12.1 C
Athens

Η επικύρωση της Ολιστικής Μελέτης, ο CEO και τα «ζόρικα κόλπα» της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ…

Ο Χρήστος Υφαντής επισημαίνει τις δυο καινοτομίες της Ο.Μ. που καλείται να επικυρώσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, αλλά και το παρασκήνιο προκειμένου η τελευταία να βάλει χέρι στη σύνθεση της νέας ΚΕΔ

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Με το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ να έχει ήδη εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση στις 27.08.2021 και να περιλαμβάνει στις διατάξεις του τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης για μια σειρά σημαντικών θεμάτων η προσοχή όλων στο Πάρκο Γουδή (και εκτός αυτού) στρέφεται στις πολιτικές και οργανωτικές εκκρεμότητες που προέκυψαν από τη διαδικασία.

Όταν αυτές ολοκληρωθούν με ένα πολιτικά ορθολογικό και οργανωτικά αποδεκτό τρόπο, τότε θα μπορεί να ειπωθεί με αρκετή ασφάλεια πως το πρώτο βήμα προς την «ελευθερία» συντελέστηκε και πως το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να ξεκινήσει να ετοιμάζεται για τα επόμενα.

Τα κενά στη διαδικασία που σημειώνονται έχουν μια σημαντική πολιτική διάσταση, καθώς είναι αρκετά πιθανό (και εύκολο) παράγοντες εντός του «Πάρκου» για λόγους ιδίου οφέλους να επιχειρήσουν να διεμβολίσουν τις νέες διατάξεις, να αλλάξουν τον χαρακτήρα τους, να μειώσουν τη δυναμική τους και να τις εγκλωβίσουν στη δική τους στοιχηματζίδικη λογική.

Επείγει, λοιπόν, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ενεργειών που θα ακολουθήσουν την αρχική έγκριση του νέου Καταστατικού, για να είναι βέβαιη η Ομοσπονδία πως «αυτό που ψηφίστηκε, αυτό και θα ισχύσει» και όχι κάποιο κακέκτυπο του.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν:

α. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ πρέπει να λάβει γνώση και να επικυρώσει το τελικό κείμενο του νέου Καταστατικού που θα συνταχθεί με την ευθύνη της Νομικής Υπηρεσίας και οδηγό τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, ώστε αυτό όταν κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο Αθηνών να διαθέτει την πολιτική και γραμματική επικύρωση της διοίκησης της ΕΠΟ.

β. Στη διαδικασία αυτής της απαραίτητης πολιτικής επικύρωσης του κειμένου ειδική επιμέλεια χρειάζεται να επιδειχθεί σε δύο άρθρα του. Πρώτο, το άρθρο που αναφέρεται στη σύνθεση, τι αρμοδιότητες και τις λειτουργίες της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (είναι, έτσι ή αλλιώς, η κορυφαία αλλαγή) και δεύτερο, σε αυτό που αναφέρεται στις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Διευθυντή (CEO) και την εποπτεία που θα του ασκούν ο Πρόεδρος της ΕΠΟ και η Εκτελεστική Επιτροπή.

Η διαδικασία αυτή χρειάζεται να ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ώστε το σχέδιο του νέου καταστατικού να υποβληθεί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών προς έγκριση και να ξεκινήσει, μετά την έγκριση του, να εξελίσσεται η νέα εποχή στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Ταυτόχρονα, σε χρόνο και με διαδικασίες παράλληλες η ΕΠΟ θα χρειαστεί να αποφασίσει πως θα χειριστεί το μέγα θέμα της επιλογής του νέου Εκτελεστικού Διευθυντή (CEO), στην ελεγχόμενη εξουσία του οποίου θα μεταφέρει τις ευθύνες για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Η θέση και οι αρμοδιότητες που τη συνοδεύουν είναι κομβική, στην ουσία με τη θεσμοθέτηση της ανατρέπεται σε μεγάλο βαθμό η παραδοσιακή λειτουργία της Ομοσπονδίας, προκύπτουν νέες δομές εξουσίας, παρουσιάζονται νέα πρόσωπα και ανακατανέμεται η διοικητική πίτα έτσι όπως έως τώρα είναι γνωστή.

Για την ίδια τη θέση του CEO η Ολιστική Μελέτη καταγράφει ένα συγκεκριμένο προσοντολόγιο, η υλοποίηση του οποίου οδηγεί αναγκαστικά σε επιλογή προσώπων με επιστημονικές εξειδικεύσεις κατά πολύ ευρύτερες άλλων που σήμερα παίζουν ή επιχειρούν να παίξουν αυτό τον ρόλο έλκοντας την εξουσία τους από πρόσωπα και συμφέροντα εκτός ΕΠΟ, όχι πάντα αδιαμφισβήτητης καθαρότητας και επάρκειας.

Ο νέος CEO της ΕΠΟ είναι λογικό να σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή, άρα χρειάζεται και η διαδικασία επιλογής του να είναι ανοιχτή, δημόσια και σαφής, να υπακούει σε κανόνες τις αγοράς και να υπερασπίζεται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν (αυτό πρέπει να γίνει) την ΕΠΟ στην απόφαση να προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση για την κάλυψη της θέσης, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο τόσο τις πάγιες απαιτήσεις της FIFA και της UEFA (έως τώρα οι αρμόδιοι κάνουν το παγώνι στις απαιτήσεις αυτές των διεθνών ομοσπονδιών κι εξακολουθούν να εισάγουν θέματα προσλήψεων στην ενότητα «Διάφορα» στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής), όσο και τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

Δεν είναι δε καθόλου άσχημη η ιδέα η Ομοσπονδία να αναθέσει σε ένα μεγάλο ιδιωτικό οίκο επιλογής προσωπικού να αξιολογήσει τα βιογραφικά που θα υποβληθούν και να προτείνει τις καταλληλότερες υποψηφιότητες. Αντίθετα, θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς την εξυγίανση της (την πραγματική αυτή τη φορά κι όχι τη μαϊμού των Γραμμενοψεκασμένων).

Υ.Γ. Α, και κάτι τελευταίο! Στο περιθώριο όλου αυτού του κανονικού εξυγιαντικού πανηγυριού που θα εισέλθει η ΕΠΟ, η συμπλήρωση της ΚΕΔ/ΕΠΟ με τους τρεις Έλληνες, στους οποίους ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έχει ήδη καταλήξει, θα πρέπει να παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Άγγλου επικεφαλής της ΚΕΔ.

Κάθε απόπειρα να μεταφερθεί η ευθύνη για την απόφαση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και μάλιστα χωρίς να ληφθεί υπόψη η αξιολόγηση των υποψηφίων από τον Κλάτενμπεργκ (κάποιοι παλεύουν σκληρά για να κάνουν πραγματικότητα την εκδοχή αυτή) οδηγεί εκ του ασφαλούς σε «κόλπα ζόρικα», όχι από αυτά «που κάνουν στις Ινδίες» αλλά στη Γλυφάδα…

Καλή επιτυχία και καλό αποκαλόκαιρο…

Κλάτενμπεργκ, το αξεπέραστο εμπόδιο για την παλιοπαρέα που κάνει κουμάντο στην ΕΠΟ

Ο Χρήστος Υφαντής αποτυπώνει την αγωνία που επικρατεί πίσω από τις φυλλωσιές ευκαλύπτων του Πάρκου Γουδή για το αν θα «πιεστεί» αποτελεσματικά ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ προκειμένου να αποχωρήσει, αφήνοντας την ΚΕΔ στα χέρια των τροβαδούρων της εξυγίανσης

Ζαχαριάδης: Αδικούνται οι Έλληνες διαιτητές, δεν με σεβάστηκε ο Κλάτενμπεργκ

Τα βέλη του κατά του Μαρκ Κλάτενμπεργκ έριξε για άλλη μια φορά ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης. Ο Έλληνας πρώην ρέφερι αποφάσισε να «κρεμάσει» τη σφυρίχτρα του...

Οι σκέψεις για την επόμενη ημέρα στον πάγκο της εθνικής: Από τον Βαλβέρδε μέχρι την επιστροφή του Σάντος

Ο Φαν'τ Σιπ αποχώρησε ως αποτυχημένος από τον πάγκο της γαλανόλευκης, που αναζητά την σταθερότητα στην άκρη του πάγκου από εποχές Ρεχάγκελ - Σάντος και δεν αποκλείεται να κάνει στροφή στο παρελθόν ενόψει του επόμενου κεφαλαίου

Βόλος: Ο Αμπασκάλ έφερε κάτι νέο, αλλά η Super League έχει συνηθίσει στα παλιά…

Ο Ισπανός τεχνικός μπορεί να μην ήταν έτοιμος, αλλά σίγουρα ήταν αρκετός για το επίπεδο της Super League που του έδειξε το σκληρό και άδικο της πρόσωπο γυρνώντας την πλάτη στην εξέλιξη

Τελικά ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα έδρας!

Η δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στην Euroleague κλείνει τα στόματα σε όσους κινδυνολογούσαν και δείχνει την πραγματική του δυναμική φέτος!

Και ο Θρύλος έχει 9: Η ομάδα που στύβει σα λεμονόκουπα τη Euroleague!

Ο Γιώργος Χαλάς γράφει για την ομάδα που ήθελε να κλείσει στόματα μετά την ήττα από τον ΠΑΟ και τελικά τα άνοιξε τόσο πολύ - σε Μιλάνο και Καζάν - που τα σαγόνια ακούμπησαν στο πάτωμα