ΕΥΘΕΩΣ

Η υποχρέωση του Ολυμπιακού να διεκδικήσει και το περυσινό πρωτάθλημα!

Ξάνθη - Ολυμπιακός Τζήλος

Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Super League πήρε σήμερα μια «ιστορική» απόφαση αναφορικά με το σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας,  καταργώντας ουσιαστικά τους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς και τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ. Όπως έγραψε ο Χρήστος Υφαντής νωρίτερα στο FWS, στην πραγματικότητα το ελληνικό ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε κυβερνητική ΔΕΚΟ.

Μέσα σε όλη την παραφροσύνη της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής, προέκυψε και μια πραγματικότητα που αρκετοί αμφισβήτησαν, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα: τα πορίσματα της ΕΕΑ είναι δεσμευτικά, όπως ακριβώς σας έχει γράψει το FWS προτού καν ξεκινήσει η εκδίκαση του σκανδάλου. Στο σκεπτικό της Πειθαρχικής αναφέρεται  ρητώς το εξής: «Χωρίς (σ.σ. η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή) να έχει τη δυνατότητα να κρίνει (εκ νέου) την ουσιαστική ή νομική βασιμότητα της διαπιστωθείσας παράβασης ή τη νομιμότητα της σχετικής έκθεσης της Επιτροπής (σ.σ. ΕΕΑ)». Πάει κι αυτό.

Δυο ΠΑΕ της Super League, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, κρίθηκαν ένοχες για τη «βαρεία» παράβαση της πολυϊδιοκτησίας, μέσω άσκησης κυριαρχικής επιρροής. Η προβλεπόμενη ποινή από τον Πειθαρχικό Κώδικα, βάσει του οποίου προέκυψε και η σχετική εισήγηση του ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΥ πορίσματος της ΕΕΑ. Το οποίο, ενώ χαρακτηρίστηκε δεσμευτικό ως προς τη διαπίστωση των παραβάσεων, έγινε… αδέσμευτο κατά την επιβολή των ποινών. Με αυτή την «πρωτοτυπία» θα ασχοληθεί στη συνέχεια το FWS.

Οι ποινές που ανακοινώθηκαν ήταν αυτές που προβλέπουν οι… κυβερνητικοί κανονισμοί της Νέας Δημοκρατίας, αφού αυτή ψήφισε την εν λόγω εκτρωματική τροπολογία. Η υπόθεση έγινε ακόμη πιο αστεία με δεδομένο ότι σε παράβαση που κρίθηκε «βαρεία» δεν επιβλήθηκε το μάξιμουμ της έτσι κι αλλιώς σκανδαλώδους ποινής που κάνει λόγο για αφαίρεση μέχρι δέκα βαθμούς. Γιατί -7 και όχι -8, -9 ή -6; Κωμωδία. Μέσα από αυτή την κωμωδία ωστόσο άνοιξε ένα άλλο ζήτημα.

Αν πάρουμε ως… θέσφατο το -7 και με δεδομένο ότι μιλάμε πλέον για μια αποδεδειγμένη παράβαση, εκείνο που έχει πλέον σημασία είναι να δούμε τον χρόνο τέλεσης της παράβασης. Ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΕΑ τοποθετείται ουσιαστικά στις 30/8/2018 και τυπικά στις 20/11/2018. Δηλαδή, αν όχι στην έναρξη του περυσινού πρωταθλήματος, σίγουρα πολύ πριν αυτό φτάσει στα μισά:

«Ως εκ τούτου η RFA Trading and Consulting Ltd αποκτώντας τις μετοχές της VIALAND Α.Ε. από 30.08.2018 άλλως από 20.11.2018, απέκτησε τη δυνατότητα να ασκήσει και ασκεί κυριαρχική επιρροή επί της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο. και συνεπώς έχει αποκτήσει δικαιώματα διοίκησης επί αυτής κατά την έννοια της παραγράφου 9 του άρθρου 69 του Ν. 2725/1999».

Τι σημαίνει αυτό μετά και τη σημερινή εξέλιξη; Ότι αποδεδειγμένα (από την ΕΕΑ) και με τη βούλα (του αθλητικού δικαστή της Super League), το περυσινό πρωτάθλημα αλλοιώθηκε από μια ομάδα που ασκούσε κυριαρχική επιρροή επί της άλλης. Κόντρα στην οποία μάλιστα κέρδισε έξι βαθμούς, ενώ ο άμεσος ανταγωνιστής και συνδιεκδικητής του τίτλου έχασε δυο (σε εκείνο το… παθιασμένο από Ξανθιώτες και Τζήλο ματς του Δεκέμβρη)!

Ο Ολυμπιακός έχει πλέον την υποχρέωση να κυνηγήσει ως το τέλος την υπόθεση και να φτάσει ως το CAS, αν στο μεταξύ η ΕΠΟ θελήσει με τη σειρά της να επικυρώσει την εκχώρηση των ποδοσφαιρικών εξουσιών της στην κυβέρνηση. Καμία νομοθετική πρωτοβουλία και κανένα πραξικόπημα (όπως η πονηριά που προσπαθεί να δημιουργήσει αλλά και να δεσμεύσει την αναδρομικότητα από και μέχρι την 1/7/2019) δεν μπορεί να επικυρώσει ένα πρωτάθλημα που αποδείχθηκε ότι δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις και ότι μια ομάδα ασκούσε κυριαρχικό έλεγχο επί κάποιας άλλης.

Το αδίκημα είναι σοβαρότατο και ξεπερνά ακόμα κι εκείνο της χειραγώγησης ενός αγώνα, αφού δυνητικά μπορεί να προκύψει χειραγώγηση όλων των αγωνιστικών από τις δυο εμπλεκόμενες ομάδες. Υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί μια σειρά στημένων αγώνων σε μια διοργάνωση που να εμπλέκει τον πρωταθλητή κι ενώ κρίνεται ένοχος, να μην υποστεί την παραμικρή κύρωση; Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά οι Ερυθρόλευκοι είναι υποχρεωμένοι απέναντι στην ιστορία και στον κόσμο τους να τον βαδίσουν #mexritelous. Και με απολύτως αποδεδειγμένο έννομο συμφέρον αφού μιλάμε για έναν τίτλο που ουσιαστικά εκλάπη. Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά γιατί αυτό αποφάσισε η ΕΕΑ και επικύρωσε το Πειθαρχικό Όργανο της Super League…

1 Comment

1 Comment

  1. Λακης Βουλγαρης

    05/03/2020 18:40 at 18:40

    φίλε Γιώργο
    Δεν το θέλουμε το περσινό πρωτάθλημα, είναι μαγαρισμένο
    Μας αρκεί που θα αφαιρεθή απο τον Μπαοκ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top