19.9 C
Athens

Ιτούδης για τα ματς της ΤΣΣΚΑ με τον Ολυμπιακό: «Πρόκειται απλά για ένα ωραίο αφήγημα»

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στην εκπομπή «Crossover» της Euroleague με παρουσιαστή τον Τζο Αρλάουκας και αναφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό στις αξέχαστες μάχες της ΤΣΣΚΑ με τον Ολυμπιακό στα Final-4 της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εκεί όπου οι Ερυθρόλευκοι πέτυχαν τις μεγαλύτερες ανατροπές της σύγχρονης ιστορίας τους απέναντι στην ρωσική αρκούδα, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί συνεχώς στο υψηλότερο επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο Ιτούδης επιχείρησε καταρρίψει το «αφήγημα», όπως το χαρακτήρισε, για τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό λέγοντας πως «δεν υπάρχουν φαντάσματα. Είναι ένα ωραίο αφήγημα, δούλεψε για τους παίκτες του Ολυμπιακού, έδινε κίνητρο».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε για τις κόντρες με τον Ολυμπιακό, τον Σπανούλη, τον Παναθηναϊκό και τη φετινή Λίγκα:

Για τις μάχες με τους Ερυθρόλευκους στα Final-4:

«Δεν υπάρχουν φαντάσματα. Είναι ένα ωραίο αφήγημα, δούλεψε για τους παίκτες του Ολυμπιακού, έδινε κίνητρο. Η ΤΣΣΚΑ ήταν πάντα ομάδα Final Four, πρέπει να το αναφέρουμε αυτό. Πολλές ομάδες χάνουν διαφορές. Αλλά η ΤΣΣΚΑ είναι στο προσκήνιο, γιατί πάντα ήταν στο προσκήνιο. Έχει την ομάδα, την διοίκηση, την εμπειρία. Ήταν πολύ ωραία ιστορία και για εμένα όταν πήγα στην ομάδα και όταν συμμετείχαμε στο πρώτο μας Final Four το 2015.

Ο Σπανούλης έβαλε μεγάλα σουτ, μετά τον τελικό -μπορείτε να ρωτήσετε τον Παπαλουκά γιατί έβγαζε φωτογραφίες εκείνο το βράδυ- κάθομαι με τον Σπανούλη και τον Ζήση μέχρι τις 6 το πρωί και μιλάμε. Ο Παπαλουκάς ήρθε κατά τις 03:00 και άρχιζε να βγάζει φωτογραφίες έκπληκτος. Μιλούσαμε για το ματς, για το Final Four γενικά. Ο Σπανούλης είναι τρομερός σκόρερ, αλλά δεν ήταν αυτό το πρόβλημά μας, το πρόβλημα ήταν η επίθεσή μας, δεν σκοράραμε. Έκαναν καλή δουλειά και συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό.

Πρέπει να είσαι αυτός που θα πεις στους παίκτες σου ότι δεν υπάρχουν φαντάσματα. Πείσαμε τους πάντες γι’ αυτό την επόμενη χρονιά, όταν κερδίσαμε τον τίτλο με τους περισσότερους παίκτες να είναι οι ίδιοι. Δεν έχω κάτι με αυτό το αφήγημα, ούτε με τα ΜΜΕ που το αναδεικνύουν. Είναι ωραίο. Αλλά όταν είσαι μέσα στα πράγματα, είναι το ίδιο. Το 2009 στον Παναθηναϊκό, είχαμε 23 πόντους διαφορά κόντρα στην ίδια ΤΣΣΚΑ. Και έφτασε το παιχνίδι στο χαμένο σουτ του Σισκάουσκας.
Θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η ιστορία και να λέγαμε ότι οι Ομπράντοβιτς-Ιτούδης δεν ήξεραν τι έκαναν. Η ομάδα έχασε την διαφορά, υπήρχαν τότε φαντάσματα; Η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε τότε. Πέρυσι, φτάσαμε στο καλάθι με την Εφές. Να πούμε διαφορετικά το αφήγημα; Ή έχει να κάνει μόνο με την ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό;»

Για τον Παναθηναϊκό είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να σταθούμε στους αδερφούς Γιαννακόπουλους. Δεν θα γινόταν ποτέ στον Παναθηναϊκό να έρθουν τόσοι σπουδαίοι παίκτες, αν δεν υπήρχε στον Παναθηναϊκό αυτή η οικογένεια και επένδυε τα χρήματα της. Δεν είχαμε το καλύτερο μπάτζετ της Εuroleague, αλλά πετύχαμε χάρη στο σύστημα και την οργάνωση. Έπρεπε να φέρουμε μερικούς σπουδαίους παίκτες. Μερικοί ήθελαν να έρθουν στην ομάδα και με λιγότερα χρήματα. Στη ζωή πρέπει πάντα να καταλαβαίνεις πως οι ήττες πάντα σου δίνουν άλλη μια ευκαιρία να βελτιωθείς, να γίνεις καλύτερος.

Σιχαίνομαι τη φράση “τα ξέρω όλα”, “τα δοκίμασα όλα”. Δεν είναι σωστή νοοτροπία αυτή, πάντα υπάρχουν πράγματα που δεν έχεις καταφέρει, που δεν έχεις δοκιμάσει. Όλοι οι άνθρωποι που έχεις σε μια ομάδας, είναι μια επένδυση για τον σύλλογο. Προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βοηθούν. Είναι πολύ σημαντικοί στη λειτουργεία μιας ομάδας. Προστατεύουν τους παίκτες, τους κάνουν καλύτερους, προστατεύουν την επένδυση που κάνει ο σύλλογος, φέρνοντας όλους αυτούς τους παίκτες με διαφορετικές προσωπικότητες».

Για το πως έφυγε ο Σπανούλης από τον Παναθηναϊκό: «Δεν χάσαμε τον Σπανούλη, ήταν απόφαση του. Ο Βασίλης αισθάνθηκε πως πρέπει να κάνει κάτι άλλο. Δεν ήταν απόφαση εύκολη να πας από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό. Ήθελε καρυ@@@. Μια σεζόν πριν είχε πάει στο ΝΒΑ. Επέστρεψε και κέρδισε το τρόπαιο στο Βερολίνο το 2009 και μετά αποφάσισε να φύγει. Ήθελε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του».

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς