ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη άσκηση στα σύνορα Aυστρίας-Σλοβενίας για την απώθηση προσφύγων

Μεγάλη άσκηση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες Αυστριακοί αστυνομικοί και στρατιώτες, έλαβε χώρα σήμερα στα σύνορα της Αυστρίας με τη Σλοβενία με στόχο την απώθηση μεγάλων ομάδων προσφύγων και μεταναστών.

Την ώρα που η Αυστρία πιέζει έντονα την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό, η αυστριακή κυβέρνηση παίρνει τα… μέτρα της!

«Ενα κράτος χάνει την αξιοπιστία του αν δεν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορά του, αν χρειαστεί», σχολίασε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, που ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα FPO, από την πόλη Σπίλφελντ, στα νότια σύνορα της Αυστρίας, όπου πραγματοποιείται η άσκηση.

Οι αυστριακές αρχές δεν είχαν καταφέρει το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης να ελέγξουν τα σύνορα της χώρας τους, καθώς χιλιάδες αιτούντες άσυλο περνούσαν από τη Σλοβενία στην Αυστρία καθημερινά.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και επικεφαλής του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η άσκηση, στην οποία συμμετέχουν 500 αστυνομικοί και 200 στρατιώτες, πραγματοποιείται εξαιτίας «των τρεχουσών εξελίξεων στη βαλκανική οδό».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστρία, στον οποίο συμμετέχουν οι συντηρητικοί με τους ακροδεξιούς, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο μεγάλο κύμα μεταναστών σε αυτή την οδό, που συνδέει την Τουρκία με τη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο αριθμός των μεταναστών που έχει διασχίσει τη βαλκανικό οδό φέτος σημειώνει αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όμως είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτούς που είχαν καταγραφεί το 2015 και στις αρχές του 2016.

To Top