15.7 C
Athens

Η Ιταλία «μπλόκαρε» τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό

Είχε απειλήσει να βάλει βέτο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της • Δεν προγραμματίστηκε συνέντευξη Τύπου, αφού «ένα μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις και δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα»

Το ’πε και το ’κανε η Ιταλία. Είχε απειλήσει ότι θα βάλει βέτο για το μεταναστευτικό, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της και έκανε πράξη τις απειλές της, οδηγώντας την πρώτη από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι’ αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της Συνόδου, δηλαδή αύριο, όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δύο ημέρες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των ροών αλλά και των αιτημάτων ασύλου με την Ανγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει τις συνομιλίες ως μια ευκαιρία η Ε.Ε. να «έρθει κοντά» ή να «σπάσει».

Tα δύο αιτήματα της Ιταλίας

«Οταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν νωρίτερα ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.

Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.

«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση», δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Μεγάλος ο κίνδυνος «ναυαγίου» στη Σύνοδο Κορυφής

Η επιμονή της Ρώμης στην αλλαγή του «Δουβλίνου», επί της ουσίας, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των αναλυτών περί «ναυαγίου» στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή. Η καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος διανομής μεταναστών και προσφύγων, όπως έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, προσκρούει στη σθεναρή άρνηση των χωρών του Βίσεγκραντ, δηλαδή τις Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Το προτεινόμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κείμενων συμπερασμάτων, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε χώρες εκτός της Ε.Ε., προκειμένου να ανακοπούν τόσο οι ροές, όσο και τα θαλάσσια ναυάγια.

Μάλιστα, οι χώρες στις οποίες θα δημιουργηθούν αυτά τα κέντρα, αναμένεται να λάβουν σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Μέρκελ: Nα συζητήσουμε για αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ είπε: «Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θέμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι ασφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες».

Μακρόν: Θέλουμε εθνικές ή ευρωπαϊκές λύσεις;

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ’ εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης».

Θετική η Γαλλία για «δευτερογενείς μετακινήσεις»

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές από τα Ηλύσια Πεδία η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών, εάν το Βερολίνο το ζητήσει.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες. Στην περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ρούτε: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για νέα αύξηση ροών

«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών. Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα. Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», τόνισε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς