19.3 C
Athens

Η ελληνική μπασκετική «παροικία» του Κατάρ

Το Κατάρ δεν έχει μεγάλη ιστορία και σημαντική φήμη όσον αφορά τον αθλητισμό, ούτε καν ανταγωνιστικό επίπεδο. το Μουντιάλ του 2022 αποτελεί μέχρι στιγμής το γεγονός που βάζει στον «αθλητικό χάρτη» το πλούσιο εμιράτο. Μπορεί να μη γνωρίζουμε πολλά για τον αθλητισμό του Κατάρ, όμως ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά το μπάσκετ συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα, καθώς πολλοί είναι οι προπονητές μπάσκετ από τη χώρα μας που αυτή τη στιγμή προπονούν ομάδες στο πρωτάθλημα μπάσκετ του Κατάρ.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο Σεΐχης Σαούντ Μπιν Αλ Θανί ο οποίος είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ του Κατάρ και της FIBA στην Ασία, προσπαθεί συστηματικά να ανεβάσει το επίπεδο του μπάσκετ στη χώρα του. Αυτό γίνεται τόσο με την έλευση σημαντικών προπονητών και παραγόντων στις ομάδες, όσο και με την έλευση καλών ξένων παικτών, παρότι υπάρχει περιορισμός τριών ξένων ανά ομάδα. Εκ των πραγμάτων σε μία χώρα πληθυσμού κάτω του ενός εκατομμυρίου, μία τέτοια προσπάθεια είναι δύσκολο να ευοδωθεί, τουλάχιστον εμπορικά, όμως το οικονομικό δεν αποτελεί το κύριο μέλημά του ανεξάρτητου εμιράτου, όπου υπάρχει άφθονος πλούτος από τα κοιτάσματα πετρελαίου. Το πρωτάθλημα έχει αυτή τη στιγμή πολύ καλή οργάνωση και ικανοποιητικές εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στις ομάδες και με τις κινήσεις αυτές το επίπεδο του πρωταθλήματος ανεβαίνει μέρα με την ημέρα.

Η ζήτηση για Έλληνες προπονητές ξεκίνησε το 2013 με αποτέλεσμα πλήθος από προπονητές να ταξιδέψουν τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ για να λάβουν πόστο είτε στην Εθνική Ομάδα, είτε σε κάποιον από τους εννέα συλλόγους που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας. Για τις ομάδες του Κατάρ μπορούμε να πούμε μεταφορικά ότι είναι σαν να κέρδισαν το λαχείο, παρότι τα τυχερά παιχνίδια και οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές θα αργήσουν πολύ να φτάσουν εκεί λόγω της κακής σχέσης της μουσουλμανικής αυτής χώρας με τον τζόγο. Τουλάχιστον επίσημα…

Για τα δεδομένα της δυναμικότητας του πρωταθλήματος, το γεγονός πως έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τόσο έμπειρων και επιτυχημένων προπονητών, από μία προηγμένη μπασκετικά χώρα όπως η Ελλάδα, είναι σίγουρα ιδιαίτερα σημαντικό. Βέβαια, έχουν φροντίσει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και άλλων ξένων καλών προπονητών με τα “πετροδόλαρα”, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν σημαντικό κίνητρο.

Στο Κατάρ αυτή τη στιγμή προπονούν ομάδες ο Παναγιώτης Φωτεινάκης, ο Βασίλης Μπρατσιάκος, ο Φώτης Τακιανός, ο Αντώνης Δούκας και ο Κύπριος Παναγιώτης Γιανναράς. Μέχρι πρόσφατα προπονητής της Αλ Σαντ ήταν και ο Μάνος Μανουσέλης, ο οποίος συνεχίζει την προπονητική του καριέρα στην Κίνα και αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Μπρατσιάκο. Επίσης, συνεργάτης του Έλληνα κόουτς είναι ακόμη ένας Έλληνας, ο Γιάννης Δαμαλής. Από πάγκους ομάδων του Κατάρ έχουν περάσει επίσης τα τελευταία χρόνια οι Βασίλης Φραγκιάς, Στέργιος Κουφός και Θανάσης Γιαπλές,

Άλλος ένας Έλληνας, ο Τάσος Μαγούλας είναι αυτή τη στιγμή ο διευθυντής των εθνικών ομάδων μπάσκετ του Κατάρ, για θέση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ γυμναστής της εθνικής ομάδας του εμιράτου είναι ο Βασίλης Μητσόπουλος.

Είναι σημαντικό τέλος να αναφερθεί το γεγονός πως υπάρχει μία αξιόλογη ελληνική κοινότητα στο Κατάρ, που έχει μεταναστεύσει στο Κατάρ με σκοπό την εργασία. Υπολογίζεται μάλιστα πως η ελληνική αυτή κοινότητα φτάνει περίπου τα 5.000 άτομα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς