ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Μαρινάκης ίσον σκάνδαλο, Ιβάν ίσον… Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα!

Μαρινάκης Ιβάν Σαββίδης

Μια φορά κι ένα καιρό, στο «μακρινό» 2013, ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαμπίντι (Ιβάν Σαββίδης στην εξελληνισμένη εκδοχή, επίσημη πλέον) έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Επιχειρηματίας ομογενής και αξιοσέβαστος και με επαρκές μπαγιόκο υποκύπτει «τόσο όσο» στις κυβερνητικές πιέσεις και, «για να μην πέσει η χρεοκοπημένη ΣΕΚΑΠ στα χέρια Τούρκων και ξεφτιλιστούμε», προχωράει (Ιούλιος 2013) στην εξαγορά της έναντι πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ, αφού πρώτα διαγράφονται όλες οι οφειλές της εταιρείας προς το δημόσιο ύψους άνω των εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ. Αγοράζει το 84,5% της ΣΕΚΑΠ, μέσω της Donskoy Tabak, του ομίλου Agrocom,  από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) και την συνεταιριστική Σ.Ε.Κ.Ε. (Συνεταιριστική Καπνοπαραγωγών). Αγοράζει, δηλαδή, μια χρεοκοπημένη κρατική εταιρεία, την οποία έριξαν στα βράχια οι διοικήσεις που διόριζαν οι κυβερνήσεις παρέα με τα αριστερόστροφα εργατικά συνδικάτα (η ΣΕΚΑΠ τότε είχε δυο).

Στη συμφωνία κυβέρνησης-Σαββίδη, την οποία όλοι οι λογικοί της χώρας χαιρέτησαν (και πολύ καλά έκαναν), διαφωνούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Δημήτρης Γεραλής και Κώστας Μπάρκας, που με ερώτηση τους στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης (Μάρτιος 2013) ερωτούν «αν τα βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο θα εισπραχθούν στο σύνολο τους ή θα τύχει η Donskoy Tabak JSC ευνοϊκής μεταχείρισης – ρύθμισης με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο…». Τόσο νούμερα!!!

Ολόκληρη κυβέρνηση έχει πέσει στα πόδια του ομογενή επιχειρηματία να αγοράσει ένα «σαπάκι» κι οι άλλοι ρωτάνε «αν θα ρυθμιστούν τα χρέη προς το δημόσιο», τα οποία δημιούργησαν οι διορισμένες από το δημόσιο διοικήσεις της εταιρείας. Μουρλοκομείο!

Ευτυχώς, κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά, τα χρέη διαγράφονται, η συμφωνία κλείνει, ο Σαββίδης επενδύει στην εταιρεία και σιγά – σιγά τη βγάζει στον αφρό με επαρκή την κρατική βοήθεια, όπου αυτή μπορεί να δοθεί. Μέχρι εδώ όλα καλώς καμωμένα!

Γειασάν του λαθρέμπορα!

Τον Φεβρουάριο του 2015 ένα πρόστιμο τριάντα οχτώ εκατομμυρίων (38.000.000) ευρώ στη ΣΕΚΑΠ «για λαθρεμπόριο τσιγάρων», μέσω του πλοίου MITRIDAT (Μιθριδάτης) στην Αιδηψό, υπόθεση που συνέβη το 2010, αλλάζει τα δεδομένα. Ο Σαββίδης καλείται να το πληρώσει, αλλά, όπως είναι λογικό, αρνείται. Ο ίδιος επισημαίνει «πως αγνοούσε το πρόστιμο και πως δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο ο αγοραστής ιδιώτης να πληρώνει πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις προ της ιδιωτικοποίησης διοικήσεις που διόριζε το κράτος».

Σύμφωνα με άλλες πηγές (Καθημερινή 07.05.2017) ο Σαββίδης ήταν σε γνώση της υπόθεσης, καθώς στο συμβόλαιο αγοράς,  το 2013, ρητώς δηλώνει ότι «γνωρίζει την οικονομική κατάσταση και τα στοιχεία της εταιρείας, που είναι αναγκαία για την υποβολή της προσφοράς και ότι έχει αποφασίσει και επιθυμεί να προχωρήσει η εν λόγω συναλλαγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να διατηρεί οποιοδήποτε δικαίωμα να στραφεί κατά του πωλητή ή δικαίωμα τροποποίησης της δεσμευτικής προσφοράς ή υπαναχώρησης από τη σύμβαση…».

Μεταξύ μας; Κανείς, στο επίπεδο αυτό, δεν προσφέρει ούτε ένα ευρώ αν δεν γνωρίζει και την τελευταία λεπτομέρεια για την κατάσταση μιας υπερχρεωμένης  κρατικής εταιρείας, που τη διοικούσαν κρατικοδίαιτα λαμόγια.

Τι είχε, προφανώς, συμβεί; Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κ. Σαββίδη για την εκκρεμότητα και ταυτόχρονα τον διαβεβαίωσε ότι «θα ρυθμίσει το θέμα». Μόλις ολοκληρώθηκε η αγορά τον παράτησε μόνο του! Συμβαίνουν αυτά «εις την πολιτικήν»… Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο επιχειρηματίας στρέφεται ανοιχτά στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη κυβέρνηση και αποθεώνει τον Τσίπρα – Πούτιν!

Τροπολογία κωμωδία!

Τον Απρίλιο του 2017 γίνεται (με κυβέρνηση του Τσίπρα – «Πούτιν») η πρώτη απόπειρα να ρυθμιστεί κοινοβουλευτικά η εκκρεμότητα – διαγραφή του προστίμου με τροπολογία στο ν. 4469/2017, αλλά καταλήγει να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Η τροπολογία Δημητριάδη, με την οποία «εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν  σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας εάν αυτά είχαν καταλογιστεί όταν οι εταιρείες ανήκαν στο κράτος», εγκρίνεται μεν, δεν έχει, όμως, αναδρομική ισχύ. Ο κ. Παππάς χειροκροτάει, αλλά η εξέλιξη είναι μια οπή εις το ύδωρ! Το πρόστιμο δεν μπορεί να διαγραφεί!!! Ξεφτίλα και των γονέων! Το θέμα πάει στην άκρη προσωρινά…

Η ΣΕΚΑΠ εξακολουθεί να λειτουργεί και να πουλάει τσιγάρα, αλλά στα τέλη του 2017 το Εφετείο Ξάνθης επικυρώνει το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ και στις 23.12.2017 το Τελωνείο Ξάνθης απαγορεύει, σε συνέχεια της απόφασης του Εφετείου, τη διάθεση των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Η τέλεια τρέλα!!!

Άμεση (και πολύ λογική) η αντίδραση Σαββίδη στην εξέλιξη αυτή. Συγκαλεί το Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ για τις 28.12.2017 με θέμα «την έναρξη της διαδικασίας για την  αναγκαστική πτώχευση της επιχείρησης».

Νέες, υπόγειες πάντα, κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως θα ρυθμιστεί το θέμα και η υπόθεση ξεχνιέται έως τις 16.03. 2018, όταν ανακοινώνεται η πώληση των τριών καπνικών εταιρειών συμφερόντων Σαββίδη ( Donskoy Tabak, Pereslavi Tabak και ΣΕΚΑΠ) στην γιαπωνέζικη Japan Tobacco έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Σαββίδη « οι συνομιλίες για την πώληση είχαν κρατήσει ένα χρόνο», άρα ήταν σαφές πως οι Ιάπωνες είχαν ενημερωθεί για το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δέχθηκαν να ολοκληρώσουν την εξαγορά. Ο κ. Παππάς (ξανα)χειροκροτάει.

Γιατί; Προφανώς επειδή, είτε ο ίδιος ο κ. Σαββίδης, είτε (το πιθανότερο) κάποιοι από την κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά με ολίγη από Καμμένο» μπήκαν, ως εγγυητές,  στη διαπραγμάτευση και υποσχέθηκαν «τη ρύθμιση του θέματος»… Έναντι «ανταλλάγματος;», πολιτικού, επικοινωνιακού ή άλλου; Άντε τώρα βρες άκρη… Για την ψυχή του πατέρα τους πάντως είναι κομματάκι δύσκολο να υποσχέθηκαν την πλήρη διαγραφή του προστίμου σε κάτι Γιαπωνέζους.

Δια χειρός Τσακαλώτου

Η τρελή και παλαβή αυτή ιστορία κλείνει, ως όφειλε με βάση τις δεδομένες κυβερνητικές υποσχέσεις,  οριστικά «δια χειρός Τσακαλώτου» (αυτού με τις επισκέψεις στη σουίτα του κ. Σαββίδη στην Τούμπα και τα κασκόλ του ΠΑΟΚ στο λαιμό) στις 07.06.2019, την τελευταία μέρα που λειτουργεί πριν τις εκλογές η Βουλή. Νέα τροπολογία, αυτή τη φορά παραγγελμένη από ιδιώτη ειδικό («για να μην ξαναξεφτιλιστούμε») κι η υπόθεση κλείνει προς δόξαν του ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλε όλα τα προηγούμενα χρόνια τον Μητσοτάκη «για εξυπηρετήσεις στην πλουτοκρατία!!!». Ο κ. Παππάς (ξανά-μανά) χειροκροτάει.

Υ.Γ. Ένα άλλο καράβι, αραγμένο κάπου στην Κρήτη, τσιγαράδικο, φισκαρισμένο σε παράνομο φορτίο (της ΣΕΚΑΠ ανακοινώθηκε) που συνελήφθη από τους κομμάντο του Λιμενικού την περίοδο που ο κ. Σαββίδης ελέγχει πλέον την εταιρεία είναι… «τ’ άκουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα, το Λιμενικό μας βούτηξε στου Λιβυκού τη στράταααα!

Μαρινάκης – Forthnet

Τον Οκτώβριο του 2019 μια ιδιωτική εταιρεία (Forthnet), με χρέη προς τις τράπεζες περί τα τριακόσια πενήντα εκατομμύρια (350.000.000) ευρώ από ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που καλύφθηκε με ιδιωτικές τοποθετήσεις, καταλήγει, όπως όλα δείχνουν, στα χέρια ενός ιδιώτη (Ευάγγελος Μαρινάκης).

Είχαν προηγηθεί στο παρελθόν (επί διετία περίπου) αλλεπάλληλες απόπειρες πώλησης και προς άλλα σχήματα (ΑΝΤ1, Vodafon, Wind κ.λ.π.) αλλά χωρίς τύχη, καθώς το τίμημα που προσφέρονταν ήταν εξαιρετικά χαμηλό και άγγιζε τα δώδεκα εκατομμύρια (12.000.000) ευρώ.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας πήρε μέρος δημόσια, με το όνομα του, την εταιρεία του (Alter Ego), τα λεφτά του και όλα τα επιχειρηματικά ρίσκα που προκύπτουν (συν τον προβλεπόμενο έλεγχο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού) στη δημόσια διαδικασία πώλησης της εταιρείας και πλειοδότησε.

Καμία κυβέρνηση δεν τον παρακάλεσε, καμία κυβέρνηση δεν διέγραψε χρέη της προς πώληση εταιρείας προς το δημόσιο, καμία κυβέρνηση δεν διαμεσολάβησε σε κανένα για οτιδήποτε. «Ενήλικες στο δωμάτιο» επιχειρηματίες μίλησαν, τα βρήκαν, συμφώνησαν, πούλησαν κι αγόρασαν και έτερον ουδέν.

Ο κ. Μαρινάκης προσέφερε για το 70% (περίπου) του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet, που πωλούν οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Αττικής) σαρανταένα εκατομμύρια (41.000.000) ευρώ μετρητά. Η συμφωνία προβλέπει το κούρεμα των οφειλών της Forthnet προς τις τράπεζες σε ποσοστό περί το 80%, δηλαδή θα κουρευτούν από τη συνολική οφειλή των τριακοσίων πενήντα εκατομμυρίων (350.000.000) ευρώ γύρω στα διακόσια ογδόντα εκατομμύρια (280.000.000) ευρώ.  Θα παραμείνουν, βεβαίως, οφειλές ύψους περί τα εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ, που πρέπει να εξυπηρετηθούν ή με άλλο τρόπο να αντιμετωπιστούν. Έχει δεκάδες τρόπους το χρηματιστηριακό κεφάλαιο γι’ αυτές τις δουλειές.

Προσοχή! Η Forthnet οφείλει μόνο στις τράπεζες! Μια ιδιωτική εταιρεία οφείλει σε τέσσερις ιδιωτικές τράπεζες. Ότι οι τράπεζες αυτές στη διάρκεια μιας κρίσης ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού (με αποφάσεις και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ουδεμία σχέση έχει με τη σημερινή τους κατάσταση.

Δεν ανήκουν στον λαό και δεν απολογούνται στο λαό. Δεν χρειάζεται να συνεδριάσει σε πλατιά ολομέλεια η διοίκηση, με παρόντα τον ελληνικό λαό, για να αποφασίσει. Ιδιωτικές εταιρείες είναι και παίρνουν τα σπίτια του λαού σε πλειστηριασμούς. Λέτε να ασχολούνται με τίνος χρήματα ανακεφαλαιοποιήθηκαν; Ας είναι καλά οι κυβερνήσεις…

Η απόφαση, δηλαδή, να γίνει δεκτή η πρόταση Μαρινάκη και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να κουρευτούν οφειλές προς τις τράπεζες (και όχι προς το κράτος) είναι των ίδιων των τραπεζών, που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις με νόμιμη σύσταση και λειτουργία.

Σημειώνεται, προς κάθε κατεύθυνση, πως η Forthnet έχει ρυθμίσει (και εξυπηρετεί κανονικά) όλες τις οφειλές (ασφαλιστικές κ.λ.π.) προς το δημόσιο, ενώ πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενους.

Που είναι το πρόβλημα; Μα στη Nova. Στη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα που διαχειρίζεται, έναντι συμφωνημένου τιμήματος, τα τηλεοπτικά δικαιώματα εννιά (9) από τις δεκατέσσερις (14) ΠΑΕ του πρωταθλήματος της Super League 1.

Κι αφού η διαχείριση αυτή είναι αμαρτωλή και κακή γιατί οι εννιά ΠΑΕ, παρέα με όλες τις υπόλοιπες, δεν βγαίνουν στην αγορά να βρουν άλλη πλατφόρμα, συνδρομητική ή ελεύθερη, να πουλήσουν το κορυφαίας αγοραστικής αξίας προϊόν τους και να λυθεί το θέμα;

Να μείνει ο Μαρινάκης «με τη Nova στα χέρια», να επανέλθει η κανονικότητα και η αξιοπιστία στο πρωτάθλημα, να απομονωθούν οι κακοί, να θριαμβεύσει το καλό και να πάνε όλοι ευχαριστημένοι για ύπνο;

Ηθικό δίδαγμα

Η πώληση της ιδιωτικής εταιρείας Forthnet στον ιδιώτη επιχειρηματία κ.Μαρινάκη από τις ιδιωτικές τράπεζες είναι παράνομη. Οι τράπεζες του χαρίζουν το 80% των χρεών.  Θα έχει τη Nova. Θα ελέγχει τη συνδρομητική τηλεόραση και το ποδόσφαιρο. Θα διαμορφώνει το μπάτζετ των ομάδων. Θα χειραγωγεί τους αγώνες και το πρωτάθλημα. Είναι ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους!

Η πώληση της κρατικής ΣΕΚΑΠ σε ένα ιδιώτη επιχειρηματία (Σαββίδης) με διαγραφή όλων των οφειλών προς το δημόσιο, με διαγραφή προστίμου από λαθρεμπόριο που επέβαλαν σε δύο βαθμούς τα ελληνικά δικαστήρια, με χειραγώγηση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης από τη Βουλή την τελευταία μέρα της θητείας της κυβέρνησης από ένα υπουργό – θαμώνα της Τούμπας με κασκόλ του ΠΑΟΚ και με ένα τσιγαράδικο με γεμάτο φορτίο (να περιμένει, τι άραγε;) αραγμένο κάπου στην Κρήτη είναι… Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα, εσύ που βγάζεις τα καλύτερα παιδιάααααα!!!

Αδέρφια αφήστε το. Μην το τραβάτε άλλο. Μας πήραν χαμπάρι. Δεν το σώζουν ούτε οι Παππάδες αυτής της χώρας!

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top