23.3 C
Athens

Η περίοδος των προσθαφαιρέσεων και η ευλογία του να μην υπάρχει «θέμα προπονητή»

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της αγωνιστικής εικόνας του Ολυμπιακού και οριοθετεί τα «ταμεία» που θα γίνουν στη νέα σεζόν

Κάθε τίτλος που δεν κερδίζεται, ειδικά από ομάδες που τον διεκδικούν κάθε χρόνο, δημιουργεί ένα θέμα. Ο Ολυμπιακός είναι μια τέτοια ομάδα και η αδυναμία του να νικήσει στον τελικό τον έφερε αντιμέτωπο με την παραδοσιακή ερυθρόλευκη γκρίνια, στον πυρήνα της οποίας είναι πάντα «οι ευθύνες του προπονητή» (ως γνωστόν οι Ερυθρόλευκοι έχουν δική τους σχολή προπονητών της εξέδρας που δεν έχει ταίρι στον πλανήτη ολόκληρο, όλα τα ξέρει, όλα τα ερμηνεύει), άρα…

Βεβαίως, ακόμη και η ερυθρόλευκη προπονητική παράνοια δεν τολμάει να φτάσει έως του σημείου να προτείνει «εδώ και τώρα» αντικατάσταση του Πέδρο Μαρτίνς, ακόμη και όσοι καθημερινά του επιτίθενται τρία χρόνια τώρα δεν τολμάνε να ζητήσουν την απόλυση του, ώστε να τον διαδεχθεί ο προπονητής της καρδιάς τους, ο οποίος απλώς … δεν υπάρχει!

Προφανώς στον Ολυμπιακό κανένα θέμα Μαρτίνς δεν υπάρχει, ο Μαρινάκης δεν έχει καμία διάθεση να ψάχνεται κατακαλόκαιρο, ο Πορτογάλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλου του οργανισμού της ομάδας (από ιδιοκτήτη έως τον τελευταίο φροντιστή), άρα να ‘χαμε να λέγαμε είναι η ιστορία, όπως συμβαίνει πάντα σε εκείνους που γεννήθηκαν για να πιστεύουν πως η γη γυρίζει γύρω τους.

Με λυμένο αυτό το θέμα πάμε στα παρακάτω, στα σοβαρά δηλαδή, σε εκείνα που θα διαμορφώσουν την αγωνιστική εικόνα της ομάδας στη νέα περίοδο, η οποία αναμένεται σκληρότερη και δυσκολότερη από αυτή που μόλις τελείωσε.

Ο Ολυμπιακός είναι μπροστά σε μια περίοδο προσθαφαιρέσεων. Ποδοσφαιριστές βασικοί θα φύγουν με πώληση, άλλοι θα πάψουν να είναι μέλη της ομάδας για άλλους λόγους (λήξη δανεισμού), κάποιοι θα μείνουν ελεύθεροι, οι αλλαγές είναι πάντα στο παιχνίδι κι ο Ολυμπιακός το παίζει, επί ημερών Μαρινάκη, πολύ καλά (και αποδοτικά).

Λογικά, όλη αυτή η διαδικασία των αποχωρήσεων και των νέων προσθηκών, που θα τις ακολουθήσουν, στοχεύει να διατηρήσει αγωνιστικά ικανό τον κορμό της ομάδας, να επιτρέψει στον Μαρτίνς να σχεδιάσει όπως έχει κατά νου τον νέο Ολυμπιακό, να δώσει την ευκαιρία στην ομάδα να ξεκινήσει το νέο κύκλο της (στη λήξη της τριετίας) με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Ο Ολυμπιακός θα αλλάξει, είτε αυτό αρέσει, είτε όχι. Έτσι συμβαίνει με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, επιβιώνουν στις αλλαγές οι πλέον ευπροσάρμοστοι, όχι οι περισσότερο δυνατοί. Θα αλλάξει σε φιλοσοφία, σε αγωνιστική εικόνα, σε πρόσωπα και τακτικές. Θα παραμείνει ο ίδιος στους στόχους του εντός και εκτός Ελλάδος, ειδικά εκτός έχει ένα λόγο παραπάνω τώρα που αλλάζει σύντομα η διαδικασία πρόκρισης στο UEFA Champions League κι όλα εξαρτώνται από τη δική του ειδική βαθμολογία κι όχι από αυτή (την χαμένη στο διάστημα) της Ελλάδας.

Αναμένεται, λοιπόν, μια περίοδος εξαιρετικά έντονη και ενδιαφέρουσα, με τη δική της ειδική δυναμική, με πρόσωπα και θέσεις να πηγαίνουν και να έρχονται σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της αγωνιστικής εικόνας της ομάδας, ώστε να ξεκινήσει να παλεύει Ιούλιο μήνα τους στόχους της με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Δουλειά δύσκολη, ψυχοφθόρα, σε περιβάλλον ανταγωνιστικό και με τις καταλήξεις όχι πάντα βέβαιες. Η αγορά δεν έχει ποτέ βεβαιότητες, μόνο πιθανότητες παράγει.

Σε όλο αυτό το πανηγύρι, σε αυτό το αναζωογονητικό «φύγε εσύ, έλα εσύ» που συμβαίνει στην καλοκαιρινή μετεγγραφική περίοδο ο Ολυμπιακός μπαίνει με ένα ξεκάθαρο αγωνιστικό όραμα, άρα ξέρει τι θέλει, που να το ψάξει και πώς να το βρει.

Η ευλογία του να μην χρειάζεται να προκύψει η παραμικρή αλλαγή στον οργανισμό του, όλα και όλοι να είναι στις ίδιες θέσεις και για τη νέα περίοδο, που προσφέρει ευελιξία, καλύτερη ανάγνωση της αγοράς και μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα. Ο Ολυμπιακός μπορεί να «πουλήσει» στην αγορά, για να δελεάσει ποδοσφαιριστές από το πάνω ράφι, το όνομα της ομάδας, τη δημόσια εικόνα της, τον προπονητή του, τον ιδιοκτήτη του, τη διεθνή του εικόνα, ένα πακέτο ελκυστικό για τον καθένα που ψάχνει μια σταθερή ποδοσφαιρική βάση.

Προοιωνίζονται όλα αυτά με βεβαιότητα μια πετυχημένη νέα περίοδο, εντός και εκτός συνόρων, για τον Ολυμπιακό; Ποτέ, κάθε άλλη ανάγνωση είναι απλώς ψευδής.

Διαμορφώνουν όμως ένα πλαίσιο προϋποθέσεων που μπορεί να οδηγήσει τους Ερυθρόλευκους στο να κάνουν τα λιγότερα λάθη στις επιλογές τους, άρα να βελτιώσουν τον μέσο όρο της θετικότητας στις επενδύσεις τους. Περισσότερες σωστές επενδύσεις, καλύτερες προϋποθέσεις για τη νέα περίοδο. Έτσι πάει σε όλο τον πλανήτη, δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι εξαίρεση.

Το πρώτο ταμείο θα γίνει εάν και εφόσον η ομάδα καταφέρει να βρεθεί στους ομίλους του Champions League, το δεύτερο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποχωρήσεων και των αφίξεων. Κάπου στη διαδικασία αυτά τα δύο θα μπλεχτούν, το ένα θα επηρεάσει το άλλο, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Διακοπές, λοιπόν, ήλιος, θάλασσα, αποφόρτιση, καναπές και αναμονή μέχρι να συμπληρωθεί η εικόνα του νέου Ολυμπιακού. Τα ενδιάμεσα σενάρια είναι για να γίνεται χαβαλές στο καφενείο και στο facebook.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Αποχώρησε ο Μπέος από την σύσκεψη για τον τελικό: Η κοινή ατάκα Αλαφούζου – Καρυπίδη και το θολό τοπίο με τα εισιτήρια

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από την σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ για τον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη - Ο Αλαφούζος ζητά περισσότερα από 4.500 εισιτήρια για κάθε ομάδα, ο Καρυπίδης συμφωνεί και ο Αχιλλέας Μπέος πέταξε το μπαλάκι της απόφασης στον Μπαλτάκο

Αταμάν: Μερικές φορές παίζουμε όλοι και δεν είμαστε καλοί, άλλες παίζουμε με έξι και νικάμε

Ο Τούρκος τεχνικός των Πρασίνων στάθηκε στο γεγονός πως η ομάδα του είναι ξανά πλήρης ενόψει Βίρτους, αν και άφησε να εννοηθεί ότι όταν παίζει με μικρότερο ροτέισον και μόλις έξι παίκτες αποδίδει καλύτερα και κερδίζει τα ματς

Ο Σπανούλης μίλησε για όλους και για όλα: Η μπασκετική κληρονομιά του Ίβκοβιτς και το τρίποντο μπροστά στον Διαμαντίδη (vid)

Ο «KIll-Bill» των γηπέδων και ο Βασίλης Σπανούλης των πάγκων σε μία απολαυστική συνέντευξη στο BasketNews για τις κορυφαίες του στιγμές με τον Ολυμπιακό, το αξέχαστο τρίποντο στον τελευταίο τελικό του 2016 και το σύστημα που πήρε ελέω Ίβκοβιτς το όνομά του