ΝΙΚΟΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Η FIFA βάζει ΠΔΕ στην ΕΠΟ, τελειώνουν ο Γραμμένος και η παρέα του

Δεν βγαίνουν τα πλέι οφ με τη σημερινή διοίκηση Γραμμένου, ενώ ο εκλογικός ρόλος των ΕΠΣ θα υποβαθμιστεί

Προς την έξοδο από την ΕΠΟ οδηγούνται ο Βαγγέλης Γραμμένος και η παρέα του. Η FIFA δεν περίμενε την επιστολή του Ολυμπιακού για να προβληματιστεί και να πάρει τις αποφάσεις της. Βλέπει μια Ομοσπονδία να καταρρέει οικονομικά με το πάρτι που γίνεται, μια Ομοσπονδία που μετέτρεψε την γιορτή του ποδοσφαίρου τον τελικό κυπέλλου σε… μάχη καλεσμένων μπράβων, μια Ομοσπονδία που έχει μόλις έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη πριν φύγει ο Οκτώβριος, μια Ομοσπονδία που έμεινε εκτός του μεγάλου ποδοσφαιρικού ραντεβού του EURO 2020, μια Ομοσπονδία όπου στο σύνολό τους οι ομάδες καταγγέλλουν τη διαιτησία, μια Ομοσπονδία που περιμένει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να εγκαταστήσει το VAR και καταφέρνει να το απαξιώσει, μια Ομοσπονδία όπου διαφοροποιούνται οι κανονισμοί υπέρ των παραβατικών συμπεριφορών, μια Ομοσπονδία όπου δεν λείπουν οι ύποπτοι για χειραγώγηση αγώνες….

Η Διεθνής Συνομοσπονδία έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει στον διορισμό νέας ΠΔΕ, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα να οδεύσει προς την εξυγίανση. Η συνταγή που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε αποτυχημένη και αυτό σχετίζεται τόσο με τα πρόσωπα όσο και με τη διάρθρωση του εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ.

Αιχμή του δόρατος της νέας τάξης πραγμάτων είναι η αποδυνάμωση του ρόλου των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η FIFA είναι σε πλήρη γνώση για τα όσα γίνονται στις εκλογές των ΕΠΣ όχι για λόγους τοπικούς, αλλά προκειμένου να υπάρχει το πάνω χέρι στην Ομοσπονδία. Η συνταγή λοιπόν θα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η επιτροπεία ναι μεν δεν αμφισβητήθηκε, αλλά κατά γενική ομολογία απέτυχε.

Τον Ιούλιο του 2017 ο μέχρι τότε πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) της ΕΠΟ Γιάννης Δρόσος έκανε τον απολογισμό του, παράλληλα με αποκαλύψεις, ενόψει των εκλογών που θ΄ ακολουθούσαν. Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε κάποια από αυτά που είχε δηλώσει:

«Με τοποθέτησε η FIFA, οποία και προσδιόρισε αυτή μόνο τη σύνθεση, τα αντικείμενα και την έκταση της εντολής της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) της ΕΠΟ, η οποία, δεν περιείχε και ως σήμερα δεν περιέχει τη διαιτησία. Το θέμα αυτό το κράτησε αποκλειστικά η ίδια.

Τα πολλά εκατομμύρια που εισέρρευσαν μετά το θρίαμβο του EURO 2004, αντί να γίνουν το ισχυρό θεμέλιο για την αθλητική και οικονομική άνθηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγιναν τροφή ενός σκοτεινού καθεστώτος ασύστολης ρέμουλας. Η ΕΠΟ, αντί να μαζεύει τα χρυσά αυγά, άφησε τους ιεροφάντες της να φάνε την κότα, και τώρα για να βγουν οι μισθοί στο τέλος του μήνα ξερνάει και τα πούπουλα… Είναι ανήθικο να ζητούμε από τον δοκιμαζόμενο Έλληνα φορολογούμενο να πληρώσει τις σπατάλες και τις ρέμουλες του ποδοσφαίρου.

Με τη συμβολή του Ζήση Βρύζα, αφήνουμε την Εθνική Ελλάδας σε εσωτερική συνοχή, αγωνιστική ακμή και πορεία πρόκρισης για το Μουντιάλ Μόσχας, με τακτοποιημένα τα πράγματα, χωρίς παρεμβάσεις στο λαμπρό έργο του Σκίμπε και τους ποδοσφαιριστές ενωμένους. Χωρίς ούτε μία ήττα κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Ανοίξαμε τις πληγές της Ομοσπονδίας, μεγάλες και μικρές. Όχι μόνο τα οικονομικά σκάνδαλα. Ανοίξαμε με συστηματικό τρόπο το τεράστιο θέμα με τα ύποπτα για στήσιμο παιχνίδια και οι λεπτομερείς επεξεργασίες μας στάλθηκαν στις αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Δεν κρυφτήκαμε από τα προβλήματα, ούτε τα κρύψαμε».

Δύο και πλέον χρόνια αργότερα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Το μόνο θετικό που έγινε είναι η διαφοροποίηση στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Η θέσπιση των πλέι οφ και πλέι άουτ, έδωσε ενδιαφέρον παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των ομάδων, όμως αν και βρισκόμαστε στην αρχή, στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει.

Οι αξιωματούχοι της FIFA έχουν πλέον την πεποίθηση ότι… έτσι δεν βγαίνει το πρωτάθλημα. Μπροστά στο φόβο να υπάρξουν χειρότερα, θα πάρουν πρωτοβουλίες ώστε η κατάσταση ν΄ αποφορτιστεί καθώς αντιλαμβάνονται πως τα πλέι οφ δεν μπορούν να γίνουν με τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top