20.5 C
Athens

«Κλέψαμε» το… password του Μαρτίνς!

Το FWS.GR μπήκε στο... τάμπλετ του Πέδρο Μαρτίνς και με τη βοήθεια του Άλκη Φιτσόπουλου αποκαλύπτει την φιλοσοφία του για τον τρόπο άμυνας και επίθεσης του Ολυμπιακού την προσεχή σεζόν

Ο Ολυμπιακός δίνει το πρώτο του φιλικό της προετοιμασίας του στην Αυστρία κόντρα στη Βάτενς και το fws.gr αφού έκλεψε το… password του Πορτογάλου τεχνικού, αποκαλύπτει με την κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που αμύνεται κι επιτίθεται ο Πορτογάλος προπονητής. Όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί γι αυτόν ή έχει γράψει ή δηλώσει ο ίδιος ο Πέδρο Μαρτίνς, εμείς τα συνθέσαμε και ενημερώνουμε τους φίλους των «ερυθρολεύκων» και όχι μόνο, για το τι θα δουν την προσεχή σεζόν.

Ο Μαρτίνς, όπως και σχεδόν όλοι οι Πορτογάλοι προπονητές, έχουν ένα στάνταρντ πλάνο επίθεσης και άμυνας. Το αποκωδικοποιούμε:

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Εδώ έχουμε την ομάδα που οργανώνεται αμυντικά. Οι δύο κεντρικοί μεσαίοι (CM) είναι πάντα πολύ κοντά μαζί, προσπαθώντας να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μια κάθετης πάσας. Με τον τρόπο αυτό ο Πέδρο Μαρτίνς κατευθύνει το παιχνίδι του αντιπάλου στα πλάγια δίνοντας περισσότερο χρόνο στην ομάδα του να προσαρμοστεί. Ταυτόχρονα βλέπουμε τον επιτελικό μέσο (10άρι) της ομάδας να πλησιάζει στους δύο κεντρικούς μέσους, μετατρέποντας το σύστημα σε 4-3-3. Το δεξί εξτρέμ (RM) οπισθοχωρεί βλέποντας ότι έχει δημιουργηθεί υπεραρυθμία για τους αντιπάλους από την πλευρά, ενώ το αριστερό εξτρέμ (LM) μένει μπροστά για μία ενδεχόμενη κόντρα. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και όταν ο αντίπαλος επιτίθεται από την άλλη πλευρά. Ορισμένες φορές το 4-3-3 μετατρέπεται και σε 4-4-2, όταν ο Μαρτίνς δίνει οδηγία στους παίκτες του για πίεση ψηλά.

Η επιλογή όμως του Πορτογάλου τεχνικού να έχει τα δύο κεντρικά χαφ κοντά καθιστά ευάλωτη την άμυνα της ομάδας του σε περιπτώσεις που οι αντίπαλοι προτιμούν μία βαθιά μπαλιά από τη δημιουργία κάθετου ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευκαιρίας για αυτούς με μόνο δύο επαφές.

Το 4-3-3 του Μαρτίνς κατά τη διάρκεια της άμυνας.

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Όσον αφορά την επιθετική λειτουργία και το χτίσιμο της επίθεσης, ο πρώην προπονητής της Γκιμαράες επιλέγει το παιχνίδι από πίσω. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιχνιδιού βλέπουμε το 10άρι της ομάδας να πλησιάζει τα δύο κεντρικά χαφ και ο σχηματισμός από 4-2-3-1 να μετατρέπεται σε 4-3-3, για την ομαλότερη μετάβαση του παιχνιδιού από το μισό της δικής του ομάδας στο αντίπαλο μισό. Έτσι όχι μόνο δημιουργούνται οι προοπτικές για μία καλή επίθεση αλλά μειώνονται και οι πιθανότητες απώλειας της κατοχής σε ενδεχόμενη πίεση του αντιπάλου. Παράλληλα, το δεξί και αριστερό μπακ δίνουν το απαραίτητο πλάτος για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι χώροι για την σωστή κυκλοφορία της μπάλας.

Η διάταξη του Μαρτίνς για την καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας.

 

Όταν πια η ομάδα έχει φτάσει στα όρια της περιοχής του αντιπάλου, τα εξτρέμ συγκλίνουν και μπαίνουν στην περιοχή δημιουργώντας χώρο για τα πλάγια μπακ. Το δεξί μπακ, ο παίκτης που έχει στην κατοχή του τη μπάλα, έχει προωθηθεί και διαθέτει πλέον τέσσερις επιλογές μέσα στην περιοχή, φανερώνοντας ακόμη μια πτυχή της προπονητικής οξυδέρκειας του Πέδρο Μαρτίνς. Την επιθετική νοοτροπία των πλάγιων μπακ. Επίσης, ένας από τούς δύο κεντρικούς μέσους δίνει μια έξτρα επιλογή στο δεξί μπακ, περιμένοντας έξω από την περιοχή. Πέρα από τη στήριξη που προσφέρει ο κεντρικός χαφ, αποτελεί παράλληλα και δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που χαθεί η μπάλα σε εκείνο το σημείο, καθώς καλύπτει το κενό που άφησε η προώθηση του δεξιού μπακ αφενός. Αφετέρου θα καθυστερήσει και την μετάβαση της αντίπαλης ομάδας στην επίθεση με την πίεση του, προσφέροντας έτσι χρόνο στους συμπαίκτες του να επιστρέψουν στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Ο σχηματισμός του Μαρτίνς κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς