16.7 C
Athens

Η φωτιά στο Μάτι και η σωτηρία του στην Κρήτη από βέβαιο πνιγμό

Το άλλο πρόσωπο του Στέφανου Τσιτσιπά • Ο 20χρονος πρωταθλητής του τένις που πήρε τον πρώτο του τίτλο στη Στοκχόλμη έβγαλε ήδη 2,5 εκ. ευρώ 

Μπήκε ξαφνικά στη ζωή των Ελλήνων πριν από λίγους μήνες. Μέχρι τότε λίγοι γνώριζαν τον Στέφανο Τσιτσιπά. Το 20χρονο παλικάρι (γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998) που μεγαλουργεί στον χώρο του τένις και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βλέποντας στο μέλλον μόνο την κορυφή. Ο Στέφανος κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του σε διοργάνωση ATP στα κορτ της Σουηδίας.

Ο πρωταθλητής μας χρειάστηκε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά για να φτάσει στην τεράστια νίκη επί του Λετονού Έρνεστς Γκούλμπις, ο οποίος είναι Νο 145 στον κόσμο, επικρατώντας με 6-4, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο σετ. Και το κατάφερε, παίζοντας με συγκέντρωση και ωριμότητα, πετυχαίνοντας break σε κρίσιμα σημεία των δύο σετ.

Η συμμετοχή του σε άλλους δύο τελικούς μέσα στο 2018 έδειχνε ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και η ώρα που θα κατακτούσε ένα τρόπαιο στο τένις. Άλλωστε, μέσα στη χρονιά είχε ρεκόρ 39-15 και δικαίως πανηγύρισε αυτόν τον τίτλο και μάλιστα επί εντός αντιπάλου, ο οποίος βρέθηκε στο παρελθόν στο Top 10 και ήταν αήττητος μέχρι σήμερα σε τελικούς.
Συγκινητική και η ανάρτηση του 20χρονου αθλητή στο instagram με το τρόπαιο στα ύψη! «Αυτές είναι στιγμές για τις οποίες όλοι ζούμε!», έγραψε στη λεζάντα.

Ο άλλος Στέφανος
Έχει δείξει από πολύ νωρίς τις κοινωνικές ανησυχίες του με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κινητοποίησή του για τους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και στο Μάτι. Συγκλονισμένος, έσπευσε αμέσως από τον προσωπικό λογαριασμό του στα social media να περιγράψει την καταστροφή και την ανάγκη που έχουν εκεί οι άνθρωποι, κάλεσε τους ακόλουθούς του να συνδράμουν στην ενίσχυση και ο ίδιος έδωσε πρώτος το παράδειγμα, προσφέροντας 5.000 δολάρια.

Μετά τη σπουδαία νίκη του επί του Τζόκοβιτς, πήγε στην κάμερα που κάλυπτε τον αγώνα και έγραψε στον φακό της «Pray for Greece», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι δεν ξεχνά την καταστροφή που βίωσε προ ημερών η χώρα του και να αποτίσει έναν φόρο τιμής στα θύματά της. Με αφορμή τον θρίαμβό του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς, στις δηλώσεις του ο Στέφανος Τσιτσιπάς είπε: «Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου και τη χώρα μου».


Μιλώντας στο SkySports, ο Βρετανός βετεράνος τενίστας Γκρεγκ Ρουσέτσκι προέβη σε άκρως εγκωμιαστικά σχόλια: «Μέχρι τώρα όλοι μιλούσαν για τον Ζβέρεφ. Τώρα ο Τσιτσιπάς έβαλε το όνομά του στο μείγμα των καλύτερων τενιστών της επόμενης γενιάς. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει την εμφάνιση του Μποργκ, την ανταγωνιστική φύση του Έντι Μάρεϊ και την ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ».

Πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν κοινά στοιχεία στο παιχνίδι του Ελβετού με τον Στέφανο: «Ήταν το είδωλό μου από την ηλικία των 6 χρονών. Τον έβλεπα στην τηλεόραση, τον λάτρευα, ήθελα να γίνω σαν κι αυτόν…» είχε πει για τον Φέντερερ ο Τσιτσιπάς. Και όλα δείχνουν πως ακολουθεί τον δρόμο του, δουλεύοντας σκληρά σε καθημερινή βάση. Η ωριμότητα, το πείσμα, το πάθος, η ηρεμία του Έλληνα από τη Γλυφάδα, δείχνουν πως είναι το… καρμπόν του Φέντερερ.

Σώθηκε από πνιγμό στην Κρήτη
Το 2015 ο Στέφανος σώθηκε στο τσακ από πνιγμό στο νησί της Κρήτης. Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» δημοσιοποίησε τη συγκλονιστική του αφήγηση:
«Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι η θάλασσα ήταν δύσκολη. Πήγαμε στη θάλασσα με φίλους, αλλά οι συνθήκες ήταν δύσκολες για κολύμπι. Ξεκίνησα την κατάποση νερού. Πνιγόμουν. Ήταν η μόνη φορά στη ζωή μου που ένιωσα ότι είχα πεθάνει, ένα φρικτό συναίσθημα ότι όλα τελείωσαν εκεί. Ο πατέρας μου, που μας κοίταξε από την ακτή, κολύμπησε σε μας και με τράβηξε σε ένα βράχο. Εκεί ήμουν σε θέση να αναπνεύσω κανονικά και στη συνέχεια σιγά-σιγά πήγαμε πίσω στην ακτή. Ένιωσα ότι ο Θεός ήθελε να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου».

Ένα χρόνο αργότερα, το 2016, ο Τσιτσιπάς έγινε επαγγελματίας τενίστας.
Στις 12 Αυγούστου 1998 ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήρθε στον κόσμο, από τον προπονητή του τένις Απόστολο Τσιτσιπά και τη Ρωσίδα πρώην τενίστρια Τζούλια Σαλνίκοβα, η οποία τον Οκτώβριο του 1990 βρισκόταν στο Νο194 της παγκόσμιας κατάταξης. Κόρη κι αυτή ενός Ολυμπιονίκη, του Σεργκέι Σαλνίκοφ, διεθνή ποδοσφαιριστή της Σπαρτάκ Μόσχας και βασικού στελέχους της Εθνικής ομάδας των θρυλικών Λεβ Γιασίν, Ιγκόρ Νέτο, Νικίτα Σιμονιάν, Ανατόλι Ίλιν, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956.

Πριν καν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια (μόλις πριν από μια διετία δηλαδή…) είχε ανέβει στην κορυφή του κόσμου, ως Νο1 της κατηγορίας juniors, και είχε ήδη στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης.

«Ξεκίνησα στα γήπεδα του Αστέρα, στην ηλικία των τριών ετών. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήμουν σχεδόν όλη μέρα εκεί και καμιά φορά έπαιζα τένις. Όλα άρχισαν στα γήπεδα μιας τουριστικής μονάδας της Βουλιαγμένης, στην οποία οι γονείς μου δούλευαν ως προπονητές τένις», γράφει ο Στέφανος στο βιογραφικό του.

«Εκεί έπιασα την πρώτη μου ρακέτα κι εκεί έμαθα όλα τα μυστικά του σπορ. Ήμουν έξι χρονών όταν άρχισα τα πρώτα μαθήματα στο Τένις Κλαμπ της Γλυφάδας, με πρώτο προπονητή τον Γιώργο Σπηλιόπουλο. Στα οκτώ με ανέλαβε ο Γιώργος Φουντούκος, ο άνθρωπος που ανέπτυξε το παιχνίδι και την τακτική μου…»

Από νωρίς έδειξε τις δυνατότητές του. Ωστόσο λάτρευε το ποδόσφαιρο κι είχε ως πρότυπο τον Ροναλντίνιο. Ο Στέφανος δεν έχει κρύψει την αγάπη του για την ΑΕΚ, αλλά πού… καιρός για να τη δει από κοντά.
«Όταν ήμουν μικρός, λάτρευα το ποδόσφαιρο και τον Ροναλντίνιο. Θυμάμαι ότι μέχρι την ηλικία των 9 ήμουν φανατικός με το ποδόσφαιρο. Την περίοδο αυτή έκανα το πρώτο μου ταξίδι για αγώνες (τένις) στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία. Στη Νορμανδία κέρδισα το πρώτο μου τουρνουά. Το ίδιο βράδυ είπα στον πατέρα μου να με ξεγράψει από όλα τα άλλα αθλήματα που έκανα (κολύμπι, στίβο, ποδόσφαιρο). Τότε του είπα ότι θέλω να παίξω επαγγελματικά τένις. Ένιωθα ότι κατάφερα κάτι μόνος μου, όχι απλά ως μέλος μιας ομάδας».

Η φύση αυτή του αθλήματος –ο παίκτης ως μονομάχος στην αρένα, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον προπονητή του κατά τη διάρκεια του αγώνα– είναι μοναχική, όπως αναγνωρίζει ο Τσιτσιπάς: «Ταξιδεύεις κάθε εβδομάδα σε διαφορετική χώρα, είναι πολύ κουραστικό. Αλλά το έχω συνηθίσει, είναι πλέον η ζωή μου. Τα πάντα είναι θέμα συνήθειας. Θα μου είναι δύσκολο, όταν σταματήσω κάποια στιγμή, να μείνω σε ένα μέρος».

Πόσο εύκολο και λογικό είναι όμως για ένα παιδί να φθάσει σε διεθνείς επιτυχίες και να γίνει επαγγελματίας τενίστας; Ο πατέρας του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς, δάσκαλος τένις, παραιτήθηκε από τη δουλειά όταν ο Στέφανος ήταν 11 και έγινε προπονητής του, συνοδεύοντάς τον στις διεθνείς του εμφανίσεις. «Το ότι τον είχα μαζί μου με βοήθησε πολύ, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδεύω με κάποιον άγνωστο», λέει ο Στέφανος.

Όμως, «δεν έβλεπα την υπόλοιπη οικογένειά μου, και υπήρχαν και οικονομικά προβλήματα. Το κόστος των ταξιδιών είναι πολύ μεγάλο, και δεν υπήρχε στήριξη από κάποιον φορέα. Ευτυχώς, η αδελφή της μητέρας μου μπόρεσε να μας βοηθήσει, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων».

Μεταξύ των γονιών του, το μεγάλο τενιστικό ταλέντο ήταν η μητέρα του, η Ρωσίδα Τζούλια Σαλνίκοβα. Ως έφηβη, ήταν κι αυτή Νο1 στον κόσμο, ενώ είχε πετύχει νίκες έναντι κορυφαίων παικτριών της εποχής. Η καριέρα της εξετράπη λόγω περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησής της (το γεγονός ότι είχε Γιουγκοσλάβο σύντροφο έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη δυσμενή μεταχείρισή της). Ο γιος της, όμως, έχει την ευκαιρία να πετύχει αυτά που δεν μπόρεσε εκείνη.

«Η μητέρα μου ήταν αυτή που μου έδωσε τις συμβουλές που χρειαζόμουν σχετικά με το επαγγελματικό τένις, γιατί είχε ζήσει σε αυτόν τον κόσμο, και μου μετέδωσε την απόλυτη αφοσίωση στο άθλημα που έμαθε στη Σοβιετική Ένωση. Νιώθω τυχερός που έχω καταγωγή από δύο διαφορετικά μέρη, την Ελλάδα και τη Ρωσία. Σου ανοίγει τους ορίζοντες αυτό, σε κάνει να έχεις μια πιο σφαιρική άποψη».

«Σιχαίνομαι να χάνω»
Σε ηλικία 12 ετών, ο Στέφανος είχε ρωτηθεί από τον mental trainer του, Κώστα Περγαντή, πού θέλει να φτάσει στο τένις. Είχε απαντήσει ότι ήθελε να γίνει ο No1 στον κόσμο («κανένα άλλο παιδί δεν είχε απαντήσει έτσι, αλλά τον πήρα απόλυτα σοβαρά», λέει ο Κ. Περγαντής). Ερωτάται πώς προέκυψε αυτή η φιλοδοξία.

«Προήλθε από το ότι σιχαινόμουν να χάνω, ήταν το χειρότερό μου, από πολύ μικρός. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο τένις, και έχω μόνο μία ζωή. Άρα, θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα».

Τον Απρίλιο στη Βαρκελώνη, έφτασε στον πρώτο τελικό του σε τουρνουά ATP 500, χάνοντας από τον «βασιλιά του χώματος», Ράφα Ναδάλ. Τον Αύγουστο στο Τορόντο έκανε την δεύτερη προσπάθειά του να κατακτήσει έναν τίτλο. Έπεσε όμως και πάλι πάνω στον Ναδάλ. Χθες όμως στην Στοκχόλμη έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Σήκωσε το τρόπαιο. Σήμερα είναι πλέον στο Νο16 της παγκόσμιας κατάταξης και τα… καλύτερα έρχονται.

Οι σταθμοί στην καριέρα του Στέφανου
31-10-2016: Για πρώτη φορά μπαίνει στο «top-200» της παγκόσμιας κατάταξης. Από το Νο313 πηγαίνει στο Νο200. Μέσα σε 11 μήνες έχει ανέβει 483 θέσεις!
10-05-2017: Νίκη «σταθμός» στο τουρνουά της Ρώμης, με 2-1 επί του Τσέχου Γίρι Βέσελι, ο οποίος βρίσκεται στο Νο63 του κόσμου και είναι το Νο1 του ταμπλό. Είναι η πρώτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-100».

20-10-2017: Νίκη «σταθμός» στο Ευρωπαϊκό όπεν της Αμβέρσας. Στα προημιτελικά νικάει με ανατροπή 2-1 τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν, Νο10 στον κόσμο. Είναι η πρώτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

27-04-2018: Πετυχαίνει την πιο σημαντική μέχρι τότε νίκη της καριέρας του. Στα προημιτελικά του όπεν της Βαρκελόνης νικάει 2-0 τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, Νο7 στον κόσμο. Είναι η δεύτερη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

29-04-2018: Γίνεται ο πρώτος Έλληνας που αγωνίζεται στον τελικό του απλού μιας ATP διοργάνωσης. Στο όπεν της Βαρκελόνης αντιμετωπίζει τον Ισπανό Ράφαελ Ναδάλ, Νο1 του κόσμου και πολυνίκη του τουρνουά, και χάνει με 2-0. Για να φτάσει έως τον τελικό, απέκλεισε τρεις τενίστες του «top-20».

03-05-2018: Στον Β΄ γύρο του όπεν του Εστορίλ, νικάει με ανατροπή 2-1 τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Άντερσον, Νο8 στον κόσμο. Είναι η τρίτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

02-07-2018: Πρώτη νίκη στο Γουίμπλεντον. Στον Α΄ γύρο νικάει 3-1 τον Γάλλο Γκρεγκουάρ Μπαρερέ, Νο193 στον κόσμο.

11-08-2018: Στα ημιτελικά του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει με ανατροπή 2-1 τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Άντερσον, Νο6 στον κόσμο, και προκρίνεται για πρώτη φορά σε έναν τελικό masters 1000. Είναι η έκτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

20-10-2018: O Έλληνας τενίστας επικράτησε του Λετονού Έρνεστς Γκούλμπις στον τελικό του τουρνουά ATP 250, που έγινε στην Στοκχόλμη, κερδίζοντας τα σετ 6-4 και 6-4. Ήταν ο πρώτος του τίτλος ATP και ο πρώτος τελικός στον οποίο δεν συγκρούστηκε με τον Ναδάλ.

Πήρε 2,5 εκατ. δολάρια
Ανήμερα των 20ών του γενεθλίων, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε κάνει δώρο στον εαυτό του (εκτός από τη συμμετοχή του στον τελικό και τη 15η θέση στην παγκόσμια κατάταξη) και 500.340 δολάρια. Αν νικούσε τον Ναδάλ στον τελικό, τότε θα εισέπραττε επιπλέον 520.000 ευρώ, τα οποία κατέληξαν στον αντίπαλό του… Δεν είναι παραπονούμενος πάντως τη διανυόμενη χρονιά, καθώς έχει βγάλει 2.012.702 δολάρια.
Πέρα από τη διεθνή αναγνώριση, ο Έλληνας πρωταθλητής έχει συνολικά κέρδη στην καριέρα του 2.409.667 δολάρια!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς