ΕΥΘΕΩΣ

Η ΕΕΑ, η κ. Σπανού και τα όμορφα παραμύθια που άσχημα καίγονται

Παπαγαλάκι ΕΕΑ Παναγιώτα Σπανού Batman

Την Κυριακή συμπληρώνονται πέντε μήνες από τότε που βγήκε στη φορά – με στοιχεία και αποδείξεις – το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αυτό το διάστημα των πέντε μηνών, άνθρωποι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον ΠΑΟΚ είπαν πολλά. Οι «αργυρώνητοι» – κατά Κούγια – δημοσιογράφοι, ακόμα περισσότερα. Μέσα σε αυτές τις 150 μέρες, όσο πρεστίζ είχαν οι μεν και όσο είχε απομείνει στους δε, τσαλακώθηκε εντελώς. Είχαν τρεις φορές τη δυνατότητα να πέσουν έστω και μια μέσα. Και ήταν και εύκολο από ένα σημείο και μετά, δε χρειαζόταν καν να είναι κάποιος ιδιαιτέρως ευφυής…

Ξεκινήσαμε με το «δεν υπάρχει καμία υπόθεση». Συνεχίσαμε με το «να λάμψει άμεσα η αλήθεια και η δικαιοσύνη», για να ακολουθήσουν αλλεπάλληλα αιτήματα αναβολών και προσπάθειες να παρεμποδιστεί όσο περισσότερο γίνεται η διαδικασία εκδίκασης. Ο θρίαμβος του «μ@λ@κ&$ σας τη φέραμε, ιδιοκτήτρια του ΠΑΟΚ είναι η Κυριακή Σαββίδη, ο Ιβάν είναι απλώς πρόεδρος» κράτησε πολύ λίγο. Μετά το αναμενόμενα καταδικαστικό πόρισμα της ΕΕΑ, άρχισε το βιολί της «μη δεσμευτικότητας». Αυτήν που αποδέχθηκαν τόσο η Super League, όσο και η ΕΠΟ με τα αρμόδια όργανά τους. Αυτή που οι ίδιες οι ΠΑΕ είχαν ψηφίσει το καλοκαίρι, όταν – μετά τη μαϊμουδιά των Γραμμένων – οι υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας αφέθηκαν αποκλειστικά στα χέρια της ΕΕΑ. Και πάει λέγοντας.

Παρότι τα χαστούκια στο ψέμα, την ανακρίβεια και την προπαγάνδα είναι πολλά, οι άνθρωποι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα από τον ΠΑΟΚ εξακολουθούν να λένε πολλά. Οι «αργυρώνητοι» – κατά Κούγια – δημοσιογράφοι ακόμα περισσότερα. Μέχρι να έρθει η ώρα που όλοι μαζί θα κληθούν να λογοδοτήσουν σε εκείνον που τους πληρώνει και που θα τους ρωτήσει γιατί εξέθεσαν τον ίδιο και την ΠΑΕ. Αυτήν που ανήκει στη σύζυγό του.

Το νέο παραμύθι που αναμεταδίδεται από τα ασπρόμαυρα «παπαγαλάκια» έχει την κουτοπονηριά – αλλά και την ίδια ανύπαρκτη αξιοπιστία – των προηγούμενων. Αφού, λένε, ήταν δεσμευτικό το πόρισμα της ΕΕΑ, τότε είναι δεσμευτική και η εισήγηση της κυρίας Παναγιώτας Σπανού. Τοποθέτηση επιπέδου «καθρεφτάκι», όπως λένε και τα μικρά παιδιά. Με την υποσημείωση πως ακόμα κι αυτά μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, αν μπεις στον κόπο να τους εξηγήσεις.

Έχει λοιπόν οποιαδήποτε σχέση το πόρισμα της ΕΕΑ με την εισήγηση της κυρίας Σπανού; Ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις εκδικάσεις του σκανδάλου πολυϊδιοκτησίας, Αλέξης Κούγιας, το εξήγησε με ακρίβεια στο FWS την Παρασκευή, λίγη ώρα μετα την επισημοποίηση της υπόθεσης:

«Καμία απολύτως. Η ΕΕΑ είναι μια ανεξάρτητη Αρχή που αποτελείται από ανθρώπους που πληρώνονται από το κράτος. Τα μέλη της Επιτροπής της Δεοντολογίας πληρώνονται από την ΕΠΟ, άρα η ΕΕΑ υπερέχει ως προς την ισχύ. Η κυρία Σπανού θα μπορούσε να έχει καλέσει και κάποιους μάρτυρες. Ξέρετε, είμαι ο βασικός μάρτυρας της συγκεκριμένης υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά δεν κλήθηκα».

Στο σημερινό φύλλο της Sportday ο Α. Κουγιας μπήκε ακόμα πιο βαθιά, αναλύοντας τον χαρακτήρα της εισήγησης και συνδέοντάς τη αναπόφευκτα με το τεράστιο σκάνδαλο ΠΑΟΚ – Ξανθης:

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η εισήγηση της κας Σπανού δεν είναι δεσμευτική. Απαγορεύεται από τον νόμο να είναι δεσμευτική. Δεν έχει καμία σχέση το πόρισμα της ΕΕΑ, που είναι δεσμευτικό εκ του νόμου και από τη νομολογία μέχρι σήμερα, με την εισήγηση της κας Σπανού, που εκ του νόμου δεν είναι δεσμευτική. Υπάρχει μία παρανόηση. Σκοπίμως κάποιοι ή από άγνοια, διότι υπάρχει άγνοια και των κανονισμών και τι λέει ο νόμος και τι λέει ο κώδικας της Επιτροπής Δεοντολογίας, θέλουν να παραπλανήσουν τον κόσμο για να ξεχαστεί το θέμα της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Επειδή όλοι από άγνοια ή ορισμένοι που λένε ότι τα ξέρουν όλα όπως ο κ. Θωμαΐδης, που λέει ότι ξέρει τα πάντα και οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι ξέρουν λιγότερα απ’ αυτόν και, κάνω παρένθεση – είχε ονειρευτεί να γίνει δικαστής, εισαγγελέας ή δικηγόρος, δεν τα κατάφερε και ζει σε παράκρουση – , όλοι αυτοί δεν λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση από καμία επιτροπή».

Έχουμε και λέμε: Η ΕΕΑ είναι ανεξάρτητη κρατική Αρχή. Τα πέντε μέλη της αποφάσισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία την ενοχή του ΠΑΟΚ με 4-1. Οι αποφάσεις της ΕΕΑ είναι δεσμευτικές, αφού είναι η μοναδική αρμόδια Αρχή που μπορεί να επιληφθεί θεμάτων πολυϊδιοκτησίας. Η ίδια η ΕΠΟ της εκχώρησε αυτή την εξουσία και την αναγνώρισε ανεπιφύλακτα, όταν η προσπάθεια για ουσιαστική νομιμοποίηση της πολυϊδιοκτησίας το περασμένο καλοκαίρι (με το περιβόητο άρθρο 30 που διαγράφηκε) έγινε αντιληπτή. Ακόμα και το δεδικασμένο της Κασσιόπης να μην υπήρχε, πάλι το ίδιο θα συνέβαινε.

Η κυρία Σπανού είναι μέλος μιας… μονομελούς ερευνητικής ομάδας που υπάγεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Δηλαδή, υπάλληλος μιας αθλητικής ομοσπονδίας από την οποία αμείβεται. Όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα να «αποφασίζει», αλλά όπως προκύπτει από τη δήλωση του Αλέξη Κούγια στο FWS, διαθέτει και μια… ελαστικότητα στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις έρευνές της. Δυστυχώς για τα παπαγαλάκια και ευτυχώς για τη δικαιοσύνη, οι δικαστές που θα κληθούν να ασχοληθούν με την υπόθεση, θα είναι σαφώς πιο σχολαστικοί.

Πρώτα απ’ όλα, δεν θα έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν απέξω έναν βασικό μάρτυρα όπως ο Αλέξης Κούγιας ή οποιονδήποτε άλλον θα μπορούσε να πει πράγματα «όχι επιθυμητά». Κυρίως όμως, δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια να αγνοηθούν οι… κωλοτούμπες που έγιναν απ’ όσους κλήθηκαν να καταθέσουν στο κανονικό δικαστήριο. Για παράδειγμα, η τελική κατάθεση του κυρίου Τάκη Φύσσα δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσα έλεγε λαλίστατος στους… καφέδες με ανακριτές και ερευνήτριες. Το ίδιο ισχύει και για τον κύριο Αλαφούζο που τον Φλεβάρη λοιδορήθηκε και εξυβρίστηκε απ’ όλους τους αντιολυμπιακούς μετά τα όσα κατέθεσε στην αίθουσα ενώπιον δικαστών. Σήμερα αποθεώνεται βεβαίως, αλλά τι τα θες τι τα γυρεύεις. Η Δευτέρα Συμμαχία (κατά το Δευτέρα Παρουσία) με τον Ιβάν Σαββίδη ήρθε μάλλον αργά.

Ο καθένας μπορεί να επιλέξει να ενημερώνεται απ’ όπου θέλει. Επίσης, μπορεί αντί ενημέρωσης να επιλέξει το παραμύθιασμα. Το κακό με το δεύτερο είναι πως όσο ευχάριστο μοιάζει στην αρχή, τόσο επώδυνο γίνεται στο τέλος. Εδώ στο FWS δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στην αλήθεια. Αν δε σας αρέσει να φύγετε, να πάτε αλλού, όπως έλεγε και ο γεράκος στην παλιά διαφήμιση…

 

1 Comment

1 Comment

  1. Τρελό Κουνέλι

    04/05/2020 12:57 at 12:57

    Δυστυχώς οι περισσότεροι οπαδοί δεν ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια. Ενδιαφέρονται μόνο για τα παραμύθια που είναι υπέρ της ομάδας τους. Για αυτό άλλωστε επικράτησε ο μύθος της “κακιάς 20ετίας Ολυμπιακού”, και ξαφνικά μάθαμε από “αντικειμενικά ΜΜΕ” που άλλα ανήκουν στον Ιβάν και άλλα στο Γιαννακόπουλο, πως ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει ποτέ καθαρό πρωτάθλημα στα χρονικά και όλα τα έκλεβε. Ναι τέτοια διαβάζουμε στα “αντικειμενικά ΜΜΕ”, χωρίς αποδείξεις ή έστω επαρκή στοιχεία φυσικά. Αλλά δεν ενδιαφέρουν τα στοιχεία τους αντιολυμπιακούς οπαδούς, τους ενδιαφέρει μόνο να γεμίζουν τη φαρέτρα τους με τοξικό δηλητήριο που να μπορούν να το εξαπολύουν σε ανίδεους οπαδούς του Ολυμπιακού και να τους κάνουν να νιώθουν άσχημα που “υποστηρίζουν το δυνάστη του ελληνικού ποδοσφαίρου”.

    Έχουμε φτάσει στη ΠΑΡΑΝΟΙΑ, να βγαίνουν δημοσιογράφοι ηλικιωμένοι όπως ο Γεωργίου, δεκαετίες στο κουρμπέτι, και με θράσος 1000 πιθήκων να λέει σε φίλους του Ολυμπιακού στο τηλέφωνο πως και να έχουν κάνει παρανομίες οι άλλοι οι Ολυμπιακοί δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν, γιατί αυτός φαντασιώνεται πως τα ίδια κάναμε κάποτε κι εμείς (χωρίς αποδείξεις). Και αντί να τον πεθαίνουν στο βρίσιμο που λέει τέτοιο πράγμα κατά της ελευθερίας του λόγου και της κοινής λογικής, να τον παίρνουν στα σοβαρά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top