16.8 C
Athens

Η ΕΠΟ παρουσίασε εφαρμογή για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Η ΕΠΟ παρουσίασε σήμερα (13/5) το app που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις FIFA-UEFA και την «sportradar» με σκοπό την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα application για εμπιστευτικές και ανώνυμες αναφορές, που έχει την ονομασία «HFF Integrity» ή «HFF Ακεραιότητα» και υπάρχει διαθέσιμο για «κατέβασμα» σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των smartphones.

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Sportradar στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία της ακεραιότητας στο ποδόσφαιρο και σε εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης της «Μελέτης για το Eλληνικό Ποδόσφαιρο» των FIFA και UEFA.

Την εκδήλωση-παρουσίαση της εφαρμογής, τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος καλεσμένων από διάφορους τομείς του αθλήματος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, όπως ο Ένιο Μποβολέντα (Επικεφαλής Ακεραιότητας της FIFA), ο Άντζελο Ρηγόπουλος (Διευθυντής Ακεραιότητας και Πειθαρχικής Υπηρεσίας της UEFA), ο Αντρέας Κράνιχ (Διευθύνων Σύμβουλος Υπηρεσιών Ακεραιότητας της Sportradar), ο Αλέξανδρος Γεροντικός (Διευθυντής Δυτικής Ευρώπης Sportradar), ο Γιώργος Μαυρωτάς (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πρόεδρος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας), η Διονυσία Μπιτζούνη (Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της Ε.Π.Ο.), μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. και άλλων Πειθαρχικών Οργάνων της Ομοσπονδίας, ο διευθυντής του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και εκπρόσωποι του ΠΣΑΠΠ. Την Ε.Π.Ο. εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, ο Acting CEO Ιάκωβος Φιλιππούσης και ο Διευθυντής Ακεραιότητας Δημήτρης Δαβάκης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Δημητρίου είπε πως, «η Ε.Π.Ο. πιστή στις αρχές της, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια που αποτελεί ένα ακόμη όπλο στον διαρκή αγώνα μας απέναντι στις προσπάθειες αλλοίωσης των αποτελεσμάτων. Είναι μια ακόμα πρόβλεψη της ολιστικής μελέτης που υλοποιούμε και είναι βήματα εκσυγχρονισμού και προόδου που μας ικανοποιούν».

Ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ Ιάκωβος Φιλιππούσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την Ε.Π.Ο. και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, μια εξέλιξη στον πιο ευαίσθητο τομέα, την ακεραιότητα. Οφείλουμε να πρωτοστατούμε στην καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων. Πρόκειται για μια εφαρμογή για τα smartphones όμοια με αυτές που χρησιμοποιούν FIFA και UEFA, ενώ χρησιμοποιείται και από τη γερμανική λίγκα. Επικοινωνούμε έτσι με τους νέους που χρησιμοποιούν smartphones και εφαρμογές. Δίνουμε τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να ξεφύγουν από τον κίνδυνο σε περίπτωση που προσεγγιστούν με σκοπό τη χειραγώγηση.

Στη χρήση της εφαρμογής ισχύει ένα καθεστώς απόλυτης εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας. Οι αποδέκτες είναι μόνο τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. Τακτικοί δικαστές με αυξημένο κύρος και γνώσεις, που έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα να διερευνήσουν αυτές τις υποθέσεις. Είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα να επεξεργαστούν και διερευνήσουν τις πληροφορίες.

Σήμερα η Ε.Π.Ο. αποκαθιστά μια αβελτηρία πολλών ετών, ενώ εκπληρώνουμε ακόμη μία δέσμευση απέναντι στις συστάσεις των FIFA/UEFA. Και απευθύνομαι και στον κύριο Μαυρωτά για να πω πως για να είμαστε όλοι αποτελεσματικοί πρέπει όλοι να συνεργαστούμε. Το ποδόσφαιρο δεν αρκεί από μόνο του, αλλά και η πολιτεία δεν μπορεί χωρίς το ποδόσφαιρο που έχει σε διεθνές επίπεδο την απαραίτητη τεχνογνωσία. Και με την ευκαιρία σας παρακαλώ να ενεργοποιήσετε και την steering committee που έχει αδρανήσει.

Η UEFA ακολουθεί σκληρή πολιτική, μηδενικής ανοχής απέναντι στο φαινόμενο. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ ανακοινώθηκε και αύξηση της χρηματοδότησής της για τέτοια θέματα. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον αγώνα και έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που θα χειριστούν τις πληροφορίες. Θα κλείσω με αυτό που είπε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν: “Το ποδόσφαιρο θα είναι ο νικητής”».

Ο Ένιο Μποβολέντα τόνισε στην ομιλία του: «Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά το λανσάρισμα αυτής της εφαρμογής από την Ε.Π.Ο. Προσπαθούμε να ήμαστε το παράδειγμα και πρώτοι δημιουργούμε μηχανισμούς αναφοράς. Είναι ηθική υποχρέωση αλλά και νομική υποχρέωση. Είναι καθήκον όλων μας να αναφέρουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης αγώνων. Η Ε.Π.Ο. έχει από σήμερα ένα ακόμη όπλο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η αναφορά γίνεται ανωνύμως γιατί πρέπει να προστατεύσουμε εκείνους που φοβούνται για την ασφάλειά τους όταν κάνουν μια τέτοια αναφορά. Δεν είναι όλες οι εκθέσεις επαρκείς για να ξεκινήσουμε μια έρευνα. Αλλά μεταξύ όλων αυτών των αναφορών και τον σωστό έλεγχο μπορεί να προκύψουν πολύτιμες πληροφορίες

Αυτή η εφαρμογή είναι η απόδειξη ότι η Ε.Π.Ο. δουλεύει προς την σωστή κατεύθυνση και θέλω να την συγχαρώ για αυτή την ενέργεια».

Ο κ. Ρηγόπουλος υπογράμμισε από την πλευρά του: «Δεν είναι εύκολο να εξαλείψουμε το φαινόμενο αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Είναι ένας πραγματικός αγώνας. Πόσοι θέλετε να πληρώσετε εισιτήριο για να δείτε έναν αγώνα ενώ ξέρετε το αποτέλεσμα από πριν; Πλέον θα μπορείτε να υποβάλετε μια αναφορά. Η Ελλάδα και η ΕΠΟ έχουν κάνει κάποια βήματα. Μία από τις συστάσεις της UEFA ήταν αυτή η εφαρμογή και σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα. Όχι, δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα αλλά δίνει επιπρόσθετα στοιχεία για να διερευνηθεί μια υπόθεση. Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα έχουμε αποτελέσματα. Είναι ακόμα ένα βήμα για την καταπολέμηση της χειραγώγησης».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

 

Επίσημη καταγγελία της ΠΑΕ Άρης στην UEFA εις βάρος του υπεύθυνου αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ

Η ΠΑΕ Άρης καταγγέλλει τον υπεύθυνο αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, κ. Σαράκη στην UEFA για δόλια συμπεριφορά και μη διαφανή συμπεριφορά, ενώ η επιστολή της...

Επίσημη κρούση του Άρη σε Λοντίγκιν, ποιες οι σκέψεις του Ρώσου κίπερ

Ο Άρης λίγο μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου και την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου στο χορτάρι (εξωγηπεδικά η ΕΠΟ επιχειρεί νέο σχέδιο εξόντωσης...

ΑΕΚ: Παρελθόν μετά από 7 χρόνια ο Σιμόες

Παρελθόν από την ΑΕΚ αποτελεί ο Αντρέ Σιμόες. Ο Πορτογάλος μέσος δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Ένωση (ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι)...

Ο Δ. Γιαννακόπουλος βλέπει Final Four και εντόπισε «95-5 διαιτησία» υπέρ του Ολυμπιακού (pic)

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπορεί να δηλώνει αποστασιοποιημένος από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου αποστασιοποιημένος από τον... Ολυμπιακό! Έχοντας...

Ολυμπιακός: Με τα πλεονεκτήματά του στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί όλα τα μέλη της περιφέρειας στον ευρωπαϊκό ημιτελικό με την Αναντολού Εφές και να παρουσιάσει όλα τα αγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει δείξει σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν

Η ανακύκλωση σε μια άδεια δεξαμενή και ο μονόδρομος των πέντε ξένων

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για την παλινωδία στο ζήτημα της αύξησης των ξένων στη Volley League και καταγράφει τα επιδερμικά επιχειρήματα της ΕΟΠΕ που αδιαφορεί για το πραγματικό πρόβλημα: αυτό της ανακύκλωσης των Ελλήνων