24.6 C
Athens

Καντέρ: Σ’ ευχαριστώ Ελλάδα!

Αθλητισμός και πολιτική. Δύο έννοιες των οποίων τα όρια πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα· τόσο μάλιστα που κάποιες από αυτές, τέμνονται. Μοιραία, διακεκριμένοι και μη, αθλητές αναγκάζονται να περάσουν στην… άλλη πλευρά. Οπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Τούρκου μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ, Ενές Καντέρ, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ζει ως καταζητούμενος στις ΗΠΑ.

Ο σέντερ των Μπόστον Σέλτικς, έχει ήδη στα 28 του μια σπουδαία καριέρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, έχοντας θητεύσει στους Τζαζ, στους Θάντερ, στους Νικς, στους Μπλέιζερς και πλέον στην ομάδα με το «τριφύλλι», ενώ έχει λάβει την υψηλότερη θέση Τούρκου παίκτη στα ντραφτς (Νο 3 το 2011). Ομως, η γεύση της επιτυχίας είναι πικρή γι’ αυτόν. Στην χώρα του την Τουρκία, πολλά πράγματα πηγαίνουν λάθος. Ο ίδιος, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και ύστερα από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, ανοίγει την καρδιά του στην «Κ» κι αυτά που λέει μας εκπλήσσουν.

«Με αποκαλούν τρομοκράτη»

— Θα ήθελα η συζήτησή μας να αφορούσε αποκλειστικά το μπάσκετ, αλλά δυστυχώς είναι αδύνατον αυτό. Είσαι ένας σκεπτόμενος αθλητής και άνθρωπος, όμως βιώνεις εδώ και χρόνια, τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου, το σκληρό πρόσωπο του καθεστώτος Ερντογάν. Από πότε ξεκίνησαν όλα;

Τα επτά τελευταία χρόνια έχω αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ζωής μου στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πατρίδα μου. Αρχισα να εκφράζομαι από το 2013, μετά το περιβόητο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενέχονταν κεντρικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού και σήμερα Προέδρου Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του. Θα ακολουθούσε το 2016 η απόπειρα πραξικοπήματος. Πολλοί θεωρούν πως ο Ερντογαν το έστησε ώστε να αποκτήσει (περισσότερη) εξουσία και να εγκαταστήσει δικτατορία. Μετά θα ερχόταν μια σειρά καρατομήσεων που οδήγησε στην προσαγωγή, σύλληψη ή απόλυση τουλάχιστον 160.000 δικαστών, δασκάλων, αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και άλλων, μόνο και μόνο επειδή ήταν επικριτικοί για την κυβέρνηση. Η δική μου οικογένεια έγινε στόχος σε αυτές τις εκκαθαρίσεις. Ο πατέρας μου, καθηγητής γενετικής, απολύθηκε και κλείστηκε σε φυλακή. Η αδελφή μου, που είναι πλήρως καταρτισμένη για να εργαστεί ως ιατρός κατόπιν έξι ετών σε ιατρική σχολή, ακόμη δεν μπορεί να βρει δουλειά χρόνια μετά. Ο μικρός μου αδελφός εκδιώχθηκε από οποιαδήποτε ομάδα μπάσκετ πήγε. Η μητέρα μου, ο πατέρας μου, η αδελφή μου και άλλα μέλη της οικογένειάς μου δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους ελεύθερα, χωρίς τον φόβο παρενόχλησης. Γιατί; Διότι εγώ, ο γιος και αδελφός τους, είμαι επιφανής επικριτής των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, και είναι ένοχοι επειδή με αγαπούν.

Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριό μου, εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης αποκαλώντας με τρομοκράτη, και έβαλε το όνομά μου στην κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ. Ετσι δεν είμαι σε θέση να δω την οικογένειά μου ή να έρθω σε επαφή μαζί της, διαφορετικά θα τη θέσω σε κίνδυνο από το καθεστώς Ερντογαν. Υστερα από επτά έτη που μπαινόβγαινε σε δικαστήρια και φυλακές ο πατέρας μου, ο Δρ. Μεχμέτ Καντέρ, αθωώθηκε και είναι πια ελεύθερος. Ωστόσο ο αγώνας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος βρισκόμουν με τον [ιμάμη Φετιουλάχ] Γκιουλέν στο ίδιο δωμάτιο. Θυμάμαι ότι ένας από τους φοιτητές του του έφερε την είδηση της απόπειρας πραξικοπήματος. Σοκαρίστηκε και στενοχωρήθηκε πάρα πολύ. Ζήτησε από όλους τους ακολούθους του και τους φοιτητές να προσευχηθούν για την Τουρκία. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος Ερντογαν βγήκε και κατηγόρησε το κίνημα Γκιουλέν γι’ αυτό. Σοκαρίστηκα τόσο που ο Ερντογαν έκανε αποδιοπομπαίους τράγους τον κ. Γκιουλέν, το κίνημά του και τους οπαδούς του. Τη νύχτα του πραξικοπήματος έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια τι έκανε ο κ. Γκιουλέν. Δεν είχε καμία συμμετοχή σε αυτό, καθόταν στην καρέκλα του και προσευχόταν για τη χώρα του. Μάλιστα δάκρυσε λόγω των 250 αθώων που έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα εκείνη.

Μεγάλο το κόστος

— Είσαι αποκλεισμένος από την οικογένειά σου, από τους παιδικούς φίλους, από τους συγγενείς στις ΗΠΑ. Ομως δεν το βάζεις κάτω. Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις παρά τις απειλές που δέχεσαι;

Αυτός ο αγώνας μου έχει κοστίσει πολύ και είναι πολύ δύσκολος. Ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που η κατάστασή τους είναι σημαντικά χειρότερη από της δικής μου οικογένειας. Σκέπτομαι τους χιλιάδες αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που μένουν σε τουρκικές φυλακές μόνο και μόνο επειδή διότι προσπάθησαν να ασκήσουν τα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης σκέψης και της ανεξιθρησκείας. Λόγω του κορωνοϊού η τουρκική κυβέρνηση απελευθέρωσε παιδεραστές, δολοφόνους, ηγέτες μαφίας, διακινητές ανθρώπων και κλέφτες, αλλά εξακολουθεί να κρατά φυλακισμένους αθώους δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικούς αμφισβητίες περιλαμβανομένων βρεφών, γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών. Πρόκειται για κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων, και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Είμαι και πρέπει να είμαι η φωνή των αθώων.

Προστασία του FBI

— Εχεις φοβηθεί για τη ζωή σου ή για τη ζωή μελών της οικογένειάς σου; Νιώθεις ασφάλεια στις ΗΠΑ;

Ανησυχώ όλη την ώρα για την οικογένειά μου. Το 2015 η τουρκική κυβέρνηση πήγε στο σπίτι της οικογένειάς μου, έκανε έρευνα στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα τηλέφωνα, στα λάπτοπ και σε άλλα ιδιωτικά αντικείμενα, αναζητώντας τυχόν επικοινωνία μαζί μου. Εάν η κυβέρνηση είχε βρει τις επικοινωνίες αυτές, η οικογένειά μου βρισκόταν σίγουρα στη φυλακή σήμερα. Γι’ αυτό, όσο κι αν μου ραγίζει την καρδιά, εξακολουθώ να μην μπορώ να έρθω σε επαφή μαζί της.

Προσωπικά λαμβάνω απειλές θανάτου κάθε μέρα. Ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνομαι ασφαλής διότι η κυβέρνηση [εδώ] τιμά και αναγωνρίζει την ελευθερία και τον νόμο. Είμαι σε επαφή με το FBI και την αστυνομία σε τακτική βάση, ενώ το FBI εγκατέστησε και ένα κουμπί κινδύνου στο δώμάτιό μου εφόσον συμβεί κάτι ώστε να σπεύσει άμεσα. Είμαι τόσο ευγνώμων στους ανθρώπους και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις ελευθερίες που απολαμβάνω σήμερα.

Το Ιδρυμα Καντέρ

— Πως προέκυψε το ίδρυμα Ενές Καντέρ και τι επιδιώκει;

Το Ιδρυμα Ενές Καντέρ εστιάζει σε τρία πράγματα: Την εκπαίδευση, την εξάλειψη της φτώχειας και την κοινωνική αρμονία σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίζουμε πολυάριθμες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Ανοίξαμε ένα σχολείο στην Αφρική και σχεδιάζουμε να ανοίξουμε και άλλο στην Οκλαχόμα διότι πιστεύω ότι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον μας έρχεται με την παιδεία. Οποιος ανοίγει μια πόρτα σχολείο κλείνει μια πόρτα φυλακής.

Το ίδρυμά μου επίσης κρατά το ρεκόρ για τα περισσότερα δωρεάν καμπ μπάσκετ σε ένα καλοκαίρι. Στα καμπ μπάσκετμπολ που κάνουμε είμαι προσωπικά καθοδηγητής και προπονητής μη προνομιούχων παιδιών.

Κατάχρηση Ερντογάν

— Τι είναι αυτό που λείπει από την Τουρκία σήμερα; Πιστεύεις ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι στενά συνδεδεμένη με την Ευρώπη μέσω εμπορίου και ασφαλείας. Ο Ψυχρός Πόλεμος εμπόδισε την Τουρκία να καταστεί πλήρης δημοκρατία διότι οι ένοπλες δυνάμεις ήταν υπερβολικά ισχυρές και το ΝΑΤΟ ανέχθηκε τον ρόλο των στρατιωτικών στην πολιτική επειδή αποτελούσε ανάχωμα στη Σοβιετική απειλή.

Τώρα όμως που έχει τελειώσει ο Ψυχρός Πολεμος, το να γίνει [η Τουρκία] μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης φάνταζε ως η μόνη οδός για να γίνει πλήρης δημοκρατία. Δυστυχώς η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν έκανε κατάχρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη δεκαετία του 2000 με σκοπό να ξεφορτωθεί τους στρατιωτικούς και τους εχθρικούς δικαστικούς, θέτοντας τα θεμέλια για την απεριόριστη και ανεξέλεγκτη εξουσία του.

Σήμερα είναι άλλη εποχή. Προ 20ετίας η ΕΕ είχε κάποια επιρροή στην Τουρκία και στα μέλη της. Οχι πια όμως. Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι σαφή παραδείγματα του πώς οι χώρες μπορούν να ενταφιάζουν ελευθερίες ενώ είναι μέλη της ΕΕ.

Ελέγχει τα ΜΜΕ

— Πιστεύεις ότι ο Ερντογαν είναι το πραγματικό πρόβλημα για μια δημοκρατική Τουρκία ή είναι απλά η κορυφή ενός «παγόβουνου» το οποίο αρνείται να «λιώσει» εδώ και δεκαετίες; Τι υπάρχει πίσω από το κάθε ισχυρό πολιτικό πρόσωπο τόσα χρόνια που δεν αφήνει την Τουρκία να έρθει πιο κοντά με τη Δύση;

Ο Ερντογαν χειραγωγεί τα κρατικώς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης για να τον κάνουν τον δημοφιλή απολυταρχικό ηγέτη που είαι σήμερα. Οπως κάθε τέτοιος, απολαμβάνει σημαντικής εγχώριας υποστήριξης. Αυτό συμβαίνει γιατί ελέγχει σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα έντυπα μέσα ενημέρωσης και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που παπαγαλίζουν την προπαγάνδα του 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Επιπροσθέτως λογοκρίνει όποια αλήθεια μπορεί να απειλήσει την εξουσία του… ακόμη και κλειδώνοντας δημοσιογράφους στη φυλακή.

Οι συνθήκες βοήθησαν τον Ερντογαν να αναδυθεί (περιλαμβανομένου του αντιδημοκρατικού στρατιωτικού κατεστημένου) και η μαεστρική εκμετάλλευση από τον Ερντογαν του τουρκικού πολιτικού συστήματος έδωσε ώθηση σε αυτή την απολυταρχία. Οχι πως η Τουρκία είχε και κανένα σπουδαίο πολιτικό σύστημα ή πλήρως δημοκρατική κυβέρνηση πριν τον Ερντογαν, ήταν πάντα μέσα στην πολιτικά αναταραχή και την οικονομική αστάθεια. Ομως δεν ήταν όλη η εξουσία συγκεντρωμένη σε ένα χέρι, όπως είναι σήμερα.

Ελεγχος και ισχύς

— Πολλά μέτωπα ανοικτά προσπαθεί να διατηρήσει ο Ερντογάν: Αιγαίο, Λιβύη, Μέση Ανατολή και τώρα η Αγία Σοφία. Τι πιστεύεις ότι θέλει να επιτύχει;

Ο Ερντογαν χρησιμοποιεί τη στρατηγική θέση της Τουρκίας για να αρπάξει περισσότερη εξουσία για τον εαυτό του.

Η Τουρκία είναι υπερβολικά σημαντική χώρα για να τη χάσουν οι μεγάλες δυνάμεις, και ο Ερντογαν παίζει με μαεστρία το παιχνίδι αυτό. Τη μια μέρα γίνεται φίλος με τις ΗΠΑ και την άλλη αγκαλιάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά γίνεται καλός σύμμαχος με τη Σαουδική Αραβία, κι ύστερα προσεγγίζει το Ιράν και το Κατάρ.

Οι περιπέτειες της Τουρκίας στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο είναι συνεχιζόμενες σπασμωδικές κινήσεις, που προκαλούνται από την αντίληψη απειλής από τους γείτονές της, περιλαμβανομένων των Κούρδων. Η όλο και πιο προβληματική ανάμιξή της στη Λιβύη σχετίζεται με τη μάχη για εξουσία μεταξύ περιφερειακών δυνάμεων όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Ο Ερντογαν σαφώς παίζει πολιτικό παιχνίδι και στρέφει τα συμφέροντα της μιας χώρας ενάντια στης άλλης με σκοπό την παγίωση της εξουσίας του. Για τον Ερντογαν όλα πρέπει να γίνονται για τον έλεγχο και την ισχύ.

«Να διαφυλαχθεί η Αγία Σοφία»

— Δήλωσες πρόσφατα ότι «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει όλους μας». Ποια η άποψη σου για την τελευταία κίνηση στην Πόλη; Γιατί προέβη και σ’ αυτή ο Ερντογάν;

Οφείλουμε να σεβόμαστε ΟΛΕΣ τις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ, συνεπώς πρέπει να διαφυλαχθεί. Αποτελεί σύμβολο θρησκευτικής αρμονίας και πρέπει να καλοδέχεται τους Χριστιανούς, όπως και γενικότερα η κοινωνία μας. Οταν ανεγέρθηκε, αποτελούσε την έδρα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, και αυτή η πολύτιμη ιστορία δεν πρέπει να λησμονηθεί. Υπάρχουν τόσο πολλά τεμένη γύρω στην περιοχή αυτή που μένουν μισογεμάτα, κι όμως ο Ερντογαν επιμένει να μετατρέψει [την Αγία Σοφία] σε ένα ακόμη τζαμί. Ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει τη βαθιά οδύνη του για την απόφαση αυτή, το ίδιο και εγώ. Πρόκειται για άλλο ένα από τα παιχνίδια του Ερντογαν και έχει πολιτικά κίνητρα. Σημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις κοσμικές της ρίζες.

Μόνο καλά λόγια για την Ελλάδα

— Η Τουρκία βγάζει -ειδικά το τελευταίο διάστημα- ένα πολύ αντιδημοκρατικό πρόσωπο. Τα τελευταία χρόνια έρχονται στην Ελλάδα για να ζήσουν πολλοί Τούρκοι, πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία και κάποιοι από αυτούς, μου έχουν πει πως δεν αντέχουν άλλο τη ζωή στην Τουρκία. Είναι οικογενειάρχες, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, θέλουν ειρηνική συμβίωση των δύο λαών καθώς πιστεύουν ότι μόνο έτσι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν μπροστά και τονίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων θέλει ειρήνη και ομόνοια κι όχι αυτή τη μόνιμη ένταση. Είναι αλήθεια αυτό; Θεωρείς ότι η τουρκική επιθετική πολιτική έχει «παραμορφώσει» το πραγματικό πρόσωπο της χώρας σου;

Ποιος θα το πίστευε ότι χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, μεταξύ τους και παιδιά, θα χρησιμοποιούσαν φουσκωτά για να διαφύγουν από τη χώρα τους επειδή αν έμεναν αυτό θα σήμαινε βέβαιη σύλληψη και βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές;

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως φιλόξενη ανοίγοντας τα σύνορά της και επιτρέποντας σε αντικαθεστωτικούς Τούρκους να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως καταφύγιο και ενδιάμεση χώρα καθώς μετακομίζουν αλλού. Η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική για αυτούς τους αθώους πρόσφυγες εάν η Ελλάδα εφάρμοζε αυστηρότερες πολιτικές για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για πράξη γενναιοδωρίας την οποία δε θα ξεχάσουμε για πολλά χρόνια.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να παραμένουν οι δύο χώρες σε αυτή την εχθρότητα αιώνων για μερικά μικροσκοπικά νησάκια. Η Ελλάδα αποτελεί παράθυρο στην Ευρώπη για την Τουρκία και η Τουρκία πύλη εισόδου στη Μέση Ανατολή και την Ασία για την Ελλάδα. Υπάρχουν τόσο πολλές ευκαιρίες που θα συνέφεραν και τις δύο εάν εγκατέλειπαν διαμάχες για μικροπράγματα.

«Λαμβάνω πολλή υποστήριξη»

— Εχει απήχηση στις ΗΠΑ και στο ΝΒΑ η προσπάθεια που κάνεις; Εχεις συμπαραστάτες;

Ναι, έχω λάβει πολλή υποστήριξη στον αγώνα μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές τους φιλάθλους, την οικογένεια του ΝΒΑ, τους δημοσιογράφους, τους γερουσιαστές και τους βουλευτές, τον Λευκό Οίκο, το FBI και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που πιστεύουν σε μένα και μου παρέχουν τη δύναμη και την ελπίδα να παλέψω ενάντια στη δικτατορία στην Τουρκία. Αποκομίζουμε τεράστια στήριξη για τον αγώνα αυτόν μέσω της εκστρατείας «You Are My Hope» στην ιστοσελίδα change.org. Σας ενθαρρύνω όλους να βάλετε την υπογραφή σας.

«Θαυμάζω τον Γιάννη»

— Το 2018 είχες μια κακή στιγμή με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, πιστεύω πάνω στην ένταση της στιγμής. Εχεις επαφές μαζί του; Πιστεύεις ότι θα μπορούσατε να στείλετε ένα δυνατό μήνυμα ειρήνης οι δυο σας;

Για μένα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο φετινός MVP. Αυτό που τον κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι ότι κάνει καλύτερο και τον εαυτό του και όσους είναι γύρω του. Είναι επίσης ένας από τους πλέον προσγειωμένους παίκτης στο πρωτάθλημα. Η στιγμιαία ένταση που σημειώθηκε μεταξύ μας ήταν απλώς πάνω στον αγώνα, ως αθλητές κατανοούμε ότι είναι από την επιθυμία για νίκη. Στην πραγματικότητα τρέφω μεγάλο θαυμασμό για εκείνον. Ηταν ένας από τους λόγους που χρηματοδότησα το ταμείο ανακούφισης από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Νιώθω ότι μαζί μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης.

«Διαφυγή το Μπάσκετ»

— Μπόστον Σέλτικς, ΝΒΑ, κορωνοϊός. Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον στο παρκέ; Ποιο το πλάνο του ΝΒΑ για τη συνέχεια;

Προς το παρόν βρισκόμαστε όλοι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον του ΝΒΑ στη Disney World, στο Ορλάντο. Το ΝΒΑ, οι ομάδες μας, οι προπονητές και το προσωπικό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μείνουμε όλοι ασφαλείς.

Θεωρώ ότι οι Μπόστον Σέλτικς μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε ομάδα σε οποιοδήποτε γήπεδο, και έχουμε καλές πιθανότητες να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Θα είναι ενδιαφέρουσα η συνάντησή μας με το Μιλγουόκι.

Υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον, όχι μόνο για το ΝΒΑ αλλά για όλο τον κόσμο λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο το μπάσκετ είναι μια διαφυγή και κάτι το θετικό στο οποίο μπορούμε όλοι να προσβλέπουμε.

«Σ’ ευχαριστώ Ελλάδα»

— Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους Ελληνες;

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!

Εχω τεράστια εκτίμηση για τους ανθρώπους και την κυβέρνηση στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως για τη βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Τουρκία που υποχρεώθηκαν να διαφύγουν από την καταπίεση και την παρενόχληση του Ερντογαν. Είμαι πολύ ευγνώμων στους Ελληνες γείτονές μας για τις προσπάθειές τους στη στήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Από τα βάθη της καρδιάς μου, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Πηγή: kathimerini.gr

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς