, δανεικοί με το τσουβάλι, ανίερες συμμαχίες και μια ΚΕΔ που δε χαλάει ποτέ χατίρια, είναι μερικά μόνο από τα φαινόμενα σήψης των τελευταίων ετών. Φαινόμενα που για κάποιον λόγο δε θεωρήθηκαν αρκούντως σοβαρά ώστε να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους.

Θέλω να πιστεύω πως αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δείξει τις αδυναμίες (κυριολεκτικά και μεταφορικά) της προηγούμενης. Όχι σε επίπεδο συναλλαγής, αλλά ούτε καν σε αυτό της ανοχής. Η χειρότερη εξέλιξη λοιπόν, Γιώργη, θα ήταν να το πάει όντως #mexritelous και ο Μαρινάκης, βγάζοντας τους Ολυμπιακούς στον δρόμο. Γιατί τότε, η νομιμότητα θα επιστρέψει ακόμα και με το ζόρι. Πρόσεχε λοιπόν, Γιώργη, τι εύχεσαι γιατί μπορεί να το πάθεις…

ΥΓ. Αυτά που έγιναν στον Βόλο στοιχειοθετούν πλήρως τα όσα έγραψα πιο πάνω περί παλαιοκομμουνιστικών καθεστώτων. Με τον… διερμηνέα στον πάγκο, η «εξυγίανση» θεώρησε πως η ώρα για την πιο πειστική παράσταση είχε έρθει. Το να επιτρέπεις να καταλογιστεί οφσάιντ στην εποχή του VAR, με τον επιθετικό να βρίσκεται ένα μέτρο πίσω από τον τελευταίο αμυντικό, δεν είναι ανικανότητα. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τεχνολογία του οφσάιντ που δεν αγοράστηκε. Αν σε αυτά προσθέσουμε το πέναλτι στον Αραμπί, τότε έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με επίδειξη δύναμης. Το θέμα είναι που θα πάνε όλοι αυτοί όταν έρθει η ώρα της αντίδρασης. Εκεί να δείτε επιδείξεις που έχουν να γίνουν…

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top