15.2 C
Athens

Ιστορική κοινή επιστολή των “Big 5” σε Αυγενάκη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Με κοινή τους επιστολή τα πέντε μεγαλύτερα αθλητικά Σωματεία της χώρας ζητούν από τον Λευτέρη Αυγενάκη προκαταβολή των εσόδων από το στοίχημα, προκειμένου ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να είναι βιώσιμος για τους συλλόγους.

Σε μια εποχή που ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται κοντά σε τέλμα, οι σύλλογοι κάνουν έκκληση ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους και να μπορέσουν να επανακάμψουν, αφού επί δύο χρόνια οι ομάδες είχαν μπει στο pause εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι σύλλογοι στην επιστολή τους ζητούν από την Πολιτεία να τους διευκολύνει, αφού η φετινή σεζόν θα είναι ουσιαστικά το restart του ερασιτεχνικού αθλητισμού και οι ομάδες χρειάζονται στήριξη ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια μπορεί τα ερασιτεχνικά αθλήματα να μπήκαν στον πάγο, αυτό όμως αφορά μόνο το οικονομικό κομμάτι, αφού τα έξοδά τους έτρεχαν κανονικά και οι ομάδες τα αποπλήρωναν.

Φέτος λοιπόν οι σύλλογοι εκτός από τις εγχώριες διοργανώσεις, κάνουν επανεμφάνιση και στην Ευρώπη. Τις δύο προηγούμενες χρονιές πολλές ελληνικές ομάδες δεν δήλωσαν συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα και στην προσπάθειά τους να φανούν ανταγωνιστικές, ζητούν από τον κ. Αυγενάκη να επανεξετάσει το 50% του πιθανού ποσού που είχε υπολογίσει και να γίνει η καταβολή των χρημάτων όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα 1000 ευρώ που έχει λάβει η κάθε ομάδα μέχρι στιγμής είναι ένα ποσό αστείο που δεν καλύπτει ούτε τα βασικά λειτουργικά έξοδα κάθε συλλόγου που έχει πολλά τμήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Καταλαβαίνει κανείς ότι ήρθε η ώρα της Πολιτείας να βάλει… πλάτη και να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας.

Αναλυτικά η κοινή επιστολή των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Άρη, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ:

«Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, για ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα ως πολυαθλητικά Σωματεία, την επιχορήγηση μας από τα έσοδα του Στοιχήματος.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση, ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός με τα ήδη πενιχρά έσοδα, είχε ως τώρα την ελάχιστη οικονομική βοήθεια, σχετικά με τον Πολιτισμό ή τον Επαγγελματικό Αθλητισμό.

Τα 1.000€ για κάθε ομάδα, όπως εσείς μάλιστα αντιληφθήκατε και διορθώσατε, ήταν ένα πολύ μικρό ποσό για τις ομάδες μας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, πόσο μάλιστα για να εκπροσωπήσουν την Πατρίδα μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Για να μπορέσουν όμως αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο, θα πρέπει να έρθουν έγκαιρα.

Αφενός η άγνοια για το συνολικό ποσό που θα εισπράξουμε, αφετέρου η πιθανή μεταχρονολογημένη καταβολή τους, τον Φεβρουάριο του 2022, λόγω της εκκαθάρισης του Ιανουαρίου, μας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και εξαιρετικά προβληματική ρευστότητα για την εύρυθμη λειτουργία μας,

Σας ζητούμε λοιπόν να επανεξετάσετε το θέμα της προκαταβολής, του 50% του πιθανού ποσού που έχετε υπολογίσει, καταβλητέας το αργότερο ως 31/10/2021. Αντίστοιχη διαδικασία να προβλεφθεί και για την επόμενη εκκαθάριση.

Επίσης σας ζητούμε άμεσα, να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής και κριτηρίων διανομής των χρημάτων, που αφορούν τις ομάδες που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι οποίες δηλώθηκαν φέτος, στηριζόμενες στις δικές σας εξαγγελίες.

Η δική σας πρωτοπόρα ιδέα χρηματοδότησης, από τα έσοδα του Στοιχήματος, ήταν μάλιστα η αιτία που ενώ πέρυσι συμμετείχαν μόνο 5 ομάδες, φέτος είναι περίπου εξαπλάσιες οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ομάδες Επαγγελματικού Αθλητισμού, με σωρεία εσόδων από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα, εισέπραξαν ήδη τη δική τους επιδότηση, που αποτελεί και τη μερίδα του λέοντος, σε αντίθεση με τα Ερασιτεχνικά Σωματεία, που βιοπορίζονται μόνο με τις δικές τους προσπάθειες δημιουργίας εσόδων, ενώ δεν έχουν την παραμικρή στήριξη από την Πολιτεία, την τελευταία δεκαπενταετία περίπου.

Ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός κινδυνεύει και πρέπει να τον βοηθήσετε με το θεσμικό σας υπεύθυνο ρόλο».

Ο Σκουλάς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη διαιτησία με αιχμές κατά του Κλάτενμπεργκ

Το τέλος στην καριέρα του ως διαιτητής μετά από 18 χρόνια ανακοίνωσε ο Μανώλης Σκουλάς που τη φετινή σεζόν δεν βρισκόταν στους πίνακες με...

ΚΑΕ Παναθηναϊκός: Ζητάει την άρση των περιορισμών σε όλα τα ελληνικά γήπεδα

Μέσω επιστολής της στους Πλεύρη, Αυγενάκη και Μαυρωτά, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ζητά την άρση των απαγορευτικών μέτρων - περιορισμών σε όλα τα ελληνικά γήπεδα,...

ΑΕΛ: Αυγενάκης και UEFA να διορίσουν Διοικούσα στην ΕΠΟ

Παίρνοντας πάτημα από τη δικαίωση της στο διαιτητικό δικαστήριο, η ΑΕΛ με ανακοίνωση της επιτίθεται στην ΕΠΟ και ζητά από τον Λευτέρη Αυγενάκη και την UEFA να διορίσουν Διοικούσα Επιτροπή

Μια νίκη στον πόλεμο και η ανάγκη για ενθουσιασμό και όχι φαγωμάρα

Η νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ επανάφερε την ηρεμία στο στρατόπεδο των Ερυθρόλευκων και πιστοποίησε ότι ακόμα και σε τέτοιες βραδιές, ένα σύννεφο γκρίνιας θα πλανάται πάνω από το μεγάλο λιμάνι της χώρας

Η Ευρώπη της υπέρβασης και η Ελλάδα της υποχρέωσης

Ο Γιώργος Χαλάς εξηγεί γιατί ο εκάστοτε προπονητής του Ολυμπιακού θα πρέπει να κρίνεται πρωτίστως βάσει των εγχώριων επιδόσεων της ομάδας του, ενώ θεωρεί ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στους πρωταθλητές η έλλειψη δικαιολογιών πριν από ματς που «πρέπει» να νικήσουν

Τιμωρία Παναθηναϊκού: Μια αντίδραση που αιτιολογεί την ανικανότητα όσων διαχειρίζονται την ομάδα

Ο Χρήστος Υφαντής απορεί με την αναιμική αντίδραση του Παναθηναϊκού στην τιμωρία των δυο αγωνιστικών και υπενθυμίζει στους Πράσινους ότι ήταν από εκείνους που υπερψήφισαν τον κανονισμό-έκτρωμα