7.1 C
Athens

Μαρινάκης και Ολυμπιακός: Όσα δεν φτάνει η αλεπού… πηδάει και τα πιάνει

Ο Χρήστος Υφαντής αναλύει το «επιχειρηματικό ρίσκο» του προέδρου - αλλά και «σκληρού οπαδού» - του Ολυμπιακού, με τα οικονομικά ανοίγματα λίγες μόλις μέρες μετά τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Πασίγνωστη η πανέξυπνη παραλλαγή της γνωστής λαϊκής ρήσης για την αλεπού και τα κρεμαστάρια έχει πλήρη εφαρμογή στην περίπτωση του κυρίου Μαρινάκη και του Ολυμπιακού.

Οι ερυθρόλευκοι «δεν έφτασαν» να διεκδικήσουν σοβαρά τη συμμετοχή τους στο UEFA Champions League για λόγους που είναι γνωστοί στους αρμόδιους, οι υπόλοιποι τους έχουμε ακουστά ή τους υποψιαζόμαστε, πάντως, είτε έτσι, είτε αλλιώς, δεν βρέθηκαν, με δική τους ευθύνη, σε θέση να παλέψουν σοβαρά την πρόκριση τους στα play off της διοργάνωσης.

Η λογική αλληλουχία των γεγονότων θα ήταν ο κ. Μαρινάκης, ως «ο πλερώνων», να αποφασίσει «να τα κάνει κρεμαστάρια» σχετικά με την ομάδα και ειδικά με τις ανάγκες της για ενίσχυση με ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής, από εκείνους που λέμε ότι αλλάζουν τη μοίρα μιας ομάδας.

Κανένας δεν θα μπορούσε να του πει το παραμικρό ή να τον εγκαλέσει, σε όλες τις επιχειρήσεις όταν χάνονται στόχοι και αναδιαρθρώνεται ο προϋπολογισμός ακολουθεί μια περίοδος «συγκέντρωσης», γίνεται αυτό που λέμε «το μαγαζί μαζεύεται για να τα βγάλει πέρα και μετά έχει ο Θεός…». Είναι μια ορθολογική επιχειρηματική επιλογή, πόσο μάλλον όταν αναφέρεται σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον όπως το ελληνικό που είναι αφετηριακά μπατιρημένο, με ελάχιστα έσοδα και θλιβερές οικονομικές επιδόσεις.

Τι έκανε ο κ. Μαρινάκης; Το εντελώς αντίθετο! Αντί να «μαζευτεί» και να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του για την ομάδα, αντί να μειώσει τους στόχους για να μπορεί να εξυπηρετήσει το έλλειμμα που προέκυψε επέλεξε να συνεχίσει να επενδύει, να αυξήσει, μάλιστα, το ύψος της επένδυσης, να ρίξει λεφτά, περισσότερα λεφτά εκτιμώντας, ορθότατα, πως η κρίση που προέκυψε είναι, σε δεύτερη ανάγνωση, μια χρυσή ευκαιρία!

Τολμηρή η απόφαση, τολμηρότερη η σκέψη, δεν είναι εύκολο σε αυτό το επίπεδο ένας επενδυτής (κανονικός εννοείται) να σκεφθεί «ανάποδα» και να «καταργήσει» τις λογικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα που επιβάλλουν περιορισμούς και «μνημόνια».

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού επέλεξε να ασκήσει μια εντελώς επιθετική, μια «τρελή» για πολλούς επενδυτική πολιτική. Διάλεξε να ενισχύσει την εταιρεία του κεφαλαιακά και σε έμψυχο δυναμικό και να επενδύσει στην προοπτική της δεύτερης στην ιεραρχία διοργάνωσης της UEFA αντιλαμβανόμενος ταχύτατα πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό και επενδυτικά οικονομικό χώρο για την ομάδα του, με άλλα λόγια πήρε την κρίση και την έκανε ευκαιρία.

Ταυτόχρονα, αναπροσάρμοσε την πολιτική των πωλήσεων σε συνδυασμό με την προφανή ανάγκη να ξεκαθαρίσει σε κάποιες περιπτώσεις το τοπίο στη διαχείριση της ομάδας, η επιθυμία κάποιου ή κάποιων να αφήσουν τον Ολυμπιακό για άλλες πολιτείες παράγει οικονομικό προϊόν για τον σύλλογο κι ο Μαρινάκης δεν λέει ποτέ όχι σε ένα καλό deal, που θα του επιτρέψει στην πορεία να επανεπενδύσει στην εταιρεία έσοδα από μια πολύ σημαντική δραστηριότητα.

Ο Ολυμπιακός των αγώνων play off του νέου και πλέον ανταγωνιστικού Europa League συμφωνεί για τον ετήσιο δανεισμό του Λόπεζ με ρήτρα 10 εκατομμύρια ευρώ, ψάχνει τρόπο να επαναπατρίσει τον Κώστα Μανωλά, είναι σε συζητήσεις για αριστερό μπακ χωρίς να απορρίπτει κι ένα δεξιό ανάλογο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλάνε και για ένα στόπερ ακόμη (το όνομα του Σιόβα πηγαινοέρχεται). Τα εκατομμύρια πάνε κι έρχονται, έχουν αποτρελαθεί οι οπαδοί της ομάδας, πάρτι κάνουν τα ΜΜΕ…

Ο Ολυμπιακός αντί «να κάνει κρεμαστάρια» την αποτυχία του στο UEFA Champions League και να κλαίει με μαύρο δάκρυ πάνω από τη χυμένη καρδάρα με το γάλα αποφάσισε το ανάποδο. «Πηδάει και τα φτάνει» όσα είχε προϋπολογίσει ή, τουλάχιστον, τα περισσότερα από αυτά σε μια σχεδιασμένη απόπειρα να παραμείνει το κλαμπ ισχυρό, ανταγωνιστικό, ικανό να παίξει ρόλο σημαντικό στην διοργάνωση του Europa League και ταυτόχρονα να διεκδικήσει με τους καλύτερους όρους ένα ακόμη πρωτάθλημα, το τρίτο συνεχόμενο, απαραίτητο προαπαιτούμενο για την επόμενη χρονιά.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρει κανείς στην πιάτσα ανάλογες συμπεριφορές, ειδικά σε αγορές όπως η ελληνική, στην παραδοσιακή κακομοιριά της οποίας προστέθηκε και η πανδημία με τις τεράστιες επιπτώσεις της.

Ο κ. Μαρινάκης παίρνει ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο κι αναλαμβάνει, για τον εαυτό του και την εταιρεία του, αυξημένες υποχρεώσεις, χωρίς πλήρη τη διασφάλιση του κέρδους και των εσόδων. Παίζει σκληρό, επιθετικό παιχνίδι ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, ίσως αυτή να είναι η φύση του, ίσως να τον ιντριγκάρει η κόντρα ακόμη και με Θεούς ή δαίμονες, αυτός ξέρει γιατί το κάνει, ενώ άλλοι στη θέση του περιμένουν ήδη ό,τι λιμό προκύψει για να καλύψουν τρύπες.

Βεβαίως, κανείς δεν παραβλέπει ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι οπαδός, σκληρός μάλιστα, της ομάδας, ο συναισθηματικός χαρακτήρας αυτής της σχέσης παίζει ένα ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, από όπου και να το εξετάσει κάποιος η λογική του κ. Μαρινάκη είναι περιορισμένης κυκλοφορίας, δύσκολη στη διαχείριση της, τολμηρή και ριψοκίνδυνη αλλά και τόσο ελκυστική και ιντριγκαδόρικη.

Στο τέλος της ημέρας αν όλα πάνε καλά ο Ολυμπιακός και οι οπαδοί του είναι εκείνοι που θα επωφεληθούν κι αυτό έχει τη σημασία του, ίσως και μεγαλύτερη ακόμη από την επιχειρηματική ανάγνωση των κινήσεων του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, που ακόμη και στα θεωρητικά «κάτω του» εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στη χώρα, αυτός που μπορεί να αλλάξει εντελώς το σκηνικό και να τραβήξει και άλλους στο δρόμο του.

Ολυμπιακός: Το «καμπανάκι» για τους υπάρχοντες και οι επιλογές που αυξάνονται

Ο Πέδρο Μαρτίνς βλέπει να προστίθενται λύσεις, μεσοεπιθετικά, στη διάθεσή του ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν και περιμένει από όλους το κάτι παραπάνω για την επίτευξη των στόχων

«Στα 5.000.000 ευρώ η υποχρεωτική οψιόν αγοράς του Σεμέδο από την Πόρτο»

Πορτογαλικό Μέσο αποκάλυψε πως ο Ρούμπεν Σεμέδο τις επόμενες μέρες επαναπατρίζεται, με τον Ολυμπιακό να λαμβάνει 1.000.000 ευρώ ενοίκιο για τον δανεισμό του, ενώ υπάρχει υποχρεωτική οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι

Παπασταθόπουλος: Η ανανέωση Μαρτίνς δείχνει πως ο Ολυμπιακός σκέφτεται πλέον ευρωπαϊκά

Έχοντας στην πλάτη του μια πλούσια καριέρα σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αναγνωρίζει για ακόμα μια φορά πως ο Ολυμπιακός κινείται εντελώς...

Ολυμπιακός: Το «καμπανάκι» για τους υπάρχοντες και οι επιλογές που αυξάνονται

Ο Πέδρο Μαρτίνς βλέπει να προστίθενται λύσεις, μεσοεπιθετικά, στη διάθεσή του ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν και περιμένει από όλους το κάτι παραπάνω για την επίτευξη των στόχων

Ρενέ Τέπαν: Ένας πεισματάρης διαγώνιος από τη Βαλτική με καλλιτεχνική φλέβα

Η επιμονή του Πιάτσα, οι τραυματισμοί στην Πολωνία και η δυναμική επιστροφή - Ο Ανδρέας Καταχανάς παρουσιάζει τον νέο Εσθονό διαγώνιο του Ολυμπιακού και στέκεται στα στοιχεία που έκαναν τον Τζουλιάνι να επιμείνει στην απόκτησή του

Το ευθυμογράφημα που αποκαλείται «αθόρυβη υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης»

Ο Χρήστος Υφαντής εκφράζει απορίες σχετικά με την «αθόρυβη υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης» που επικαλέστηκε η ΕΠΟ και ελπίζει να μην προκύψει το αδίκημα της απιστίας που θα προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση...