ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Μια κυβέρνηση που ηττήθηκε κατά κράτος από ποδόσφαιρο και ΕΠΟ

Μητσοτάκης Τσέφεριν Αυγενάκης κυβέρνηση UEFA

Ουδέν επισημότερον τούτου: Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ανακοίνωση για την υπογραφή συνυποσχετικού (στην ουσία για Δήλωση Προθέσεων πρόκειται) με τον κ. Τσέφεριν, Πρόεδρο της UEFA και τον κ. Κλαρκ, Αντιπρόεδρο της FIFA, παρόντος του έχοντος την ιδέα και το γενικό κουμάντο κ. Γεραπετρίτη.

Διαβάζουμε: «Υποχρεώσεις των UEFA/FIFA (σ.σ. με διαφορετική σειρά έπρεπε να μπουν αλλά ας το πάρει το ποτάμι).

Οι UEFA/FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μια ολιστική (;) μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές στις οποίες συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Το σύστημα διαιτησίας».

Καταλαβαίνουμε: Η κυβέρνηση προωθεί την ταχύτατη «αποκοπή» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από την ΕΠΟ Επιθυμεί να πάψει να υφίσταται ο ασφυκτικός έλεγχος των επαγγελματικών ομάδων από τους γνωστούς βλαχοπροέδρους των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ενώσεων (Ε.Π.Σ.) και προσφέρει (στην ουσία επιδιώκει) μια ευρεία αυτονομία των επαγγελματικών Λιγκών σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης δικαιωμάτων, που θα οδηγήσει, στην πράξη, στον αυτοκαθορισμό τους.

Η ανάθεση στη FIFA και στην UEFA της σχετικής μελέτης επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία για την πληρότητα της πρότασης που θα κατατεθεί και – το κυριότερο- επιχειρεί να διασφαλίσει την αποδοχή της από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), χωρίς ισχυρές αντιστάσεις. Προοπτική καθόλου εύκολη, καθώς το μοτίβο παγκοσμίως είναι « το ποδόσφαιρο είναι ένα και ενιαίο και δεν διαχωρίζεται σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό», ταυτόχρονα δε διαπραγματεύσιμη έναντι κάποιων συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων προς τους ερασιτέχνες των «δέκα σωματείων» της ΕΠΟ.

Μια τέτοια εξέλιξη σε τίποτε δεν προδικάζει αλλαγές στις καταστατικά προβλεπόμενες διαδικασίες ανάδειξης των διοικήσεων της Ομοσπονδίας, ούτε, πολύ περισσότερο, προοιωνίζεται μια διευρυμένη συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, όπως κάποιοι διέδιδαν.

Προφανώς, τα μηνύματα που ελήφθησαν από τη FIFA (με τη συμμετοχή και της UEFA) δεν ήταν καθόλου ευνοϊκά για μια τέτοια σκληρή κυβερνητική παρέμβαση στη Ρήτρα Ανεξαρτησίας της ΕΠΟ (χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η διάσημη πλέον ατάκα του κ. Τσέφεριν, ενώπιον του κ. Μητσοτάκη,  για «το ποδόσφαιρο που λύνει μόνο του τα προβλήματα του») κι επιλέχθηκε η οδός της «αποκοπής» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις.

Διαβάζουμε: «Οι UEFA/FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας».

Καταλαβαίνουμε: Όποια αλλαγή και αν προταθεί, όποια νέα δομή και διάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κι αν επιλεγεί τον τελευταίο λόγο στην υιοθέτηση της και στην ανεμπόδιστη λειτουργία της τον έχει το ίδιο το ποδόσφαιρο και ειδικά η ΕΠΟ. Τίποτε χωρίς αυτήν, τα πάντα δι’ αυτής.

Η ατάκα του κ. Τσέφεριν μετουσιωμένη στη μόνη προοπτική που είναι αποδεκτή από το ποδόσφαιρο.

Σε απλά ελληνικά η ΕΠΟ έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί ό,τι και αν της προταθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες και να διατηρήσει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να πράξει το παραμικρό για να ανατρέψει ένα εξαιρετικά αναποτελεσματικό διοικητικό καθεστώς.

Τι θα συμβεί; Θα εγκριθούν, με ποδοσφαιρικές αποκλειστικά διαδικασίες, κάποιες αλλαγές που θα περικόπτουν τμήμα της απόλυτης εξουσίας της ΕΠΟ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα διασφαλιστούν κάποια συγκεκριμένα οικονομικά ανταλλάγματα προς την Ομοσπονδία για την παραχώρηση αυτή, αλλά η ουσία της σημερινής σχέσης θα παραμείνει αρραγής και λειτουργική.

Η Ρήτρα Ανεξαρτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου θα εξακολουθήσει να ισχύει στη βασική της εκδοχή με τις πλάτες των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών, αλλά και με την θεσμική θωράκιση της από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός υπόσχεται στο κείμενο της Δήλωσης Προθέσεων που συνυπέγραψε ότι « αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA/FIFA στην ελληνική έννομη τάξη».

Συμπεράσματα:

Η Ελληνική κυβέρνηση ηττήθηκε κατά κράτος στην αντιπαράθεση της με το ποδόσφαιρο. Η Ρήτρα Ανεξαρτησίας του αθλήματος πρόκειται να ισχυροποιηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, εξέλιξη που θα καταστήσει μελλοντικές απόπειρες κυβερνητικών παρεμβάσεων απολύτως αναποτελεσματικές. Η σχέση πολιτικής και ποδοσφαίρου αποκτάει πλέον τις κανονικές της διαστάσεις.

Η Κυβέρνηση κατόρθωσε να αναδείξει την ΕΠΟ (με την υποστήριξη FIFA/UEFA) στον βασικό διαμορφωτή των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα θεσμικά όργανα της Ομοσπονδίας στον κατ΄εξοχήν χώρο, εντός του οποίου θα διαμορφώνονται κυριαρχικά οι πολιτικές για το άθλημα τόσο στην ερασιτεχνική όσο και στην επαγγελματική μορφή του. Πλέον, κανείς Υφυπουργός και κανείς Γ.Γ.Α. δεν θα μπορεί να απαιτεί από την Ομοσπονδία μείωση του ελέγχου της στο ελληνικό ποδόσφαιρο προς όφελος του βαθέως κράτους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Η τελευταία, αστεία κυβερνητική απόπειρα να παρέμβει εντελώς άγαρμπα και άτσαλα, μέσω της γνωστής τροπολογίας Γεραπετρίτη για την υπόθεση της συνιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης,  στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου με την αιτιολογία «της κοινωνικής συνοχής» είναι πολιτικά νεκρή. Μας άφησε χρόνους και ήδη κανείς δεν ασχολείται μαζί της, ούτε καν τη θυμάται. Εξελίχθηκε σε αυτό που όλοι οι γνωρίζοντες προμήνυαν, δηλαδή σε μια τρύπα στο νερό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βίωσε, επικοινωνιακά, μια δύσκολη συνάντηση. Κανείς άλλος  δεν είχε βρεθεί στη δυσχερή θέση να ακούει να του λένε, πως «το ποδόσφαιρο λύνει μόνο του τα προβλήματα του». Άφησε, επειδή έλειπε σε ταξίδι,  τους πανικόβλητους υπουργούς του να διαμορφώσουν το κλίμα εκείνη την αποφράδα βραδιά της ανακοίνωσης του πορίσματος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης, αποδέχθηκε τον δημόσιο εξευτελισμό του κ. Αυγενάκη από τον κ. Γεραπετρίτη και στη συνέχεια αποφάσισε, για κάποιο άγνωστο λόγο, να πάρει πάνω του ένα παιχνίδι που δεν το ήξερε και δεν φαντάζονταν πόσο σκληρό είναι.

Είναι κρίμα για τις προσπάθειες που καταβάλλει να αναδιαρθρώσει τη χώρα και να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικότερα ζητήματα από το τόπι, αλλά, είτε αρέσει, είτε όχι αυτή η δυστοπία θα τον ακολουθεί για πολύ καιρό.

2 Σχόλια

2 Comments

 1. fox

  26/02/2020 13:37 at 13:37

  Aνευ σχολίου .Περνάει?

 2. plotinos

  26/02/2020 20:17 at 20:17

  Απλά <ελληνικά:
  1.Θριαμβευτής ο Ιβαν που με τα ρούβλια του το πιθανότερο είναι οτι θα ξανακερδίσει τις εκλογές της ΕΠΟ με τους πονηρούς Βλαχοδήμαρχους.Απο κοντά και Ο τίγρης και ο χαμαιλέων Καναλάρχης!Άρα Γραμμένος και στην συνέχεια???
  2. Ο Μητσοτάκης κάνει διαχείριση της ήττας που του προετοίμασε ο Γεραπετρίτης(άγνοια η σκοπιμότητα?)
  Κάποιος κακόβουλος θα πεί: ένας Αλέξης και ο Χουντονής τα κατάφεραν πολύ καλύτερα!(το απέδειξαν… στην ραδιουργία ήταν άπαιχτοι!)
  3. Μαρινάκης μετά απο αυτά εμπιστεύεται την κυβέρνηση????
  4. Μην εφησυχάσουν στον Ολυμπιακό το τέρας του Ιβάν και της εξυγίανσης θα αντεπιτεθεί σκληρά!Θα είναι άγριος ο πόλεμος στα play offs!ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top