15 C
Athens

Μετωπική Ιταλίας-ΕΕ: Νέο «όχι» της Κομισιόν στον ιταλικό προϋπολογισμό

Την υιοθέτηση της πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας, λόγω υπερβολικού χρέους, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή • Δεν κάνει πίσω η ιταλική κυβέρνηση • Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το μέλλον της Ιταλίας στην ΕΕ

Η Κομισιόν απέρριψε εκ νέου το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλλει τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να δεχτεί τέτοιον προϋπολογισμό.

«Με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει το τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθισθεί στην αστάθεια… Η εκκίνηση μίας “διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος” με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Κατόπιν αξιολόγησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την ύπαρξη ιδιαιτέρως σοβαρής περίπτωσης μη συμμόρφωσης με τη σύσταση που είχε απευθυνθεί στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018», αναφέρεται. Η Επιτροπή είχε ήδη εκδώσει γνώμη στις 23 Οκτωβρίου 2018, με την οποία εντοπίζεται ιδιαιτέρως σοβαρή μη συμμόρφωση στο αρχικό ΣΔΠ που παρουσίασε η Ιταλία στις 16 Οκτωβρίου 2018.

Με την κίνηση αυτή η Κομισιόν οδηγείται στο να ξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων.

Οι κρίσιμοι τρεις μήνες για την Ιταλία και την ΕΕ

Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα κρίνουν τις εξελίξεις όσον αφορά το οικονομικό μέλλον της Ιταλίας μέσα στην ΕΕ.

26- 30 Νοεμβρίου: Θα εγκριθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης η πρόταση της Κομισιόν. Η προθεσμία είναι έως τις 5 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων.

3 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζουν στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκεί, η Ελλάδα θα πάρει το επίσημο «ναι» για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Όμως, το θέμα δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία. Εάν η Κομισιόν έχει ήδη προβεί στη σύσταση για διαδικασία κυρώσεων, το Eurogroup θα μπορούσε να την υιοθετήσει επισήμως.

13- 14 Δεκεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Το πιθανότερο είναι να δοθεί στη Ρώμη μία τρίμηνη προθεσμία να διορθώσει τις αποκλίσεις της από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ενδεχομένη απροθυμία της ιταλικής πλευράς να συμμορφωθεί θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου ές και 0,5% του ΑΕΠ, μαχαίρι δισεκατομμυρίων ευρώ στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, των οποίων η Ιταλία πέρυσι ήταν ο κορυφαίος δικαιούχος και υπαγωγή σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Κυρώσεις προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την υιοθέτηση της πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας, λόγω υπερβολικού χρέους, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απέρριψε και πάλι τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει πως το κριτήριο του χρέους πρέπει να θεωρηθεί πως δεν τηρείται. Συμπεραίνουμε ως εκ τούτου πως η έναρξη της διαδικασίας για το υπερβολικό χρέος είναι δικαιολογημένη», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για το ιταλικό χρέος, σύμφωνα με το ANSA.

Η Κομισιόν είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα σχέδια της Ρώμης για τις δαπάνες και τον δανεισμό της, όπως αυτά αναπτύσσονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, θεωρώντας πως θα προκαλέσουν νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία θα επηρεάσει και άλλες χώρες.

Πριν από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πως η Ρώμη είναι «πάντα ανοικτή στον διάλογο, όχι όμως για το έλλειμμα 2,4% ή την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Ο ίδιος μάλιστα με νόημα δήλωσε ότι θα συνεχίσει με ευγένεια όπως χαρακτηριστικά λέει τις συζητήσεις με τον Κομισιόν, χωρίς όμως να αλλάζει η θέση της Ιταλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η Ιταλία επιμένει στον προϋπολογισμό της και το θέμα θα συζητηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο.

Για μη συμβατότητα του ιταλικού προϋπολογισμού  κάνει λόγο η Κομισιόν ενώ σύμφωνα με το Ansa είναι πλέον δικαιολογημένο το άνοιγμα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν. Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν -για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ- απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο.

Τι σημαίνει η απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού

Η Ιταλία θα πρέπει να περιμένει την απάντηση των υπουργών Οικονομικών εντός 2 εβδομάδων.  Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επιβολή κυρώσεων.

Η Ιταλία θα μπορούσε να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε διόρθωση σε ό,τι αφορά τις υπερβολικές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους εντός τριών μηνών από την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας. Παράλληλα μπορεί να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την απομείωση του χρέους.

Αρνούμενη να μεταβάλλει τα στοιχεία του προϋπολογισμού της, η Ιταλία κινδυνεύει να τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη «διαδικασία επί παραβάσει» για το «υπερβολικό έλλειμμά» της η οποία επισύρει δυνητικά οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της (ύψους περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την αναστολή κοινοτικών κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ τη στενότερη δημοσιονομική παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και επιτήρηση παρόμοια με εκείνη που επιβλήθηκε σε χώρες που διασώθηκαν όπως η Ελλάδα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς