23.4 C
Athens

Κλέψε σήμερα και αλλάζουμε τις ποινές όταν πιαστείς, βρε αδερφέ

Ένα όργανο που βάσει νόμου ήταν και το μοναδικό αρμόδιο για να αποφανθεί, συνεδρίασε και έβγαλε ένα πόρισμα. Διότι τέτοιο ακριβώς εξέδωσε η ΕΕΑ, όταν διαπίστωσε οριστικά και αμετάκλητα πως ΠΑΟΚ και Ξάνθη εμπλέκονται σε σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας. Ο Χρήστος Υφαντής, ο οποίος τυγχάνει να ήταν σε καίριο πόστο της ΕΠΟ όταν συντάχθηκε ο ισχύων κανονισμός το 2009, έγραψε στο FWS ένα πλήρως κατατοπιστικό κείμενο σχετικά με το τι προβλέπεται από εδώ και πέρα.

Το θέμα, δυστυχώς, δεν είναι πλέον αθλητικό. Όταν παιδιά του μπαμπά εμφανίζονται στο κανάλι τους εργοδότη τους για να μας πουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα θα κοπεί στα δυο αν τιμωρηθεί η ομάδα του αφεντικού, η κατάσταση ξεφεύγει. Και γίνεται τρισχειρότερη από τη στιγμή που μια κυβέρνηση παρεμβαίνει σε θεσμούς και κανονισμούς που δεν την αφορούν, προκειμένου να διασφαλίσει «την κοινωνική συνοχή» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κύριος Πέτσας. Επί της ουσίας, αυτό που σκαρφίστηκε και ανακοίνωσε ή έστω προλόγισε η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, συνιστά «νομοθετικό πραξικόπημα» και ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη αλλά και σε κανονισμούς που δεν την αφορούν.

Καταρχάς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βιάστηκαν» να ανακοινώσουν ότι ΠΑΟΚ και Ξάνθη γλιτώνουν τον υποβιβασμό. Σε Μέσα του Ιβάν Σαββίδη και των… συμμάχων του αναφέρομαι. Η σκοπιμότητά τους είναι προφανής ακόμα και στους πιο ηλίθιους: να δημιουργήσουν κλίμα και να προκαταλάβουν καταστάσεις. Αν τους ρωτήσετε πως πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, πιθανόν να ακούσετε κάτι ακατάληπτα. Σαν αυτά που δήλωσε η κυρία Μαρούπα ζητώντας να ελεγχθεί ο Ολυμπιακός για τη συμμετοχή του στο BIG 4.

Προφανώς αναφερόταν στην παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος δεν είναι θεσμικό πρόσωπο της ΠΑΕ (κάτι που προς το παρόν δεν του επιτρέπεται) ωστόσο παραμένει νομιμότατα ο μεγαλομέτοχός της. Σε αντίθεση με τον Δημήτρη Μελισσανίδη που ούτε θεσμικό ρόλο έχει, αλλά ούτε και μετοχές εμφανίζονται στο όνομά του. Και βέβαια, σε αντίθεση με τον «απλό πρόεδρο» Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κακώς εκπροσώπησε ως ιδιοκτήτης την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία ανήκει στην κυρία Κική και τον γιο του, Νίκο…

Στο θέμα μας. Ποια νομοθετική εξυπηρέτηση (aka σκάνδαλο μεγατόνων που θα συνιστούσε εκτροπή του πολιτεύματος) θα ήταν ικανή να γλιτώσει τον ΠΑΟΚ, διότι γι’ αυτόν γίνεται ο πραγματικός ντόρος, από τον υποβιβασμό; Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η μόνη Αρχή με δικαιοδοσία να κρίνει και να εκδώσει πόρισμα είναι η ΕΕΑ. Η οποία όμως, δεν αποφάσισε βάσει κάποιου νόμου του κράτους, αλλά βάσει του ΚΑΠ. Του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου δηλαδή, που σε σχετικό άρθρο του προβλέπει ακριβώς τη φύση του παραπτώματος καθώς και τις κυρώσεις που επισύρει.

Η υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης κρίθηκε από το μοναδικό αρμόδιο όργανο, την ΕΕΑ εν προκειμένω, η οποία εξέδωσε ένα άκρως επιβαρυντικό πόρισμα για τις δυο εμπλεκόμενες ΠΑΕ. Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του πορίσματος, όταν αυτό καθαρογραφεί, στη Super League, η οποία δεν έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει, να δικάσει δηλαδή εκ νέου την υπόθεση, παρά μόνο να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές, όπως τις εισηγείται το πόρισμα της ΕΕΑ.

Πού και κυρίως πώς ακριβώς θα μπορούσε να παρέμβει «νομοθετικά» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ώστε να αποτρέψει την αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης; Πιθανότατα αυτό δεν το σκέφτηκαν ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΝΔ, όταν βιάστηκαν να ανακοινώσουν την κοτσάνα περί «νομοθετικής πρωτοβουλίας». Από τη στιγμή που η υπόθεση κρίθηκε και η ενοχή των δυο ΠΑΕ αποδείχθηκε, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Αυτό είναι το ένα. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος επειδή έτσι του κάπνισε να βγάλει έναν νόμο αύριο που να λέει «ξέρετε κάτι, μαλακία που αφήσαμε την ΕΕΑ να αποφασίσει. Άκυρα όσα έγιναν, από εδώ και πέρα θα αποφασίζει σχετικώς η ΕΥΔΑΠ. Ή κάποια ΜΚΟ. Ή οι οπαδοί της ομάδας που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη».

Έχουμε λοιπόν ένα πόρισμα που δεν αμφισβητείται ούτε από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Όσο κι αν κραυγάζουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, δεν έχουν επιχείρημα να αντιτάξουν στα συντριπτικά εναντίον τους στοιχεία. Γι’ αυτό και φτάσαμε στο ομολογουμένως πειστικό επιχείρημα «θα κόψουμε την Ελλάδα στα δυο». Το ζητούμενο συνεπώς δεν είναι να «δικαιωθεί» ο ΠΑΟΚ – αυτό έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να το επιτύχει ούτε ο μεγαλύτερος ταχυδακτυλουργός του κόσμου – αλλά να μην υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται από το 2009 για το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε.

Ποιος νέος ευφάνταστος νόμος θα μπορούσε να επιτρέψει τη μη επιβολή κυρώσεων; Κανείς, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή. Καλώς ή κακώς, ό,τι κι αν σκαρφιστούν οι φωστήρες που μας κυβερνούν, δεν μπορεί να παρέμβει στον ΚΑΠ γιατί προσκρούει στο ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο. Ακόμα όμως κι αν είχαν την πρόθεση να ξεπεράσουν και τον Κοντονή στις παρεμβάσεις, δεν θα μπορούσε σε κανένα νομικό σύστημα του αναπτυσσόμενου (δε λέω αναπτυγμένου γιατί εκεί δεν θα χρειαζόταν καν να γίνει αντίστοιχη κουβέντα) κόσμου να δοθεί ανασταλτική ισχύς σε ένα διαπιστωμένο αδίκημα/παράπτωμα.

Να το κάνω όσο πιο σαφές μπορώ. Έστω ότι ένας τύπος μπουκάρει σε ένα μαγαζί και πυροβολεί θανάσιμα κάποιον θαμώνα. Συλλαμβάνεται, κρίνεται ένοχος, του ανακοινώνεται η ποινή του και πάνω που τον ετοιμάζουν για το Μεταγωγών, επεμβαίνει το κράτος και λέει «μισό λεπτό, θα πάρουμε μια νομοθετική πρωτοβουλιούλα και θα επανέλθουμε». Και τελικά, περνάει ένας νόμος που λέει ότι αν το όπλο του θύτη ήταν π.χ. γερμανικής τεχνολογίας, τότε η ισχύουσα ποινή δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί. Αντ’ αυτής, ο νέος νόμος θα προβλέπει καθημερινό εγερτήριο στις 5 για έξι μήνες και την υποχρέωση να δίνει το παρών μια φορά στις 15 στο οικείο αστυνομικό τμήμα…

Εδώ και λίγη ώρα έχει ήδη ξεκινήσει η σπέκουλα που εμφανίζει την κυβέρνηση να εξετάζει νόμο ο οποίος θα προβλέπει αφαίρεση συγκεκριμένων βαθμών. Με γεια τους με χαρά τους να αποφασίσουν ό,τι θέλουν, να το περάσουν από τη Βουλή και με το που θα ψηφιστεί να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να αγοράζουν άλλες ΠΑΕ και στην περίπτωση που πιαστούν, θα τιμωρηθούν με μια μικρή αφαίρεση βαθμών. Αυτή τη στιγμή όμως, το συγκεκριμένο παράπτωμα τιμωρείται με αποβολή. Οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει εκ των υστέρων ένας (ποδοσφαιρικός) κανονισμός που ισχύει από το 2009 και ήταν εν ισχύ την ώρα που τελέστηκε το αδίκημα αλλά και την ώρα που εκδόθηκε το σχετικό πόρισμα, συνιστά κατάργηση κάθε έννοιας νομιμότητας, μέχρι και κατάλυση της Δημοκρατίας.

Επειδή είναι ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι της κυβέρνησης δεν έχουν εξετάσει όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης, καλό θα είναι να το κάνουν προτού να είναι πάρα πολύ αργά. Και «αργά» θα είναι όταν χρειαστεί να παρέμβει η FIFA ή/και το CAS, ξεβρακώνοντας κάθε απόπειρα εκδούλευσης και υπόγειας συναλλαγής…

ΥΓ. Το FWS ήταν το πρώτο ΜΜΕ που στηλίτευσε την άκομψη έως επικίνδυνη δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη αμέσως μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της ΕΕΑ. Και θα δώσει αγώνα #mexritelous προκειμένου να μην καταλυθεί κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου σε αυτό το δύστυχο το κράτος που ζούμε…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς