20.9 C
Athens

Μπαλτάκος: Μπορεί να φτιαχτεί γήπεδο 28.000 θέσεων στη Λεωφόρο

Ο Τάσος Μπαλτάκος, δικηγόρος και πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μίλησε για τα ανοιχτά ζητήματα του γηπέδου στο Βοτανικό αλλά και την ανακατασκευή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να αποτελέσει το «σπίτι» των πρασίνων για πολλά χρόνια ακόμη.

«Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα της Λεωφόρου, όχι του Βοτανικού. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Ολυμπιακός θα παίζει μια ζωή στη φυσική έδρα του, γιατί η ΑΕΚ θα παίζει στην φυσική έδρα της, ενώ ο Παναθηναϊκός πρέπει να μετακομίσει στην εξορία του «Αδάμ», για να «εκπολιτίσει» μάντρες, χωράφια, μποστάνια και χείμαρρους.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαλτάκος για να προσθέσει ότι στη Λεωφόρο υπάρχουν σχέδια από το 2006 για την ανάπλαση του γηπέδου, ώστε να χωράει 28.000 κόσμο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στη «Live Sport»

Ο Δήμος Αθηναίων, όμως, ισχυρίζεται, ότι το γήπεδο της Λεωφόρου δεν ανήκει στον Παναθηναϊκό, αντίθετα με το γήπεδο της ΑΕΚ.

«Ο δήμος καλό είναι να διαβάσει προσεκτικά το άρθρο 810 εκ. ΑΚ σχετικά με τη σύμβαση χρησιδανείου. Αφορά και ακίνητα, όχι μόνο κινητά. Είναι σύμβαση άτυπη. Δεν απαιτείται έγγραφο. Ολοκληρώνεται με την παράδοση του πράγματος και στην προκειμένη περίπτωση η παράδοση έχει γίνει πριν από περίπου 100 χρόνια. Χρόνος λήξης δεν προβλέφθηκε και λόγος λήξης δεν υπάρχει».

Θέλετε να πείτε ότι, νομικά ο δήμος, δεν έχει κανένα δικαίωμα στο γήπεδο;

«Ασφαλώς δεν έχει. Κυριότητα έχει ο Παναθηναϊκός. Αλλά ακόμη και αν ο δήμος έχει κυριότητα, που δεν έχει, η κυριότητα χωρίς τη χρήση ισούται με το μηδέν. Το χρησιδάνειο λήγει μόνο εάν ο χρησάμενος, δηλαδή ο Παναθηναϊκός, σταματήσει να κάνει χρήση του γηπέδου, κάτι που, όπως ξέρουμε, δεν έχει γίνει ποτέ. Ο Παναθηναϊκός έχει σήμερα πλήρες δικαίωμα στο γήπεδο και θα το χάσει μόλις μετακομίσει».

Είστε βέβαιος;

«Απολύτως. Μια απλή αναγνωριστική αγωγή θα αρκούσε για να τεκμηριώσει και δικαστικά το χρησιδάνειο. Τι να πει ο δήμος. «Non venire contra factum proprium», λέμε τα νομικά. Δεν μπορεί να πηγαίνεις ανάποδα με την πρότερη συμπεριφορά σου και μάλιστα 100 χρόνια μετά».

Ωστόσο, είναι λογικό να μείνει ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο;

«Όχι λογικό δεν είναι. Η αγάπη, όμως, είναι συναίσθημα, δεν είναι λογική. Όταν αγαπάς μια ομάδα, δένεσαι μαζί της με ένα σύνολο αισθημάτων, αντιλήψεων και βιωμάτων. Δεν υπάρχει λογική. Η λογική είναι για τα κομπιουτεράκια και τα ρομποτάκια. Όχι για τους οπαδούς».

Τι θα προτείνατε ενόψει των εξελίξεων;

«Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι αυτούς που θέλει να γίνει το γήπεδο στο Βοτανικό. Δεν εννοώ, βέβαια, τους τραπεζίτες. Εννοώ τους Παναθηναϊκούς που έχουν αυτή την άποψη, γιατί και αυτοί γνήσιοι Παναθηναϊκοί είναι, όπως άλλωστε και όσοι πιστεύουν ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να μείνει στη Λεωφόρο για πάντα».

Θα ήταν εφικτό αυτό;

«Εφικτότατο. Με γήπεδο 28.000 θέσεων. Υπάρχουν σχέδια από το 2006».

Δεν σας ικανοποιεί το εντευκτήριο και το μουσείο, που θα παραμείνουν στη Λεωφόρο για πάντα;

«Όχι, θα με ικανοποιούσε μια υπόγεια αίθουσα για τα τμήματα πάλης, πυγμαχίας, άρσης βαρών, ξιφασκίας, σκοποβολής και πινγκ πονγκ. Νομίζω ότι η Γ.Σ. του Ερασιτέχνη αυτή την προϋπόθεση θα μπορούσε να τη θέσει. Ποιο παιδί 15 ετών θα φύγει από το Γκύζη ή τους Αμπελόκηπους και θα πάει ταξίδι ολόκληρο στον Βοτανικό για προπόνηση στα τμήματα αυτά; Εκεί δεν έχει σπίτια, άρα δεν έχει και παιδιά. Τι να τις κάνει τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ο Ερασιτέχνης, αν είναι να ρημάξουν, όπως τα ολυμπιακά έργα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς