23.5 C
Athens

Η ερυθρόλευκη πλημμύρα και η τρύπα στον Άγιο Θωμά

Ο Ανδρέας Καταχανάς αναλύει όσα είδε στη δίκαιη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στο Ρέντη και αναδεικνύει παίκτες κλειδιά των δύο ημιτελικών του Λιγκ Καπ.

 

Με μπόλικα «αν» μας άφησαν οι δύο ημιτελικοί του Λιγκ Καπ: Αν έπαιζαν οι Κουβανοί; Αν δεν ήταν τραυματίας ο Μπούτος και αν αντί του Σωτηρίου έπαιζε ο Ιλίνιχ διαγώνιος; Αν δεν έμπαζε νερά το κλειστό του Αγίου Θωμά και αν o Στερν έπαιζε καλύτερα;

Η αλήθεια είναι πως ως διοργάνωση το Λιγκ Καπ έχει υποβαθμιστεί από την ίδια τη λίγκα. Είναι ένα εσωτερικό τουρνουά με ένα τρόπαιο μικρής σημασίας το οποίο μπορεί να γλυκάνει τη σεζόν μιας ομάδας που δεν είναι συνηθισμένη σε τίτλους, ή να προσφέρει ενδιαφέροντα παιχνίδια.

ΣΕ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ

Ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ τα είχαν ξαναπεί στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και συγκριτικά με εκείνο το ματς δε συνέβη κάτι που να μας κάνει σοφότερους. Οι Ερυθρόλευκοι με φόρα από τη Σύρο και ξεκινώντας από το σέρβις βρήκαν ρυθμό και χάλασαν την υποδοχή του των φιλοξενούμενων.

Στο… άψε σβήσε καθάρισαν το ντέρμπι στο Ρέντη και θέλουν δύο σετ στην Πυλαία για την πρόκριση στους τελικούς. Ο ανεβασμένος Γκέργκι και ο εκρηκτικός Χουσάι «πυροβολούσαν» από το σέρβις και ο Βουλκίδης άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ο νεαρός κεντρικός όπως και όλοι οι συμπαίκτες του (με εξαίρεση τον Τερβαπόρτι) έχει jump speed σέρβις και είναι εκπληκτική περίπτωση Έλληνα σε αυτή τη θέση και σε αυτή την ηλίκια.

Το σέρβις του Ολυμπιακού τρομάζει. Αν του βγει σε ένα ματς -όπως συνέβη στη Σύρο- τότε δύσκολα σταματιέται, όσο καλή κι αν είναι η αντίπαλη υποδοχή. Γρήγορα στήνεται και το μπλοκ, ενώ να προσθέσουμε πως ήδη παρατηρείται βελτίωση στο κομμάτι της κόντρα μπάλας. Ναι, οι Ερυθρόλευκοι δεν είναι στο 100% ακόμα, ναι, ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια γίνεται ομάδα με προσθήκες τον χειμώνα, όσον αφορά στα δύο πρώτα ματς, όμως, η διαφορά των δύο ομάδων τόσο σε υποδοχή όσο και σε επίθεση (47-29) ήταν τεράστια.

Για τους φιλοξενούμενους, ο Μπούτος ήταν τραυματίας και ο Σωτηρίου έπαιξε εκ νέου διαγώνιος. Στην πρεμιέρα όπως παραδέχθηκε ο Δεληκώστας, ο στόχος ήταν ο Σωτηρίου να βοηθήσει στο μπλοκ. Εδώ άλλη επιλογή δεν υπήρχε, εκτός αν ο Ιλίνιχ έπαιζε εκείνος μπροστά και ο Έλληνας ακραίος μετατοπιζόταν στη φυσική του θέση. Εδώ που τα λέμε έχει μια λογική, αλλά και πάλι μιλάμε για πειράματα.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Ο ΙΛΙΝΙΧ

Ο Ρώσος θεωρήθηκε… βόμβα του καλοκαιριού. Αυτή τη στιγμή απέχει πολύ από το να γίνει ένας παίκτης που μπορείς να στηριχθείς απολύτως πάνω του. Στο Ρέντη έπιασε με το ζόρι 10 πόντους, είχε το απογοητευτικό 9/21 επιθέσεις και η υποδοχή του ήταν ακόμα χειρότερη στην πίεση που δέχθηκε.

Τα τελευταία χρόνια η πορεία του είναι καθοδική. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσαρμοστεί και -στα δικά μου μάτια- δεν αποκλείεται αν συνεχίσει έτσι να «αναγκάσει» τον ΠΑΟΚ εκτός από ξένο διαγώνιο και κεντρικό (κινήσεις απαραίτητες για να ξεκινήσει να κοιτά στα μάτια τον Ολυμπιακό) να τσεκάρει στην αγορά και για ακραίο.

Τη δεδομένη περίοδο και βάσει των όσων είδαμε, παίκτης στον ΠΑΟΚ να προβληματίσει έστω και στο ελάχιστο την υποδοχή του Ολυμπιακού δεν υπάρχει. Συν τοις άλλοις, οι Ερυθρόλευκοι έχουν την ευλογία να διαθέτουν πάγκο με Κουμεντάκη, Ριζόπουλο, Ασπιώτη και Ανδρεάδη. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πληρώνει το γεγονός πως αποφάσισε να στηριχθεί σε δύο απείθαρχους Κουβανούς, ωστόσο επειδή μιλάμε για βόλεϊ θα έχει τη δυνατότητα μέσα στο επόμενο διάστημα να στήσει εκ νέου ομάδα για να κοντράρει έναν Ολυμπιακό που όσο περνάει ο καιρός θα έχει και μεγαλύτερη ομοιογένεια.

ΡΑΠΤΗΣ – ΣΤΕΡΝ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ… ΑΣΟ

Ωραίο βόλεϊ είδαμε στον Άγιο Θωμά. Αποδείχθηκε πως Παναθηναϊκός και Φοίνικας έχουν μικρές διαφορές (το παραδέχθηκε και ο Δ. Ανδρεόπουλος), με τους Πράσινους να έχουν κόντρα στους Συριανούς ένα… όπλο που έμεινε ανενεργό στο πρώτο ματς των δύο ομάδων.

ΡΑΠΤΗΣ

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Ράπτη που είχε 20 πόντους και μπόρεσε να καλύψει το… κενό που άφηνε σε κάποια διαστήματα επιθετικά ο Στάροβιτς. Ο Σέρβος δεν έκανε καλό ματς, αλλά για καλή τύχη του Παναθηναϊκού, τόσο ο Ράπτης όσο και ο Ρανγκέλ χάλασαν την υποδοχή του Φοίνικα και το… μυαλό του Στερν.

Ο Σλοβένος ακραίος για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι μετά από αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό έκανε λάθη σε κρίσιμα σημεία (πιαστό στο δεύτερο σετ), είχε 25% στην υποδοχή και δεν κατάφερε να βρει ρυθμό επιθετικά, αφού το μπλοκ των γηπεδούχων προσαρμοζόταν συχνά επάνω του. Ο Στερν έκανε προσπάθεια να πάρει τις περισσότερες κρίσιμες επιθέσεις και το παιχνίδι των Συριανών έγινε προβλέψιμο. Σε αυτό το κομμάτι δεν βοήθησε ο Μπουτσούγιεβιτς, αλλά να δώσουμε credits στον Νίκο Μήλη που έκανε σπουδαία δουλειά στην επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός είχε την υπεροχή και στο μπλοκ (17) χάρη στο οποίο έσπασε πολλές μπάλες και χτύπησε στην κόντρα. Καλό ματς και από τον Ζήση που έβγαλε εξαιρετικές άμυνες σε δύσκολες φάσεις. Σε γενικές γραμμές τα λάθη των Πράσινων ήταν μετρημένα σε αντίθεση με αυτά του Φοίνικα που είχε σε κακή μέρα επιθετικά και τον Στοΐλοβιτς. Ξανά -όπως και κόντρα στον Ολυμπιακό στο δεύτερο σετ- οι φιλοξενούμενοι χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο που έχασαν το τρίτο σετ μέσα από τα χέρια τους.

Το θετικό είναι πως το ματς τελείωσε. Είχε την πλάκα του στην αρχή όταν το ματς διεκόπη επειδή έπιασε καταιγίδα κι έμπαινε νερό από την οροφή (δεν έμπαζε μόνο η υποδοχή του Φοίνικα), ε, στο τέταρτο σετ δεν ήταν εικόνα αυτή. Θα είχε λογική να γίνεται όλο αυτό μόνο αν ακολουθούσε γενική καθαριότητα στο παρκέ για να στρωθούν χαλιά όπως στα σπίτια τον χειμώνα. Τι άλλο θα δούμε πια…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς