ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Η αποκαθήλωση του «πατερούλη» Ιβάν είναι όλα τα λεφτά

Ιβάν Σαββίδης ΠΑΟΚ πατερούλη

Όσα, με ευθύνη μελών της ΕΕΑ, δημοσιοποιήθηκαν στο διάλειμμα της συνεδρίασης, αλλά κι εκείνα που διοχετεύθηκαν ως «πληροφορίες» από τις εμπλεκόμενες πλευρές μετά την ολοκλήρωση της οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως, αν δεν βγει ο ήλιος από τη δύση, στην Ξάνθη ετοιμάζονται ήδη… για τα εννιάμερα. Η κηδεία έγινε χθες.

Τυπικός ή μη ο λόγος που ο νόμος θεωρεί προαπαιτούμενο για να επικυρωθεί μια μεταβίβαση μετοχών προβλέπει μια – και μόνη –  κύρωση. Την αποβολή από το πρωτάθλημα.

Κι ο ΠΑΟΚ; Εδώ η υπόθεση περιπλέκεται. Όχι επειδή δεν είναι καθαρή και τεκμηριωμένη η καταγγελία του Ολυμπιακού και τα στοιχεία στα οποία εδράζεται. Άλλωστε, τα μόνα στοιχεία στην υπόθεση είναι όσα οι ερυθρόλευκοι κατέθεσαν.

Η περιπλοκή προκύπτει από τις πραγματικές δυνατότητες του ΠΑΟΚ να απαντήσει στην καταγγελία και να αποδομήσει τα στοιχεία της καταγγελίας επί της ουσίας. Η ΕΕΑ επί της ουσίας θα αποφανθεί κι όχι με βάση επικοινωνιακές κορώνες, δημοσιογραφικά «τραλαλά» και ιστορίες οικογενειακής διαχείρισης των εταιρειών.

Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ουδόλως απασχολεί αν ιδιοκτήτης της Dimera Ltd, ιδιοκτήτριας εταιρείας του ΠΑΟΚ, είναι ο ίδιος ο κ. Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς Σαμπίντι (Σαββίδης στην εξελληνισμένη εκδοχή του) ή η κυρία Κυριακή Σαββίδη με τον εκ των υιών της Νίκο Σαβββίδη. Ούτε πρόκειται να αποφανθεί επί ενδοοικογενειακών διευθετήσεων των εταιρικών υποθέσεων, που εμφανίζουν τον Γκιόργκι Σαμπίντι «εκτός μετοχικού κόλπου».

Η οικογένεια του Προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μπορεί και έχει κάθε δικαίωμα να διευθετεί τις οικογενειακές υποθέσεις όπως θέλει, να ονομάζει μέτοχο ή πρόεδρο όποιον θέλει και να απονέμει την ιδιότητα του «πατερούλη» (υπάρχει και η γεωργιανή καταγωγή βλέπετε) σε όποιον κοιμάται και ξυπνάει με την εικόνα του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι.

Η νομοθεσία περί παρένθετων προσώπων και συνδεδεμένων εταιρειών, οι απαγορεύσεις που περιλαμβάνει ο αθλητικός νόμος και οι παραβάσεις που έχουν (αν έχουν) συντελεστεί είναι το ζητούμενο. Αυτά θα κριθούν με βάση στοιχεία, τραπεζικές ή μετοχικές συναλλαγές, τριγωνικές (παλιό το κόλπο) σχέσεις μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών και όχι με διατυπώσεις του στυλ « ο Ιωάννης Καλπαζίδης είναι ένας αυτόφωτος επιχειρηματίας και δεν έχει καμία επικοινωνία με τον Σαββίδη».

Το θέμα είναι αν ο «πετυχημένος και αυτόφωτος» κ. Καλπαζίδης μετέχει ή όχι σε κόλπο τριγωνικών συναλλαγών και λειτουργεί ως παρένθετο πρόσωπο στην ιστορία με την Ξάνθη κι όχι αν τα έχει καλά με τον θείο του (αδερφό της μητέρας του) ή του φτιάχνει ομελέτες η θεία του (σύζυγος του θείου του) ή αν πίνει καφέ με τον πρώτο ξάδερφό του.

Εκεί, όλα δείχνουν, με βάση όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο καιρό, πως υπάρχει θέμα. Σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, που συνοδεύονται από οικονομικές καταστάσεις εταιρειών, στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών, αποδείξεις αποπληρωμής ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, συναλλακτικές διαδρομές χρήματος η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι εσωτερικές ισορροπίες της οικογένειας Σαββίδη, η διαχείριση (εντός της οικογένειας) του μετοχολογίου των εταιρειών κι οι καλές ή κακές σχέσεις με τον ανιψιό.

Όταν τα νούμερα κι η διαδρομή του χρήματος «μιλάνε», οι απαντήσεις πρέπει να είναι επί της ουσίας.

Η τακτική «μας καλούν και δεν πάμε ή πάμε, κάνουμε το παγώνι και φεύγουμε χωρίς να βγάλουμε μιλιά υπολείπεται πολύ σοβαρά της κρίσης που σοβεί και των κινδύνων που ελλοχεύουν.

Χθες, καταρρίφθηκε, όντως, ένας μύθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο μύθος των πρώην σοβιετικών ολιγαρχών και της λογικής τους πως «το χρήμα, ο φόβος και ο όχλος όλα τα ρυθμίζουν». Η εικόνα ενός Σαββίδη (γυμνός από πιστόλια) να ακυρώνει την εικόνα του πατερούλη για να γλιτώσει η ομάδα του είναι όλα τα λεφτά. Κι η απόφαση της ΕΕΑ βέβαια….

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top